3-0'lık galibiyetle tur atlayan taraf Beşiktaş oldu

UEFA Avrupa Ligi 3. ön eleme rövanş maçında Beşiktaş sahasında Çek Cumhuriyeti temsilcisi Viktoria Plzen ekibiyle karşı karşıya geldi. 1-1'in rövanşında siyah beyazlılar, İnönü'de taraftarı önünde aldığı 3-0'lık galibiyetle tur atlayan taraf oldu.

Beşiktaş, 39. dakikada Ricardo Quaresma, 57. dakikada Matias Delgado ve 71. dakikada Filip Holosko'nun golleriyle sonuca gitti. Konuk ekipte 32. dakikada Jakub Navratil ve 52. dakikada David Limbersky, gördükleri kırmızı kartlarla takımlarını 9 kişi bıraktı.

MAÇA İLGİ BÜYÜK

Beşiktaşlı taraftarlar, takımlarının Viktoria Plzen ile yaptığı UEFA Avrupa Ligi 3. ön eleme turu rövanş maçına büyük ilgi gösterdi. Siyah-beyazlı takımın bu sezon Vikingur'un ardından Dolmabahçe'deki 2. resmi sınavı olan Viktoria Plzen maçında, 32 bin kişi kapasiteli BJK İnönü Stadı tribünlerinin tamamı doldu.

Coşkulu taraftarlar, maç öncesi futbolculara sevgi gösterilerinde bulundu.

SİVOK'UN YERİNE ZAPOTOCNY

Beşiktaş Teknik Direktörü Bernd Schuster, sakatlığı nedeniyle yaklaşık 6 ay sahalardan uzak kalacak Sivok'un yerine, savunmada İbrahim Toraman'ın yanında Tomas Zapotocny'yi oynattı.

Alman teknik adam, savunmanın ortasında Zapotocny ile Ferrari arasındaki tercihini, bu maçta Çek futbolcudan yana kullandı.

HOLOSKO ''SİFTAH'' YAPTI

Beşiktaş'ın Slovak futbolcusu Filip Holosko, yeni sezonda takımının formasını ilk kez, Viktoria Plzen ile yapılan rövanş maçında giydi.

Slovakya Milli Takımı'nın Güney Afrika'daki 2010 Dünya Kupası kadrosunda yer aldığı için takıma geç katılan ve 2. ön elemedeki Vikingur maçlarında forma giymeyen, Viktoria Plzen ile Prag'da yapılan ilk maçta ise yedek kalan Holosko, bu sezon ilk kez taraftarların karşısına çıktı.

İLK MAÇA GÖRE 4 DEĞİŞİKLİK

Bernd Schuster, Prag'daki ilk maçtan, biri zorunlu olmak üzere ilk 11'de 4 değişikliğe gitti. Alman teknik adam, sakatlığı bulunan Sivok'un yerine Zapotocny'i sahaya sürerken, Nihat, Nobre ve Hilbert'in yerlerine de Holosko, Bobo ve Necip'i tercih etti.

Bu arada, Uğur ve Ekrem, maç kadrosuna alınmadı. Prag'a götürülmeyen Ferrari ise yedekler arasında yer aldı. Kadroya sonradan dahil edilen ve henüz hazır olmayan yeni transfer Guti de karşılaşmayı tribünden izledi.

QUARESMA ŞOV!

İlk maçta elde ettiği 1-1'lik skorla rövanş mücadelesine avantajlı başlayan Beşiktaş, Prag'daki karşılaşmanın ikinci yarısındaki anlayışla oynadı.

Necip ve Ernst ile orta saha hakimiyetini elinde tutmayı amaçlayan siyah-beyazlı takım, Delgado'yu da biraz önde tutarak hücum hattını verimli kılmaya çalıştı. Ancak ilk 30 dakikada organize olmakta zorlanan Beşiktaş, kendisine golü getirecek pozisyonları üretemedi.

Solda ve sağda Holosko ile Quaresma gibi savunma yönü zayıf olan oyuncuların bulunmasını kanat organizasyonlarıyla değerlendirmeye çalışan Viktoria Plzen, zaman zaman Beşiktaş kalesinde etkili oldu.

