Ertuğrul Sağlam, ' Bursa benim memleketim'

Şampiyon Bursaspor'un devrim yaratan hocası Ertuğrul Sağlam, Avusturya kampında Bursa özel açıklamalarda bulunarak “Ben hayalimi burada gerçekleştirdim. Bursa artık benim memleketim” diyen Sağlam, gelecek planlarını bütün samimiyetiyle anlattı

Şampiyon Bursaspor’un devrim yaratan hocası Ertuğrul Sağlam, Avusturya kampında Bursa Haber’e çok özel açıklamalarda bulundu. “Ben hayalimi burada gerçekleştirdim. Bursa artık benim memleketim” diyen Sağlam, gelecek planlarını bütün samimiyetiyle anlattı.

İmparator Nejat Biyediç’i ayrı bir yerde tutacak olursak, bu şehirde hiç kimse onun kadar sevilmedi… Kimsenin adına besteler yapılmadı, ‘Adam gibi Adam’ sözü kolay kolay kimseler için söylenmedi… Öyle bir şey yaptı ki Bursa’ya, öyle bir mutluluk yaşattı ki… Bunun kelimelerle izahı yok. Belki de beş dakikalık bir zaman dilimi içerisinde, imza törenine ayak bastığı sırada yapılan “40 seneden beri yüzümüz gülmedi, yeter artık duy bu sesi, onurlu duruşunla hoş geldin Bursa’mıza. Al kupayı Ertuğrul Hoca” tezahüratını en çok o önemsedi… Bu sözleri basit bir tezahürat gibi değil, başarıya susamış, kayıtsız şartsız yeşil beyaz bir aşkla yoğrulmuş insanların çaresiz haykırışı olarak nitelendirdi…

Ve o gün, aslında Türk futbolundaki devrimin ilk günü olduğunu herhalde hiçbirimiz bilemedik… Onun dışında… Bir gün Bursa’dan uzakta bile olsa adı hep dillerde dolaşacak, yüreklerde ismi altın harflerle yazılı duracak olan devrimin baş mimarı ile birlikteydik dün… Avusturya kampındaki yoğun tempoda, o çok önemli zamanından hatırı sayılır bir dilimi bize ayırdı… Biz sorduk, tüm samimiyetiyle yanıtladı… Öyle güzel şeyler anlattı ki, gelecek için bir kat daha umutlandırdı… İşte “Adam gibi Adam” Ertuğrul Sağlam’la sizler için gerçekleştirdiğimiz o çok özel röportaj… Biz onu dinlerken oldukça heyecanlandık, siz onun ağzından dökülen cümleleri okurken fazlasıyla duygulanacaksınız…


*Kamp çalışmaları nasıl gidiyor. Takımın tatil sürecinden sonra antrenmanlardaki durumunu nasıl buldunuz?
ERTUĞRUL SAĞLAM: “Kamp çalışmalarımız oldukça güzel bir ortamda geçiyor. Tek sorunumuz havanın sıcak olması. Ama bu da geçici. Futbolcuların istekli ve hırslı olmaları bizleri sevindiriyor. Sadece Hüseyin ve Insua’nın sakatlıkları canımızı sıkıyor. Ama bunlar da geçici. Yeni sezona en iyi başlangıcı yapmak için çalışıyoruz.”

*Hazırlık maçlarını değerlendirir misiniz?
E. S.: 3 maç oynadık. Eksiklerimizi görüp, o yönde çalışmalara ağırlık verdik. Aramıza yeni katılan oyuncuları deneme şansını yakaladık. Bunun dışında en önemlisi genç oyuncularımıza şans verdik. Son maçımızda 6 genç oyuncumuzu, alt yapımızdan yetişmiş oyuncularımızı oynattık. Performansları bizi gelecek adına umutlandırıyor. Onlardan beklentilerimiz büyük. Bursaspor’un geleceği onlar.

*Bu kenti başarıya alıştırdınız bir anlamda… Şimdi omuzlardaki yük geçen seneden daha fazla… Artık haftalık başarılar kimseyi tatmin etmeyecek. Bu anlamda yeni sezona dair hedeflerinizi paylaşır mısınız?
E. S.: Artık rüya bitmeli. Başarılı olduk, şampiyon olduk ama önümüzde yeni bir sezon var. Hedeflerimiz, kalitemiz yükseldi. Hedefimize hedef koyduk. Bursaspor’un yeri üst sıralar olmalı. Bu yakaladığımız başarı tesadüf değil. Şans kelimesini bu şampiyonluğa sokamazsınız. Tamamen hak edilmiş bir başarıdır ve bu sezon da aynı hedefler doğrultusunda yolumuza devam edeceğiz.

*Çok net ve yalın bir şekilde sormak gerekirse transfer konusunda istediğiniz adımlar atılıyor mu? Bu konuda sizi tatmin etmeyen bir durum var mı?
E. S.: Şehir, camia, önde gelenler kulübü sahiplenmeli. Biz her zaman kulüp değerlerini ön plana alarak oyuncu transfer ediyoruz. Kaliteli oyuncuları hesaplı bir şekilde kadromuza dahil ediyoruz. Sonuçta orta bir hesap var. Bunu herkes bilmeli. Kulüpte herkes kendi işini yapıyor. Bizim istediğimiz doğrultuda sağ olsun başkanımız İbrahim Yazıcı elinden geleni yapıyor. Bizim bu kadromuz şampiyon oldu. Bunu kimse unutmasın. Takımı bozmadan üzerine ilaveler yaptık. Kaliteli bir takım yaratıyoruz ve bu kadro Avrupa’da önemli işlere imza atacaktır. 2 transfere daha ihtiyacımız var. Bunu söylüyoruz sürekli. Stoper ve santrafor. İnce eleyip sık dokuduğumuz için transfer süresi uzuyor. Ama her an her şey olabilir. Bir yıldızı kadromuza katabiliriz.


