Türkiye Avantajı Kaybetti

2012 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri A Grubu'ndaki 9.

maçında İstanbul'da Almanya'ya 3-1 yenilen Türkiye, grup ikinciliği ve play-off'a kalma şansını zora soktu

Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan A Milli Takım Teknik Direktörü Guus Hiddink, maçtan sonra yaptığı toplantıda ise sonucun normal olduğunu, kendisinin karamsar değil, gerçekçi olduğunu söyledi. Hollandalı teknik adam, maçı değerlendirerek başladığı konuşmasında, "Son basın toplantısındaki konuşmalarım nedeniyle bazıları benim çok karamsar olduğumu söylemişlerdi. Ben karamsar değil, gerçekçiydim. Eğer Selçuk ve Hamit maçın başında pozisyonları değerlendirselerdi birşansımız olurdu. Almanya'nın oyunu ve attığı golleri gördük. Alınan sonuç bana göre normal bir sonuç" dedi.

Türkiye'nin çabuk demoralize olduğunu, buna rağmen play-off oynayacaklarını iddia eden Hiddink, "Almanlar çok disiplinliler ve oyunu da severek oynuyorlar. Türkiye'de bunu yapıyor, gördük. Fakat bunu zaman zaman yapıyorlar, aralıklarla bunu yapıyorlar. Ben Almanya'nın Belçika'yı yeneceğine inanıyorum ve biz Azerbaycan'ı yenerek play-off maçı oynayacağız" diye konuştu.

Belçikalı gazetecinin biraz olsun endişeniz yok mu? sorusuna Hiddink, "Belçika avantaj elde etti, iyi de oyun oynuyor. Almanya karşısında ilk maçta da iyi oynadı. Yine kazanmak için oynayacaktır. Bu da normal. Fakat Almanya da çok iyi bir takım" diye cevap verdi.

İlk yarıda alanları daralttıklarını belirten Hiddink, "Fakat bizim ülke olarak duygusal bir yönümüz var. İlk golü yedikten sonra hemen risk alıp, beraberliği bulmak istiyoruz. Bunu yaparken de açıklar veriyoruz. Bu duygusallığın sıkıntısını yaşadık" dedi.

Hiddink tüm engellerin kalkmasına rağmen, Ömer Toprak'ı oynatmamasının sebebinin sorulması üzerine ise, Avusturya maçındaki defans kurgusunu beğendiği ve başarılı bulduğu için bozmak istemediğini söyledi. Hiddink, Hamit'in iyi oynadığını, çok profesyonel bir oyuncu olduğunu ve Real Madrid'te de iyi çalıştığını söyledi. Hiddink, Selçuk'u skor olarak geride oldukları için Gökhan Töre'yi oyunu rakip alana taşıması için aldığını da belirterek, "Arda'yı ise maçı gitti olarak düşündüğüm için Azerbaycan maçıöncesinde riske etmemek adına oyundan aldım" dedi.

Hiddink, play-off kuraları ile ilgili olarak ise rakip tercihi yapmayacağını ve böyle bir lüksünün olmadığını da belirterek, "Biz önce play-off'a kalalım. Sonra mental olarak moral motivasyon olarak iyi olacağımızı düşünüyorum. Daha sonra da mayıs'ta bir hazırlık dönemimiz olacak" diye konuştu.

Hiddink, Mehmet Topal, Mehmet Ekici, Gökhan Topal varken neden Mehmet Aurelio'yu düşündüğü sorusuna ise, "Mehmet Aurelio'yu tecrübesinden dolayı tercih ettim. Beşiktaş'ta da iyi oynuyordu. Emre olamazdı, onun yerine tecrübeli bir isim gerekiyordu ve bu yüzden Mehmet Aurelio'yu tercih ettim" diye cevap verdi. ALMANYA CEPHESİ Almanya Teknik Direktörü Joachim Löw ise maçın özellikle ikinci yarısında üstünlüğü ele aldıklarını belirterek, "Gruptaki 9. maçlarında 9. galibiyeti aldıkları için kendilerine saygı duyuyorum. Belki ilk yarı üstün gözükmedik ve Türkiye'nin bazı pozisyonları vardı. Ancak ikinci yarı üstünlüğü ele alıp oyunu biz domine ettik. Son bölümlerde bir hata sonucu Türkiye'ye oyuna ortak olma şansı verdik ama nihayetinde net bir galibiyet aldık" dedi.

İlk yarıda bir pozisyonda oyuncularına sinirlendiğinin hatırlatılması üzerine Alman çalıştırıcı, "İlk yarıda istediğimiz gibi pres uygulayamadık. Eğer bunu yapmazsak, Türkiye çok tehlikeli olabilen bir takım. Bunu eksi olarak gördüm ama sonradan işi toparladık" diye konuştu.

Kaleci Neuer'in atılan 2 golde atağı başlatan isim olduğu şeklindeki bir değerlendirme üzerine de Löw, "Neuer, ilk golde uzun bir asist yaptı. Zaten bu özelliği onu çok değerli yapıyor. İkinci golde ise şans faktörü de vardı. Ben herhangi bir oyuncumu ön plana çıkarmak istemiyorum. Biz takım olarak oynayan bir ekibiz ama Schweinsteiger'i söyleyebilirim sahada etkili bir isim olarak. Yine Müller'in de yediğimiz gol dahil, her golde bir etkisi vardı" yanıtını verdi.

Gruptan çıkmayı garantileyen Almanya'nın, Türkiye'nin kaderine etki edecek Belçika maçına nasıl bir anlayışla çıkacağı konusundaki soruyu ise Joachim Löw, "Fair-play adına bu maçı da ciddiye alarak oynamalıyız. Türkiye son maçında Azerbaycan ile karşılaşacak ve biz de Belçika ile oynayacağız. Bugünkü sonuç itibariyle Belçika bizimle oynamaya oldukça motive gelecek ama hakkaniyet adına Belçika maçını çok ciddiye almak durumundayız" şeklinde cevapladı Belçikalı bir basın mensubunun, 4 günde iki maç yapacak olmaları nedeniyle takımda değişiklik olup olmayacağını sorması üzerine Löw, "Bazı oyunculara daha fazla yüklenmiş olabiliriz. Onlar Şampiyonlar Ligi'nde de rekabet ediyorlar. Ancak ekim aylarında futbolcular ritimlerini bulur. Mesut Özil oynayabilecek durumda olursa belki Götze'yi dinlendirebilirim. 4 günde 2 maç yapmak problem olmamalı artık" şeklinde konuştu.

Alman teknik adam, Joachim Löw, sonuna gelinen eleme grubunda, kuralar ilk çekildiğinde daha yakın puanlar olacağını tahmin ettiğini, ancak bunun olmadığını anlatırken, Türkiye'ye karşı ilk maçlarında çok daha üstün oynadıklarına inandığını sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA