Yüzme Şampiyonu Dede, 5 Dakikada Yüzme Öğretecek

Edremitli müteahhit Emin Toramanoğlu, ilerleyen yaşına rağmen yüzmedeki performansıyla genç sporculara taş çıkartıyor.

71 yaşındaki süper dede, isteyenlere 5 dakikada yüzme öğreteceğini iddia ederek, "Yeter ki istesinler, gerisi gelir." diyor.
Amatör olarak 25 yıl önce başladığı yüzmeyi profesyonelliğe dönüştüren Toramanoğlu, çeşitli yarışmalarda birincilikler elde etti. Her sabah ve akşam denizde yaklaşık 4 saat antrenman yapan ihtiyar delikanlı, üç senedir katıldığı uluslararası yarışmalarda 65 yaş üstü kategorisinde rakiplerini geride bırakmayı başardı. 26 Haziran 2011`de yapılan, Yunanistan`ın Meis adasıyla Antalya`nın Kaş ilçesi arasındaki 7 bin 100 metrelik uluslararası yüzme yarışmasında da altın madalya kazandı. 2010 yılında 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla düzenlenen Uluslararası Çanakkale Boğazı`nı Geçme Yarışması`nda katılım ödülü alan Toramanoğlu, bu yılki yarışmada rakipleri olan yedi Avustralyalı ve bir Amerikalı yüzücüyü geride bıraktı. Ayrıca Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen 23. Uluslararası Kâtibim Festivali kapsamında yapılan Kız Kulesi Yüzme Yarışması`nda, Salacak sahili ile Kız Kulesi arasını birinci bitirdi.

Emin Toramanoğlu, gençlere spor yapmalarını öğütleyerek, "1985 yılında yüzmeyi biliyordum ama bu şekilde uzun mesafe yüzmüyordum. Her gün denize girmenin faydasını görünce 25 senedir devam ediyorum. Son üç senedir uluslararası yarışmalara katılıyorum. Severek yapılan her şeyin arkasından başarı var. Yaşım geceleri saymayınca 35, sayarsak 70. Hakikaten kendimi 30 yaşında hissediyorum. Her gün güneş doğmadan kalkarım, en az iki üç saat spor yaparım. Yaz kış demeden denize giriyorum. Antrenmanlarda 10 bin metreye kadar yüzdüğüm oldu." şeklinde konuştu. Toramanoğlu, yüzme bilmeyen herkese beş dakikada öğreteceğini ve hiçbir ücret almayacağını da söyledi.
İhtiyar şampiyonun en büyük destekçisi ise eşi Nuray Toramanoğlu. İnternette yüzme yarışmalarını takip ederek takvimini ayarlıyor. Eşinin koçluğunu üstlendiğini belirten Nuray Hanım, "Onun bu spor merakına hayranlık duyuyorum, başarılarıyla gururlanıyorum. Keşke önceden ben de yüzmeye başlayabilseydim. İnternetten yarışmaları takip ederek programını çiziyorum ve birlikte gidiyoruz. Yiyeceklerine de dikkat ediyorum." diyor.