30 Ağustos Zafer Tırmanışı Başladı

30 Ağustos Zafer Bayramı münasebet bu yıl 11.'si düzenlenen 'Uluslararası Ağrı Dağı Zafer Tırmanışı' Iğdır tarafından bulunan Korhanlı Yaylası'nda başlandı.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanlığı'nın 2010 faaliyet programında yer alan 'Uluslararası Ağrı Dağı Zafer Tırmanışı', Iğdır Valisi Amir Çiçek, Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Başkanı Alaattin Karaca, İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, Vali Yardımcısı Hacı Uzkuç ile yerli ve yabancı 85 dağcıların Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasıyla başladı.
Törende bir konuşma yapan TDF Başkanı Alaattin Karaca, tırmanışın uluslararası bir organizasyon olduğunu ve 11 ülken 33'ü yabancı 85 dağcı ile gerçekleştireceklerini belirtti. Karaca toplantıda, bu yıl 11'incisi düzenlenecek Ağrı Dağı Zafer Tırmanışı'na 10 ülkeden, 33'ü yabancı olmak üzere toplam 85 sporcunun katılacağını söyleyerek, "Tırmanış 1 Eylül'e kadar Iğdır Korhan rotasından yapılacaktır. Romanya, Bosna-Hersek, Yunanistan, Karadağ, Hırvatistan, Azerbaycan, İran, Makedonya, Bulgaristan ve
Sırbistan olmak üzere 10 yabancı ülkeden dağcılar katılıyor" dedi.
Dağcıların Korhan Yaylası'ndan tırmanışa başladıklarını anlatan Karaca, aynı gün 3 bin 400 metrede kamp kuracaklarını ifade etti. Dağcıların geceyi burada geçirdikten sonra 29 Ağustos günü 4 bin 200 metreye tırmanılacağını kaydeden Karaca, ertesi gün zirvede saygı duruşunda bulunacak olan dağcıların İstiklal Marşı'nın okunacağını belirtti. Zirvede Türk bayrağı ve 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nın flamasının açılacağını anlatan Karaca, daha sonra dağcıların önce 4 bin 200 metre kampına,
oradan 3 bin 400 kampına ve 31 Ağustos'ta Korhan Yaylası'na inmesinin planlandığını bildirdi.
Ağrı Dağı Zafer Tırmanışı'nın ülke ve il için önemine vurgu yapan Iğdır Valisi Amir Çiçek ise "Dağcılarımızın kazası belasız gidip gelmelerini diliyorum. Böyle anlamlı projeden dolayı Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanlığı'na teşekkür ederim. Ağrı Dağı'nda ülkemiz ve dünya için önemli bir dağdır. Bu güzel sporun barış, kardeşlik, birlik ve beraberlik duygularını pekiştirmesini temenni ediyorum. Valilik olarak zafer tırmanışında bulunan dağcılarımızın her zaman yanında olacağız" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardında Koran Yaylası'nda startı verilen tırmanış 1 Eylül günü sona erecek.