İLK DARBEYİ BOBO VURDU


Beşiktaş, 32. dakikada Navratil'in kırmızı kart görmesiyle 10 kişi kalan rakibine baskısını arttırdı. Eksik kalan Viktoria Plzen'in geriye çekilmesiyle oyunu rakip ceza alanına yığan siyah-beyazlı takım, sağlı sollu ataklarla pozisyonlar çıkarmaya başladı.

Ev sahibi takım, tamamen savunmayı düşünen Çek ekibi önünde 39. dakikada Quaresma'nın kendi yetenekleriyle ürettiği pozisyon ve attığı golle kendisine büyük avantaj sağlayacak üstünlüğü yakaladı. Golden sonra da ataklarını sürdüren siyah-beyazlı ekip, önemli pozisyonlar bulmasına rağmen ilk yarıyı Quaresma'nın golüyle 1-0 önde tamamladı.

Q7 VE NECİP

Beşiktaş'ta Quaresma, ilk yarının en göze batan isimlerinden oldu. Portekizli yıldız, kendisiyle özdeşleşen sağ ayak dışı vuruşuyla açılış golünü kaydederken kaybettiği toplarda bile rakibi kovalarken çok istekli bir görüntü çizdi.

İlk maçın ilk yarısında çok kötü bir futbol oynayan Beşiktaş'ı ikinci yarıda ayağa kaldıran Necip, Ernst ile birlikte orta sahada çok başarılı bir görüntü çizdi. Genç oyuncu, zaman zaman attığı şık paslarla da dikkatleri çekti.

DURDURULAMIYOR


İkinci yarıyla birlikte Beşiktaş, bir gol daha bulup rahatlamayı amaçladı. İlk yarıda olduğu gibi topu, sağ çizgide oynayan ve o kanatta kendisini savunan Limbersky'e zor anlar yaşatan Quaresma, 52. dakikada Çek savunmacıyı ikinci sarı karttan oyun dışı kalmasını sağladı.

9 kişi kalan Plzen, orta saha ve forvetten defansa adam çekmek zorunda kalınca, maça iyiden iyiye hakim olan siyah beyazlılar, oyunu rakip yarı alana yığdı.

DELGADO RAHATLATTI


İkinci gol için bastıran Beşiktaş aradığı golü 57. dakikada buldu. Quaresma'nın sağ kanattan getirip yaptığı ortada Matias Delgado meşin yuvarlağı kafayla boş kaleye bıraktı.

İkinci golü de yiyen 9 kişilik Çek ekibi, Beşiktaş baskısı karşısında bunaldı ve savunma yapmaktan adeta hücum etmeyi unuttu.

HOLOSKO ÜÇLEDİ

Oyunun mutlak hakimi olan, her iki kanattan ve göbekten geliştirdiği akınlarla daha fazla gol bulmayı amaçlayan Beşiktaş 71. dakikada üçüncü golü buldu. Sol kanatta topla buluşan Slovak golcü Filip Holosko, kalecinin ileri çıktığını görünce muhteşem bir falso vuruşla durumu 3-0'a getirdi.

Gelen gollerle adeta şov yapan Beşiktaş, dördüncü gol için girişimlerini sürdürdü. Özellikle son 10 dakika içinde Tabata ve Holosko ile gole çok yaklaşan siyah beyazlılar, son vuruşlarda başarısız oldu. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Kara Kartal, 3-0'lık galibiyetle adını UEFA Avrupa Ligi Playoff turuna yazdırdı.

Siyah Beyazlılar, Cuma günü çekilecek kura çekimine seri başı olarak katılacak.

MAÇTAN DAKİKALAR

M.S.
Beşiktaş'ın golleri Quaresma, Delgado ve Holosko'dan geldi.
M.S.
Beşiktaş kendi evinde Viktoria Plzen'i 3-0 mağlup ederek UEFA Avrupa Ligi'nde play-off'a yükseldi.
M.S.
Ve karşılaşma sona eriyor.
91'
Viktoria Plzen takımı 9 kişi ile savunmada. İleride tek bir futbolcuları bile bulunmuyor.
90'
Quaresma kaleyi cepheden gören bir noktadan kaleye vurdu. Krbeček çift yumrukla topu uzaklaştırdı.
89'
Karşılaşmada 3 dakika uzatma oynanacak.
88'
Quaresma sol kanattan içeriye katederek kaleye doğru yöneldi. Sol çaprazdan kaleye vuruşu üstten auta çıktı.
87'
Bu pozisyonun ardından Tabata'ya tribünlerin kısa süreli bir tepkisi oldu.
86'
Beşiktaş etkili bir hızlı hücum yakaladı. Tabata iki yanında da takım arkadaşı olmasına rağmen kaleye vurmayı denedi. Ancak top kalecinin üzerine gitti.
85'
Rezek korner kullandı. Ön direğe yönelen topu Ferrari kafayla uzaklaştırdı.
84'
İki takımda tümoyuncu değişikliği haklarını kullandı.
83
' Viktoria Plzen'de Horvath'ın yerine Rýd
80'
Tabata ceza sahası dışından plase bir şut çıkardı. Top direğin dibinden dışarı çıktı.
79'
İbrahim Üzülmez ceza sahasına sol kanattan girdi. Rakibine rağmen dar açıdan kaleye vurdu. Top kaleci Krbeček'te kaldı.
78'
Oyunun kontrolü tamamen Beşiktaş'ta. Tribünler ve Bernd Schuster takımından gol bekliyor.
77'
Tabata ceza sahası içinde Nihat'ı topla buluşturmak istedi. Tabata'nın pası kaleci Krbeček'te kaldı.
75'
Viktoria Plzen'de Hajovsky ve Hruka girdi, Kolar ve Petrzela oyundan alındı.
74'
Ardından Necip ceza sahası dışından kaleyi yokladı. Krbeček bir kez daha topu kurtararak golü önledi.
73'
Quaresma sağ çaprazda ayapının dışıyla müthiş bir şut çekti. Krbeček son anda topu kornere çeldi.
72'
Sol çaprazda topu alan Holosko kalecinin önde olduğunu gördü ve ayağının içi ile yaklaşık 25 metreden kaleye vurdu ve top filelerle buluştu. Beşiktaş farkı üçe çıkardı.
72' GOOOOOLL!! Holosko inanılmaz bir gole imza attı.
70'
Nihat kaleye yaklaşık 30 metreden kaleyi denedi. Top savunmaya çarptı.
69'
Beşiktaş tribünlerinin Nihat'a büyük sevgi gösterileri var.
68'
Bobo oyundan alındı. Yerine giren isim Nihat Kahveci.
66'
Quaresma sağ kanattan içeriye ortaladı. Bobo'yu geçen top kaleci Krbeček'in kontrolünde dışarı çıktı.
65'
Beşiktaş'ta oyuna birazdan Nihat girecek.
64'
İbrahim Üzülmez ceza sahası dışından kaleye vurdu. Top kalenin üzerinden dışarı çıktı.
62'
Ceza sahasında kaleci ile karşı karşıya kalan Bobo şutunu çekti. Kaleci Krbeček'i geçen top auta çıktı.
61'
Tribünlerde renkli görüntüler var. Siyaj beyazlı taraftarlar galibiyeti şimdiden kutlamaya başladı.
60
' Belşiktaş'ta Tabata oyuna giriyor. Oyundan alınan isim Delgado
59'
Siyah beyazlı takım artık çok rahatladı. Bu dakikadan sonra Beşiktaş'ın turu geçememesi imkansız görünüyor.
58'
Quaresma sağ kanattan son çizgiye indi. İçeriye ortaladı... Arka direkte Bobo'yu geçen topu Delgado kafayla ağlara gönderdi ve takımını 2-0 öne geçirdi.
57' GOOOOLL!
Delgado attı. Beşiktaş 2-0 önde.
57'
Delgado arka direkteki Quaresma'ya atmak istedi. Ancak top çok hızlı. Kale vuruşu kullanacak Çek takımı...
55'
Delgado sol çaprazdan serbest vuruş kullanacak. Ceza sahasının içi oldukça hareketli.
55'
Rakibin 9 kişi kalmasının ardından Beşiktaş tribünleri takımlarından ikinci golü istiyor.
54'
Sağ kanattan Delgado içeriye ortaladı. Ferrari kale sahası önünde topa uzandı. Ancak vuruşu etkili değil. Dışarı çıktı top...
53'
Sağ kanatta Quaresma'yı arkadan çeken Limbersky ikinci sarı karttan kırmızı kartı görerek takımını 9 kişi bıraktı.
52'
Ve Viktoria Plzen 9 kişi kaldı!
50'
Delgado arka direğe ortaladı. Bobo rakibinin üzerinden kafayı vurdu. Top direğin yanından dışarı çıktı.
49'
Bobo ceza sahası dışından sert bir şut çekti. Kaleci Krbeček son anda topuı kornere tokatladı. Korneri Delgado kullanacak.
48'
Beşiktaş bub dakikalarda rakip yarı sahada ikinci golü arıyor.
47'
Jiracek sağ çaprazdan kale sahasına kadar girdi. İdar açıdan sert vurdu. Kaleci Hakan Arıkan ön direkte topu yumruklayarak uzaklaştırdı.
46'
İkinci yarıda İbrahim Toraman'ın yerine
D.A.
İlk yarıyı Beşiktaş Quaresma'nın şık golü ile 1-0 önde kapatıyor.
D.A. Ve karşılaşmanın ilk yarısı sona eriyor.
45' Rezek, Necip'e yaptığı sert hareketin ardından sarı kart gördü.
45' İlk yarıda iki dakikalık uzatma oynanacak.
45' Hakan Arıkan inanılmaz bir golü önledi! Sağ kanattan Petrzela etkili geldi ve içeriye çevirdi. Kolar topa vuramadı. Seken topa Jiracek vurdu... Hakan Arıkan muhteşem bir bir kurtarışa imza atarak golü önledi.
44' Bu arada İbrahim Toraman bir sakatlık geçirdi. Sağlık görevlilerinin yardımı ile Milli futbolcu oyun alanının kenarında tedavi oluyor.
43' Golün ardından Beşiktaş tribünlerinde büyük coşku var.
42' Ceza sahasında Necip 2 kişiden topu kurtarıp pasını Bobo'ya attı. Bobo kaleye vurdu. Kaleciye çarpan top havalanarak kaleye yöneldi. Savunmada Rada topu çizgiden çıkardı.
40' Ceza sahası dışında topla buluşan Quaresma iki rakibini geçerek ceza sahasına girdi. Quaresma önündeki rakibine rağmen kendine has, ayağının dışı ile şık bir vuruş yaptı ve topu filelere gönderdi.
39' GOOOOOOOLL!!! Quaresma attı. Muhteşem bir gol...
38' Beşiktaş rakip yarı sahaya oyunu iyice yıkmış durumda.
37' Bir şutta Necip'ten geldi. Ancak Krbeček uçarak çıkardı ve topun kaleye girmesini önledi.
36' Quaresma ceza sahası dışından şutunu çekti. Kaleci Krbeček üzerine gelen topu sektirmeden kontrol etti.
35' Quaresma sol kanatta adeta şov yaptı. 3 rakibini şık çalımlarla geçen Quaresma pasını Necip'e verdi. Necip topu ceza sahasındaki Bobo ile buluşturdu. Brezilyalı futbolcunun dönerek vuruşu savunmada kaldı.
34' Viktoria Plzen ilk yarıda hızlı hücumlara çıkarak Beşiktaş savunmasını dengesiz yakalıyordu. Ancak bu dakikadan sonra Beşiktaş rakibinin 10 kişi kalması ile birlikte golü bulmaya artık çok yakın...
33' Quaresma serbest vuruşu kullandı. Barajın yanından geçen top kaleci Krbeček'te kaldı.
32' Savunmadan çıkarken Navratil inanılmaz bir hata yaptı ve Bobo topu kaptı. Ardından Bobo ceza sahasına girerken Navratil arkadan Bobo'yu indirince kırmızı kart gördü. Beşiktaş ceza sahası çizgisi üzerinden frikik kullanacak.
31' Ve kırmızı kart! Viktoria Plzen 10 kişi...
30' Delgado Jiracek'e yaptığı faulün ardından sarı kartla cezalandırıldı.
29' Karşılaşmanın bu dakikalarında tempo oldukça düştü.
27' Rada'ya doğru gelen orta. Ancak Rada Zapotocny'e faul yaptı. Serbest vuruş Beşiktaş'ın
