Galatasaray Kulübü Başkanı Polat: Hayatımın en yoğun 20 gününü yaşadım
Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat, Türk Telekom Arena Stadı‘nın açılışından beri kulüpte yaşanan kritik gelişmelerle ilgili geniş kapsamlı bir değerlendirme toplantısı yaptı. Dedeman Otel‘de gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Polat, hayatın
PLANLARIMDA YOKKEN TEKRAR GÖREVE BAŞLADIM-
Adnan Polat, Galatasaray‘da 1996 yılında camiadaki yöneticilik görevlerini tamamlayıp ayrılmışken 2006 yılında merhum başkan Özhan Canaydın‘ın kendisini tekrar göreve çağırdığını hatırlatarak, "2006 yılında Özhan Ağabey, “Kaçarın yok, geleceksin” dedi. O dönem Siyaset Meydanı programında bir anket yapılmıştı. 7 başkan adayı gösterilmişti. Diğer 6 aday yüzde 8 oy almıştı, ben yüzde 92 oy almıştım. Ben hiç planımda olmamasına rağmen gerek başkanım gerek de taraftarım çağırınca göreve başladım ve o günden beri hayatımın yüzde 99’unu Galatasaray Kulübü‘ne harcadım." diye konuştu.
Polat, Galatasaray‘da başkan olmadan önce Özhan Canaydın döneminde mali idari ve sportif başkan yardımcısı olarak görev yaptığı için kulübün sorunlarını çok iyi bildiğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Galatasaray’ın önündeki 3–5 yılda bitirmesi gereken 6 proje vardı. Bunlar bitince Galatasaray geleceğe daha sağlıklı bakacaktı. Bunların birisi tüzüktü. 30 yıldır insanların el sürmeye korktuğu tüzüğü ihtiyaçlarımıza göre düzenledik. Bir diğer sorun şirket yapısıydı. 5 sene uğraştık ve bu şirketler birleşti. Şimdi rakiplerimiz peşimizden geliyor. Riva tarladan hallice bir durumda iken aldık şimdi 200 milyon doların üzerinde bir değerle inşaata hazır durumdadır. Galatasaray’a artık hizmet veremeyecek duruma gelen Ali Sami Yen Stadı’nın kapatılması ve yeni stadın açılmasını da gerçekleştirdik. Türk Telekom Arena da açıldı. Gelir-gider dengesinin oluşturulması da bir diğer projesiydi. Stadın yaklaşık 16 ay gecikmesi bizim planlarımızı uygulamamızı engelledi. Gecikme olmasaydı çok daha farklı olacaktı."
TÜRK TELEKOM ARENA‘DA PROJE HER TIKANDIĞINDA BAŞBAKAN DEVREYE GİRDİ
Türk Telekom Arena Stadı‘nın yapımından önce yaşananlar içinde bilgiler aktaran Başkan, "2006 Mart ayında ben göreve geldiğimde rahmetli Özhan Canaydın beni karşısına aldı ve sordu:
"Bu stat konusunu ne yapacağız?” Bu konu böyle başladı. Sayın Canaydın randevu kısımlarını halletti ben de proje kısmıyla ilgilendim. Özhan Bey başkanlıktan ayrılana kadar görev bölümü yaparak el birliği ile çalıştık. Yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımız da öyle, özellikle Işın Çelebi. Özhan Ağabey de hastalığı ilerleyene kadar bana hep yardımcı oldu. Türk Telekom Arena hem ekonomik hem de psikolojik olarak en önemli projemizdir. Protokolün imzalandığı günden sonra Sayın Başbakan her talebimize cevap verdi. Proje her tıkandığında sorunu çözdü. Her konunun takipçisi oldu. Başbakan Erdoğan bu işi realize etmek için de TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ı görevlendirdi. 5 yıl boyunca kendisiyle çalıştık. Bütün koordinasyonu Erdoğan Bey yapmıştır." diye konuştu.
Başkan Polat, açılış organizasyonu için yoğun bir tempoda çalıştıklarını ifade ederek, "Biz 18 bin kombine sattık. Kombinelerin basımı yetişmediği için davetiye gönderdik. Üyelerle ilgili de şöyle bir şey düşündük. Galatasaray camiası ilk kez bir çatı altında bir araya gelsin diye üyelerimize eşleriyle beraber davetiye yolladık. Bunları da eklediğimizde aşağı yukarı 35 bin oldu. 3-4 bin kişilik yeri de boş bıraktık. Dedik ki bu stadın yapımı için emek harcayan hangi kurum varsa onları davet edelim. Bu stadın yapımında emeği olan kurumlara davetiyeler verdik. Açılış günü Telekom Arena‘da çok muhteşem bir görüntü vardı. Başbakan‘ı davet ettik o da bizim davetimizi kabul edip geldi. Ancak açılış günü ben stadın etrafını üç dört kez gezdim. İçeride şovlar başladığı anda görev yapan emniyet mensupları olağanüstü önlemler almıştı. Emniyet Müdürlerinden biri bana, “Davetlilerin dışında içeriye 300’e yakın sızma olmuştur” dedi. Bunların kim olduğu belli değildi. O da bizi endişeye sürükledi. Ben de stadın içinde 3-4 kere tur attım endişemden dolayı. Sayın Başbakanın gelmesinden sonra 300-500 kişiden tepki geldi. Bu işin doğasında var." diye konuştu.
