Futbolcular Arap Şeyhi gibi karşılanıyor

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, NTV ekranlarında yayınlanan '%100 Futbol' programında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Programa Asbaşkan Şekip Mosturoğlu ile katılan Aziz Yıldırım, Güntekin Onay ve Rıdvan Dilmen'in sorularını yanıtlarken kamuoyuna da önemli mesajlar verdi.

Aziz Yıldırım programda futbolcuların yeteri kadar profesyonel davranmamasından şikayet etti. Futbolcuların yeterli kadar süre alamaması nedeniyle hocalarına karşı tavır aldıklarını belirten Yıldırım ‘Bunu zamanında Rıdvan’da yaptı’ diyince ünlü yorumcu kısa süreli bir şaşkınlık yaşadı.

Aziz Yıldırım, televizyon ekranlarından ilk kez futbolculara seslendiğini söylerken, "Herkes formasının hakkını versin. Gereken yapılsın" dedi.

Kendilerine bir kuruluş tarafından yayın hakları için 120 milyon Dolar'lık teklif geldiğini, buna karşın havuzdan çıkmadıklarını söyleyen Yıldırım, medyaya da yüklenerek, "Hep başkanlar, yöneticiler, teknik direktörler mi suçlu olacak? Neden hiç futbolcular eleştirilmiyor" diye konuştu.

Şampiyonluk yarışında gidişatın Beşiktaş maçı sonrası belli olacağını da sözlerine ekleyen Yıldırım, transfer konusunda ise, "Transfer konusunda tüm yetki Aykut Kocaman'dadır. O isterse transfer yapılır" dedi.

"AYKUT TRANSFER İSTERSE GÖREVİMİZİ YERİNE GETİRİRİZ"

Şampiyonluk şansı hakkında sorulan soruya, "Şampiyon olmak için yola çıkıyoruz. Fenerbahçe takımının bütün oyuncuları değerlidir. İkinci dönemle beraber kendi normal seviyelerini yakaladıkları zaman diğer adaylar kadar şansımız var" şeklinde cevap veren Aziz Yıldırım, transfer hakkında ise, "Aykut Kocaman eğer transfer yapılmasını isterse biz de gereğini yerine getiririz" dedi.

Aykut Kocaman'ın çalışma yöntemi hakkında da bilgi veren başkan Yıldırım, "Transferde yetkili Aykut Kocaman. Kocaman 'Transfer istiyoruz' derse onu hemen yaparız. Sadece parasal anlamda biz devreye gireriz. Aykut Kocaman bizden habersiz transfer yapabilir. Sonuçta Niang'ı o şekilde transfer ettik. Kocaman hem teknik hem de sportif sorumlu olarak alacağı kararı uygularız. Onu da yalnız bırakamayız. Destekleyeceğiz. Kamuoyu da destekleyecek" yorumunda bulundu.

"FUTBOLCULARIN HİÇ Mİ SUÇU YOK?

Aykut Kocaman konusunun açılmasından sonra kamuoyuna seslenen Aziz Yıldırım, "Kocaman gelirken iyi oldu diyenlerin şimdi kötü demelerine anlam veremiyorum" diyerek, şunları söyledi:

"O gelirken herkes iyi oldu derken, 5-6 ay sonra o insanlar şimdi farklı şeyler söylüyorlar. Bunu yapan gazeteciler. Sadece biz değil diğer takımlar da bu sıkıntıyı yaşıyorlar. Aykut Kocamanlı Fenerbahçe şampiyon mu olmalı yoksa Aykut Kocaman ile geleceğe mi yatırım yapmalı. Daha çok başarılar kazanmalı?."