26' Horvath sağ kanattan serbest vuruş kullanacak. Savunma ceza sahası içerisindeki yerini aldı.
25' Sağ kanattan yapılan ortaya ceza sahası içinde Kolar İbrahim Toraman'ın üzerinden kafayı vurdu.. Ancak top kaleci Hakan'ın kontrolünde dışarı çıktı.
24' Viktoria Plzen takımı geliştirdiği hızlı hücumlarla zaman zaman Beşiktaş savunmasını zor durumda bırakıyor.
23' Delgado içeriye ortaladı. Ancak savunmada Bystron kafayla uzaklaştıran isim oldu.
22' Delgado sağ kanattan serbest vuruş kullanacak. Ceza sahasının içi kalabalık.
21' Limbersky Quaresma'ya yaptığı sert hareketin ardıandan sarı kartla cezalandırıldı.
19' İstanbul'dakiş nemli hava futbolcuları oldukça zorluyor. Ciddi bir sıcak var BJK İnönü Stadı'nda...
18' Quaresma sağ kanatta şık bir çalımla rakibini geçti. İçeriye ortaladı. Ancak o bölgede hiçbir arkadaşı yok.
17' Petrzela savunmanın arkasında bir anda topla buluştu. Ancak kaleci Hakan zamanında kalesini terk ederek topa sahip oldu.
16' Orta alanda Rada'nın sert müdehalesi ile Delgado yerde kaldı. Hakem Nzolo Rada'yı sert bir biçimde uyardı.
15' Quaresma sol kanatta savunmasına yardım etti ve tribünlerden alkışı aldı.
13' Bu karşılaşmada 0-0'lık beraberlik Beşiktaş'ın tur atlamasına yeterli olacak. 1-1'lik beraberlik karşılaşmayı uzatmaya götürürken her türlü galibiyet Beşiktaş'ın play-off turuna çıkmasını sağlayacak.
12' Quaresma ceza sahası yayı üzerinde yerde kaldı. Ancak hakem devam ettirdi. Pozisyonun devamında topu alan İbrahim Üzülmez içeriye ortaladı. Savunmada Rada kafayla topu uzaklaştırdı.
11' Beşiktaş bu dakikalarda sağ kanadında açıklar veriyor. Petrzela ceza sahasına girmek üzereyken bu kez Necip araya girdi ve topu tehlike bölgesinden uzaklaştırdı.
10' Limbersky sağ çaprazdan kale sahasına kadar ilerledi. Araya giren Ernst topu kornere atarak Beşiktaş kalesinde tehlikenin büyümesini önledi.
9' Delgado Holosko'yu savunmanın arkasına kaçırmak istedi. Ancak kaleci Krbeček kalesinden çıkarak topu kontrol etti.
8' Horvath korneri kullandı. Arka direğe yapılan ortayı Hakan kalesinden çıkarak kontrol etti.
8' Petrzela sağ kanattan ceza sahasına girmek istedi. Ancak Zapotocny çok kritik bir müdehale yaparak topu kornere attı.
6' Siyah beyazlılar maça oldukça hızlı başladı.
5' Necip sağ kanatta Quaresma'nın önüne yerden pas attı. Kaleci ile karşı karşıya kalan Quaresma'nın topuna savunmada Rada müdehale etti ve top kornere çıktı.
4' Horvath savunmadan ileriye uzun oynadı. Savunmada İbrahim Toraman dikkatli...
3' Ön direğe orta yapıldı. Ancak savunma uzaklaştırdı.
3' Delgado arka direğe ortaladı. Yere seken topu kaleci Krbeček son anda kornere çeldi. Korner kullanacak siyah beyazlı takım.
2' Beşiktaş sağ çaprazdan Delgado ile serbest vuruş kullanacak. İçerisi kalabalık
1' Ve karşılaşma başladı. Temsilcimiz Beşiktaş'a başarılar diliyoruz.

BEŞİKTAŞ-PLZEN

STAT: İnönü
SAAT: 21.00
HAKEM: Jerome Efong Nzolo, Joel Bruyn, Michael Gerard (Belçika)

BEŞİKTAŞ: Hakan, Ekrem, İbrahim T., Zapotocny, İbrahim Ü., Ernst, Holosko, Delgado, Nihat, Quaresma, Bobo
TEKNİK DİREKTÖR: Bernd Schuster

PLZEN: Krbecek, Rajtoral, Navratil, Bystron, Limbersky, Horvath, Rada, Jiracek, Petrzela, Kolar, Rezek
TEKNİK DİREKTÖR: Pavel Vrba