Mark Webber Formula 1'de zirveyi ele geçirdi

Formula 1'de 2010 sezonunun 12. yarışı Macaristan Grand Prix'si büyük bir çekişmeye sahne oldu. Red Bull'un Avustralyalı pilotu Mark Webber yarışı birinci sırada tamamladı ve sürücüler klasmanında liderliğe oturdu.

Formula 1'de 2010 sezonunun 12. yarışı Macaristan Grand Prix'si büyük bir çekişmeye sahne oldu. Red Bull'un Avustralyalı pilotu Mark Webber yarışı birinci sırada tamamladı ve sürücüler klasmanında liderliğe oturdu.

İkinci sırayı Ferrari pilotu Fernando Alonso alırken; sıralama turları sonucunda pole pozisyonunu elde eden Red Bull sürücüsü Sebastian Vettel kürsüye çıkan 3. pilot oldu.

Yarışa 2. sırada başlayan ancak start ile birlikte Fernando Alonso'ya geçilen Mark Webber güvenlik aracından sonra pite geç girerek büyük avantaj sağladı ve harika turlar atarak neredeyse 15 saniyelik farkı kapatarak pit stopun ardından yarışa lider olarak dönmeyi başardı.

Webber etkileyici hızının yanı sıra uyguladığı mükemmel lastik stratejisiyle de bu sonucu almayı hak etti.

Avustralyalı pilotun zaferinde en kritik an 15. turda, 13 ve 14. virajlar arasındaki bir parçanın kaldırılması için güvenlik aracının piste girmesi oldu.

Pilotlar neredeyse tamamı lastik değiştirmek için pite girerken, Red Bull stratejik bir kararla Webber’i içeride tuttu. Böylece liderliğe yerleşen Avustralyalı pilot önünün de açılmasıyla pit için gerekli avantajı sağlamakta zorlanmadı.

Yarış Webber’in arkasında Vettel, Alonso, Hamilton ve Massa sıralamasıyla devam ederken, Vettel’e; yarış lideri olarak güvenlik aracı ile arasındaki mesafeyi korumadığı için pitten geçme cezası verilmesi takım arkadaşının işini daha da kolaylaştırmış oldu.

Böylece Vettel, Alonso’nun hemen gerisinde yarışa üçüncü sırada döndü. Webber ise lastik değişikliğini Alonso’ya karşı 23 saniyelik bir avantaj elde ettiği 43. turda yaptı ve yarışa lider döndü. Webber bu avantajını yarış sonuna kadar sürdürerek sezonun 4. zaferini kazandı.

Hamilton ise muhtemelen vites kutusu arızasından dolayı yarış dışı kaldı. Çok kritik puanlar kaybeden İngiliz pilot böylece şampiyona liderliğini de Webber’e bırakmak zorunda kaldı.

Massa ise ilk üç arasındaki mücadelenin dışında kaldı ve yarışı 4. olarak tamamladı.

Renault’da bu hafta sürpriz yapan Vitali Petrov, 5. olarak F1 kariyerinin en iyi sonucunu almayı başardı.

Rubens Barrichello ise yarışı uzun süre 6. sırada götürmesine rağmen lastik değişikliği sırasında ortanın da gerisine düştü. Barrichello ancak yarışın sonlarına doğru Schumacher’i geçerek ilk 10’a girebildi.

Yarışın sonunda yaşanan en gerilimli an, Schumacher ile Barrichello arasındaki pozisyon mücadelesiydi. Uzun süre başarılı bir savunma yapan Schumacher birinci viraj girşinde Barrichello’nun atağını sağ tarafı kapatarak engellemeye çalıştı. Schumacher eski takım arkadaşını adeta duvara sürünmesine ramak kalıncaya kadar sıkıştırdı. Bu tehlikeli hareket yarış hakemleri tarafından inceleme altına alındı.

Macaristan GP'sinde sıralama şu şekilde oluştu:

1 M.Webber Red Bull
2 F. Alonso Ferrari
3 S. Vettel Red Bull
4 F. Massa Ferrari
5 V. Petrov Renault
6 N. Hulkenberg Williams
7 P. de la Rosa BMW Sauber
8 J. Button McLaren
9 K. Kobayashi BMW Sauber
10 R. Barrichello Williams

SÜRÜCÜLER GENEL PUAN DURUMU:

    Pilot            Puan
1-Webber       161
2-Hamilton     157
3-Vettel            151
4-Button          147
5-Alonso         141
6-Massa           97
7-Rosberg       94
8-Kubica          89
9-Schumacher 38

TAKIMLAR GENEL PUAN DURUMU
 
    Takım                              Puan
1-Red Bull-Renault             312
2-McLaren-Mercedes         304
3-Ferrari                                238
4-Mercedes                          132
5-Renault                              106
6-Force India-Mercedes       47
7-Williams-Cosworth           40
8-Sauber-Ferrari                   23
9-Toro Rosso-Ferrari           10