Federasyonun Haberi Olmadan Dünya Şampiyonası Düzenlendiği İddiaları

İzmit Belediyesi'nin 16-19 Eylül tarihlerinde düzenleyeceğini duyurduğu 'Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupası 2010' adlı organizasyonun Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'nun bilgisi dahilinde olmadan gerçekleştirilmek istendiği açıklandı

İzmit Belediyesi'nin 16-19 Eylül tarihlerinde düzenleyeceğini duyurduğu 'Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupası 2010' adlı organizasyonun Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'nun bilgisi dahilinde olmadan gerçekleştirilmek istendiği açıklandı.
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı İnkılap Obruk, İzmit Belediyesi'nin Uluslararası Su Kayağı Federasyonu ile birlikte 16-19 Eylül tarihlerinde 'Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupası 2010' adı altında düzenleyeceğini ilan ettiği organizasyonun, federasyon izni ve faaliyet programı dışında gerçekleştirilen bir etkinlik olduğunu söyledi. İnkılap Obruk, federasyonun Kadıköy'deki merkezinde düzenlediği basın toplantısında, konuyla ilgili iddialarını açıkladı ve basın mensuplarını sorularını yanıtladı.
Basın toplantısına İzmit'ten de çok sayıda yerel gazetecinin gelmesi dikkat çekti.
Obruk, İzmit Belediyesi'nin Gölkay Park Su Kayağı Tesisleri'ni yaptıktan sonra kendisini davet ettiğini ve bu sayede tesisleri gezdiğini ifade ederek başladığı konuşmasında kendilerini yapılacak organizasyonlarda mutlaka ülke federasyonuyla temas halinde olmaları gerektiği konusunda uyardığını da vurguladı. Obruk, "Bize haber verilmeden, uluslararası federasyonla protokollerin yapıldığını basından öğrendik. Yakın zamanda da uluslararası federasyondan, organizasyon için davet aldık. Buna 'Bizi ülkemizde
bize haber vermeden yaptığınız bir organizasyona bizi davet edemezsiniz' şeklinde ifadelerle sert bir yanıt verdik. İzmit Belediyesi'ne bu faaliyete onay vermeyeceğimizi bildirdik. Defalarca uyarmamıza rağmen hala bu usulsüz faaliyeti yapmakta direniyorlar" dedi.
OBRUK: BU KORSAN ŞAMPİYONADIR
İnklap Obruk, İzmit Belediyesi ve Uluslararası Su Kayağı Federasyonu'nun organizasyonunda gerçekleştirilecek şampiyona adı altındaki faaliyetin korsan olduğunu da iddia ederek, "Bu korsan bir şampiyonadır. Bir şeyin korsanı, izinsiz ve kaçak yapılanıdır. Bu da izinsiz yapılan bir faaliyettir. Türk Milli Takımı orada olmayacaktır. Nasıl bir Avrupa ve Dünya Şampiyonasıdır ki benim milli takımım orada bulunmayacak? Merak ediyorum, katılacak sporcular, milli takım sporcusu diye federasyonlarından onaylı bir
belgeyle gelecekler mi?" diye konuştu
Federasyonun yıllık faaliyet programında Antalya'da 16-17 Ekim tarihlerinde milli takımın seçileceği Türkiye Şampiyonası organizasyonu bulunduğunu bildiren Obruk, şöyle konuştu:
"Yapılan faaliyet ilanlarda Avrupa Şampiyonası, Dünya Şampiyonası veya Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupası şeklinde karma karışık isimlerle deklare ediliyor. Bunların hepsi aldatmacıdır. Oraya gelecek olan yabancı sporcuların hiçbirisi ülkelerinin milli takımlarında değildir. Para ödeyen herkes katılabilir. Türk Milli Takımı katılmayacaktır. Belediyenin astığı ilanlarda federasyonumuzun logosu vardır. Bu da hukuki bir suçtur. Gerekli hukuki işlemleri başlatacağız."
Geçen yıl, Bursa Osmangazi Belediyesi'nin aynı şekilde Uluslararası Su Kayağı Federasyonu ile birlikte düzenlediği organizasyon nedeniyle disiplin kurulu tarafından cezalandırıldığını vurgulayan Obruk, çok yüksek astronomik rakamlarla faaliyet yapıldığını belirtti.
Obruk ilginç örnekler de verdiği konuşmasında, "12 Dev Adam' Dünya 2.'si oldu. Düşünebiliyor musunuz, şampiyonanın basketbol federasyonunun bilgisi olmadan Türkiye'de düzenlendiğini? Böyle bir şey dünyada yok" dedi.
Bir uluslararası federasyon yetkilisinin kendisine hitaben yazdığı bir yazıda, organizasyona gitmesi halinde sporculardan alınacak ücretlerin yüzde 50'sini federasyona vereceklerini ifade ettiğini kaydeden Obruk, "Yazı Sayın Obruk diye başlıyor ama federasyon başkanı olduğum ifade edilmiyor. Ne sıfatla yazdığı belli değil. Bu yazıyı İzmit Belediyesi ile protokol imzalarken bana gönderilmesi için orada bırakmış. Bana da oradan posta ile yollandı" diye konuştu.
Obruk, federasyon hukuk kurulu toplantısından, uluslararası federasyon hakkında Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) başvuru kararının çıkabileceğini de sözlerine ekledi.
(HÖ-ERS-ERS-S)