"Fenerbahçe altyapılarıyla belli bir yere geldi. Şimdi yöneticilerle geleceği kuracağız. Ben de bunu yapıyorum. Kocaman'ın yerine Avrupa'da ismi olan birini getirir ve başarısız da olabilirdik. Biz başarı için kenetleneceğiz. Geçen sene nasıl son 8 maçta bunu başardıysak bunu da başaracağız" açıklamasında bulunan Aziz Yıldırım medyaya yüklendi ve "Sadece başkanların, yöneticilerin mi suçu var? Futbolcuların hiç mi suçu yok?" dedi. Yıldırım, "Çoğu futbolcumuz milli takımlarında oynuyor. Kadro olarak tamamız. Artık alışma dönemi bitti kadro açısından. Şimdi başarı zamanı. Ama bazı şeyleri kamuoyu görmeli. Onlara göre hep yönetim, Aykut Kocaman, başkan kötü. Neden futbolcular kötü olmuyor hiç? Neden onlarla ilgili yorum yapılmıyor. Burada suçluluk varsa herkeste var. Bunu ayırmak yanlıştır. Buradan herkese sesleniyorum. Bundan sonra bazı şeyler değişecek" ifadesini kullandı.

"FUTBOLCULAR BÜYÜK TAKIMLARA GELDİKLERİNDE BAŞKA TÜRLÜ YAŞAMAYA BAŞLIYORLAR"

Aziz Yıldırım, transfer edilen futbolcuların beklentilerin altında performans sergilemeleri konusunda da önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım, "Oyuncuları alıyorsun. Sonra oyuncular geldikleri yeri unutuyorlar. Burada başka türlü yaşamaya başlıyorlar ve düşüşler yaşanıyor. Onların buraya geldikten sonra daha çok çalışmaları lazım. Buraya gelen burayı son durak gibi görüyor. Yerli oyuncular alt yapıları tam dolu gelmedikleri, eğitim görmedikleri için böyle sıkıntılar yaşıyoruz. Mantalite eksikleri, fizik, teknik açısından sıkıntıları oluyor büyük takımlara geldiklerinde. Oyuncu küsmeyecek, çalışacak... Birisi oynamadığı zaman küsüyor, hocaya küsüyor, gazeteye konuşuyor. Bundan sonra teknik direktör de oyuncuya karşı bir tavır alıyor. Bu zihniyetlerin ortadan kalkması gerekiyor" diye konuştu.

"FUTBOLCULARI ARAP ŞEYHİ GİBİ KARŞILIYORLAR"

Rıdvan Dilmen'in "Yıldız futbolcular buraya geldikleri zaman burayı Katar gibi algılıyorlar" yorumundan sonra da konuşan başkan Yıldırım, "Biz onlara çanak açıyoruz. Gece kulüplerinde onları Arap Şeyhi gelmiş gibi karşılıyorlar. Herkes eğlenebilir ama her şeyin bir zamanı var. Medya kendi yönünden haklı. Nedir? Bir şeyleri abartıp, yorumlar yapıp okunmak, seyredilmek. Gerçekleri söylerseniz insanlar okumayabilir. Doğrular bazen söylenmiyor. Medyanın da değişmesi lazım" dedi.

"FUTBOLDA TATİL AZALTILMALI"

Aziz Yıldırım futbolcuların tatillerinin daha kısa olmasını savundu ve bu konuda federasyonu göreve çağırdı. Yıldırım, şu an Türkiye liginin tatil olmasına karşın Avrupa'nın birçok liginde futbol oynandığını söyledi. Yıldırım bu konu hakkında, "Türkiye'de futbolcular şu an tatilde. Avrupa'da maçlar oynanıyor. O zaman biz de kaldıracağız bazı şeyleri. Federasyon ligi oynatmalı. Hangi meslekte tatil var? En çok ücreti de onlar alıyor. 12 gün tatil yaptık. Gelip çalışmaya başlayacaklar. Yine sıkıntı çıkacak. Futbolumuzda bazı şeylerin değişmesi gerekiyor. Daha çok yükleme yapmak gerekiyor futbolculara. Maç tarihleri de çok sıkıntılı. Anderlecht'e gittik mesela. Fikstüre bakıp antrenman programlarını neredeyse sezon öncesi açıklıyorlar. Bizde maçlar 2 hafta önceden açıklanıyor. Herkes programını yapsın ona göre çalışalım. Mesela Türkiye Kupası Finali oynayacaksın yeri 1 ay önce belli oluyor" diye konuştu.