TOKİ BAŞKANI ÖZÜR DİLEDİ
Başkan Adnan Polat, Türk Telekom Arena Stadı‘nın açılış günü TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar‘ın yaptığı konuşmanın ardından statta protestoların iyice artığını, daha sonra TOKİ Başkanı ile görüştüğünü ve kendisinin özür dilediğini söyledi. Polat, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu stadı yapan Sayın Erdoğan Bayraktar konuşmaya başladığı anda taraftar ciddi biçimde bir tepki gösterdi. Ben çok yakında oturmama rağmen ses düzeni çok kötü olduğu için pek bir şey anlamadım. Konuşma orada yapılmaması gereken bir üslupta olabilir. Bu davetlilerimizi rahatsız etti ve tepki kondu. Bu da doğaldır. Dün Sayın Bayraktar beni aradı ve konuştuk. Bana dedi ki, “Sayın Başkan benim nasıl bir Galatasaraylı olduğumu biliyorsun. Ben çok üzgünüm.” Ben de “Neden böyle konuştun?” dedim. “Ben bu büyük kalabalığın önünde ilk kez konuşuyorum. Yanlış yaptım. Sadece yönetimin içinde bulunduğu zaafiyeti anlatıp o durumdan bu duruma nasıl bir çalışma yapıldığını anlatmak istedim. Ben bağırdıkça taraftar daha çok bağırdı ve olay farklı bir yere gitti. Ben hepinizden özür diliyorum” dedi. “Bunu paylaşabilir miyim kamuoyuyla?” diye sordum ve “Evet” dedi. Bu konu benim için kapanmıştır."
Polat, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın protestoların ardından yüzünün şeklinin değiştiğini hatırlatarak, "Başbakan yanındaki heyetle 10-15 saniyelik bir istişareden sonra stadyumdan ayrılmaya karar veriler ve heyetiyle beraber gittiler. Muhteşem bir stat, 5 yıllık emek ve ortada kalan hayal kırıklığı, küskünlük, üzgünlük. Sayın Başbakan çok üzüldü. Misafirlik yapamadık onun üzüntüsünü yaşadım. O gece uyumadık doğru düzgün." diye konuştu.
EMNİYETE KİMSENİN İSMİNİ VERMEDİK
Adnan Polat, Telekom Arena Stadı‘nın açılışından bir gün sonra yaptıkları yönetim kurulu toplantısının ardından yaptıkları açıklamaların bazı kesimler tarafından yanlış anlaşıldığına vurgu yaparak, "Keşke yazılı yapsaydık bu açıklamayı. Bu içeriye sızan ismi provokatör olarak tanımlanabilecek kişilerle ilgili konuştuk. Ali Sami Yen’de de her maç sonrası kamera görüntüleri emniyet tarafından alınırdı. Burada da öyle oldu. Bir de bu insanlarla ilgili bir söylemde bulundum. O yoğunlukta bunu yanlış biçimde "protestocular" olarak söyledim. Sonra anladım ki yanlış kelime kullanmışım. Sonra bunun düzeltmesini gerek resmi sitemizden gerek de TV ekranlarından yaptım. Kaldı ki demokraside protesto etme hakkı vardır. Bunun peşinde değiliz. Ne ıslıkçı ne de protestocu avına çıkmadık. Biz kimsenin ismini emniyete vermedik."
Başkan Adnan Polat, kamuoyunda Galatasaray Kulübü taraftarlarını fişleme yapıyormuş bir izlenim oluşturulduğunu ifade ederek, "Öyle bir portre çizildi ki sanki biz Galatasaray taraftarını fişliyormuşuz gibi… Bu durumdan da kendine vazife çıkaran bir sürü insan oldu. Gerek Galatasaraylı gerekse de camia dışından. Bu kelimeden yola çıkarak 5 gündür beni yargılıyorlar. Biz ne söylediğimizi, ne yaptığımızı biliyoruz. Bana kimse Galatasaray taraftarlığını öğretmesin. Taraftarı kışkırtıp taraftarı politikaya alet edip kendine pay çıkarmak isteyen bir sürü insan var. Bunların hiçbiri benim gözümü korkutamaz. Ben bugüne kadar yaptığım her şeyin arkasındayım. Ben bugüne kadar taraftarıma tek bir laf söyletmedim. Bugüne kadar bir seyirci benim yüzümden zarar görmemiştir. Bana diyorlar ki, “Pazar günü stada gitme protesto edecekler.” Beni protesto edecekse Galatasaray taraftarı etsin!"
Adnan Polat, AK Partili bazı yöneticilerin yapmış olduğu açıklamaların Galatasaray camiasını rahatsız ettiğini ve Galatasaray‘ın itilip kalkılacak bir kulüp olmadığını da kaydetti.