Taekwondo Şampiyonası`nda Altın Madalya Yılmaz`ın

Altın madalya için tatamiye çıkan tek Türk sporcu, 63 kiloda Şule Yılmaz, İspanyol rakibini yenerek, bayanlarda da İstiklal Marşı’nı çaldırmayı başardı.


Avrupa Gençler Taekwondo Şampiyonası’nda Türkiye, kapanışı da altın madalya ile süslemeyi başardı. Hakemlerin yanlı yönetimi nedeniyle Türkiye`nin iki finalinin adeta gasp edildiği iddia edilirken, bayanlarda Şule Yılmaz, kürsünün en tepesine çıkarak, Kıbrıs Rum Kesimi’nde üçüncü kez İstiklal Marşı`nı çaldırdı. Yaprak Eriş, Nafia Kuş ve Berkcan Süngü ise bronz madalyada kaldı.
Şule Yılmaz, ilk maçında Hırvat Rea Budiç’i 17-11 yendi. Ardından Almanya adına dövüşen Rabia Güleç ile çekişmeli bir üç devre geçiren sporcular, 15-10 geriye düştü. Ancak 6 köngosu bulunan Rabia, bir de ceza puanı “kamçam” alınca, toplamda köngo 8’e ulaştı ve yenik ilan edildi.
Böylece Şule finalde İspanyol Gana Rigol’un rakibi oldu. Yorgun olmasına rağmen akıllı bir dövüş çıkartan bayan sporcu, mücadeleyi 5-3 kazanarak, Avrupa Gençler Şampiyonluğu`na ulaştı.


ERİŞ, HOLLANDA ADINA DÖVÜŞEN RAKİBİ AKDENİZ`E KAYBETTİ
68 kiloda Yaprak Eriş, Makedon Adriana Popoviç’i 14-2, Rus Aleksandra Potapoke’yi de 17-3 teknik üstünlükle geçti. Hollanda takımında yer alan Aylin Akdeniz karşısında final arayan Yaprak, 5-5 biten üç devre sonunda altın vuruşla kaybetti ve bronz madalya ile yetindi.

Artı 68 kiloda Nafia Kuş, Ukraynalı Svitlana Patikova’yı 19-8 yendi. Daha sonra Yunan Gkoutoula ile karşılaşan Nafia`nın puanlık vuruşlarına puan verilmemesi nedeniyle mücadeleyi kaybetti.

Rum-Yunan ayak oyunlarının kurbanı olan Türk sporcu üç puanlık kafaya yaptığı vuruşları her defasında görmezden gelen hakemler, Yunanlı sporcunun havada boşa giden tekmelerine puanlar verdi. Kıbrıslı masa hakeminin de katkılarıyla 11-9 öndeyken, üç puanı silinen Kuş, finale çıkamadı ve bronz madalyada kaldı.
73 kiloda Berkcan Süngü, Ukrayna’dan Arben Sosulka’yı 18-8 teknik üstünlükle geçti. Ardından Sırp Milos Goluboviç’i 10-7 yenerek, adını yarı finale yazdırmayı başardı. Rus Aliaskhab Sirazhov önünde dört puan toplamasına rağmen 8 köngo cezası alan Berkcan, maçı tamamlayamadı ve final şansını tepti.
Muhammed Yetim (78) ise ilk maçında Almanya adına yarışan Cem Ünlüsoy’a 13-0 kaybetti ve elendi.

ŞAHİN: SKANDALLAR ŞAMPİYONASI OLDU
Taekwondo Federasyonu Başkanı Metin Şahin, yaşananları anlatmaya kelimelerin dahi yetmeyeceğini söyledi.

Başkanlık seçiminden sonra Yunan - Rum oyununun müsabakalarda da boy gösterdiğini belirten Başkan Şahin, şampiyonanın son gününde de Nafiya Kuş ve Berkcan Süngü`nün, hakem mafyasının kurbanı olduğunu, bu yüzden de sporcularının finali kaçırdığını belirterek, şöyle konuştu:
“Tam bir skandal. Bu kadar aleni hakem oyunlarının yapıldığına hiç tanık olmamıştık. Ancak bunların hesabı sorulacak. WTF’ye hem sözlü hem de yazılı bir raporla durumu aktaracağız. Çocuklarımızın hepsini alınlarından öpüyorum. Aslanlar gibi mücadele ettiler.” dedi.


TOPLAMDA 10 MADALYA
Türkiye, şampiyonayı erkeklerde 2 altın 3 bronz, bayanlarda da 1 altın, 4 bronz olmak üzere toplam 10 madalya ile tamamladı.

Ay - yıldızlı ekip, erkeklerde takım halinde ikinci, bayanlarda beşinci ve genel klasmanda ise ikinci sırayı aldı.