"BEŞİKTAŞ MAÇI SONRASI GİDİŞAT BELLİ OLUR"

"Diğer takımların ne kadar şansı varsa bizim de o kadar şampiyonluk şansımız var" açıklamasında bulunan Yıldırım, "Herkesin olduğu kadar bizim de şansımız var. Beşiktaş maçı sonunda durum büyük bir ihtimalle belli olur. Trabzonspor ile içeride oynamak avantaj. Biz 2001'de şampiyon olduğumuzda 14 puan gerideydik. İnanmak, çalışmak gerekiyor. Eğer oyuncu ihtiyacı varsa o kolay. Bu konu maddiyata bakar. Ama önemli olan bir bütün olarak bunu sağlamak. Çalışacağız ve her şeyi kazanacağız. Trabzonspor o rahatlığı o şekilde sürdüremez. İkinci yarı daha çetin olacak" açıklamasında bulundu.

ANDRE SANTOS'UN DURUMU BUGÜN BELLİ OLUYOR

Aziz Yıldırım, basına "Daum, Aykut Kocaman'dan daha iyi" diye demeç veren Andre Santos hakkında kararın bugün alınacağını söyledi. Yıldırım "Böyle bir açıklama yapmaması lazım. Bununla ilgili Kocaman ile konuşacağız. Orada kararımızı alacağız" dedi.

TRANSFER KONUSU

Aziz Yıldırım transfer konusunda kararın Aykut Kocaman'da olduğunu söyledi. Kocaman "İhtiyaç varsa transfer yapılır. Kocaman derse, almaya mecburuz. Ama aldığınız oyuncular mevcut futbolculardan iyi olacak. Biz 2004'te sadece Nobre'yi aldık. İkinci bir oyuncu almadan şampiyon olduk. Ben bu kadroya inanıyorum. Benim inandığım kadar inanıyorlarsa şampiyon olurlar. Bunlardan iyi oyuncu varsa alırız. Biz şampiyonluğa inanmasak başka türlü operasyon yapardık oyuncu bazında. Bizdeki oyuncuların hepsi kaliteli" diye konuştu.

"TRABZON VE DENİZLİ MAÇLARI BİZİM YÜZAKIMIZDIR"

Hakemler konusunda da veryansın eden Yıldırım "Başkalarına ne yapılıyorsa bize de o yapılsın. Ekstra hiçbir şey istemiyoruz" dedi. Yıldırım, hakemler konusunda, "Hakemler Avrupa'da başarılı maçlar yönetiyorlar ama içeride başarılı değiller. Cüneyt Çakır'ın yönettiği Belediye maçında 3 puanımız gitti. Biz ne yapılıyorsa herkese o yapılsın. Ben bunu daha önce de söyledim. Biz eğer o şekilde davransaydık Denizli'de şampiyonluğu da bırakmazdık. Biz Trabzon maçında şampiyonluğu kaybettik. Eğer öyle olsaydık bu son maça kalır mıydı? Veya son dakikada halletmez miydik?" dedi.

"BEŞİKTAŞ'IN TRANSFERİ ÜLKEDE BİR İLK"

Beşiktaş'ın Hugo Almeida'yı fonla almasının ülkemizde bir ilk olduğunu söyleyen Mosturoğlu, "Porto ve Anderlecht de fonla futbolcu alıyorlar. Dışarıdan bakıldığından cazip bir transfer modeli. Araştırmak lazım. Türkiye'de bir ilk bu Beşiktaş'ın transferi" dedi.

"TARAFTAR FORUMLARINA DİKKAT EDİYORUZ"

Fenerbahçe'de iletişim ve medya hakkında ise Mostuoğlu şöyle konuştu:

"Taraftar forumlarına dikkat çekiyoruz. Onları değerlendiriyoruz ve günü gününe takip ediyoruz. Günlük ulusal basını takip ediyoruz. Transfer dönemlerinde bilgi kirliliği oluşuyor. Transferler konusunda bilgilendirme yapıyoruz. Zaman zaman marka değerimize yapılan saldırılara karşı da açıklama yapıyoruz. Bunlar spor ahlakıyla bazen hukuki bazda mücadele ediyoruz. Onların izi kolay kolay geçmiyor"