*Önümüzde Şampiyonlar Ligi gibi çok önemli bir kulvar var. Bursa’nın yaşayacağı bir ilk bu. Herkes orada elde edeceğimiz başarımızın ya da başarısızlığımızın yapılacak transferlerle doğru orantılı olduğunu savunuyor. Bu konuya sizin yaklaşımınız nedir?
E. S.: Önemli bir organizasyonda ülkemizi ve şehrimizi temsil edeceğiz. Tabi ki takım içerisindeki uyum başarıyı getirecektir. Takıma uyum sağlayan oyuncular kadromuzda yer alırsa bu gerçekleşir. Biz de bunun için mücadele veriyoruz. Aldığımız şampiyonluğun en büyük nedeni takım, yönetim, camia, şehir olarak oluşturduğumuz birliktelik. Dediğim gibi bu takım şampiyon oldu ve gelen oyuncularla daha da güçlendik. Başarı, kişiliği düzgün kaliteli futbolcularla gelir.

*Şampiyonlar Ligi’nde Bursaspor’un hedefi nedir? İlk üçe girip Avrupa’ya devam etmek mi yoksa daha fazlası mı?
E. S.: Öncelikli hedefimiz Avrupa’da güzel bir futbol sergileyip, seyirciyi tatmin eden bir oyun ortaya koymak. Ardından altımıza bir takım alarak en kötü üçüncü olup UEFA’da yolumuza devam etmek. Daha fazlasını herkes ister ama gerçekçi olmak gerekir. İnsanlara çok büyük hedefler vaat edip ardından bunu başaramamak değil bizim hedefimiz.

*Bursaspor’un şampiyonluğu Türk futbolunda sizce neleri değiştirecek?
E. S.: Çok şeyi değiştirdi bile. Biz kapıyı açtık. Türk futbol tarihinin geleceğini değiştirdik. Artık her takımın hedefinde şampiyonluk kelimesi geçiyor. Anadolu takımları önemli isimleri önemli paralar vererek kadrolarına katıyorlar. Bizi örnek gösteriyorlar. Bu yıl daha güçlü bir lig göreceğiz. Bu kaliteli oyuncuların yetişmesine ve A Milli Takım’ın da daha fazla seçeneğe sahip olmasına sebep olacak.

*Beşiktaş maçı bittikten sonra 40 saniye kadar diğer maçın bitmesini bekledik. O bir türlü bitmeyen 40 saniyede yaşadıklarınızı özetle anlatır mısınız?
E. S.: O an anlatılamaz…Yaşanır. İnanın hatırlamıyorum. Adil beyden gelen telefonun ardından o mutlu haberi aldık ve duygu boşalması yaşadık. Taraftarımızla yaşadığım o büyük mutluluk hiçbir şekilde tarif edilemez. İnşallah böyle günleri tekrar göreceğiz.

*Şampiyon olduğunuz an aklınızdan ilk geçen şey neydi?
E. S.: İnanın hatırlamıyorum. Tek hatırladığım gözyaşları ve sevincin birbiriyle karışmasıydı.

*Bursaspor’un bu devrimi Anadolu takımlarına nasıl yansıyacak?
E. S.: Artık hepsi şampiyonluk kelimesini kullanıyor. ‘Bursaspor başardı, biz neden başaramayalım’ diyor. Bu devrim çoktan yansıdı bile. Yeni sezonda ligdeki kıyasıya mücadele bunu gösterecek.

*Genç futbolculara bakış açınızı biliyoruz. Bu sezon için gençlerle ilgili sürprizler var mı?
E. S.: Genç oyuncular futbolun geleceğidir. Biz alt yapımızdan yetişen, takımımızda yer alan genç oyuncularımıza ayrı bir gözle bakıyoruz. Onların bize, bizim de onlara çok ihtiyacımız var. Hırslı olmaları sürprizler yapacağımızı gösteriyor.

*Kalecisi ve stoperleri çok gol atan bir takımız. Buna karşın forvetler suskun kaldı. Dolayısıyla takımda golcü sıkıntısı var gibi gözüküyor. Bu konudaki çalışmalar ne yönde?
E. S.: Forvetin gol atamaması, stoperin gol atması benim için çok önemli değil. Bizim için takımın yaptığı önemlidir. Kimin kaç gol attığından ziyade takımın başarısı ön plandadır. Bütün golleri forvet atacak diye bütün yükü onun üstüne atamayız. Takım içinde herkesin gole yakın olması bizim de ne kadar kazanmaya hırslı takım olduğumuzu gösteriyor. Bunların dışında bizim yine de bir santrafora ihtiyacımız var.

*Bursa’da şampiyonluktan önce baş tacıydınız. Şampiyonluktan sonra siz yeşil beyaza gönül verenlerin kalbinde çok farklı bir yerdesiniz artık. Bursaspor ile ilgili geleceğe yönelik planlarınız ve hedefleriniz neler? Çünkü taraftar sizden Bursa’nın Ferguson’u olmanızı istiyor…
E. S.: Ben hayalimi burada, Bursaspor’da gerçekleştirdim. Bir Anadolu takımını şampiyon yaptık. Türk futbolunda kazanılmış iki önemli başarı var. Biri Galatasaray’ın UEFA Kupası’nı kazanması, diğeri ise bizim şampiyonluğumuz. Bunun için Bursa’nın yeri bende ayrı. Bursa artık benim memleketim. Biz geleceğe yönelik planlarımızda Bursaspor’u sürekli zirveye oynayan bir takım olarak tutmak istiyoruz. Bunun için birliktelik önemli. Bursa’nın Ferguson’u olmak… Neden olmasın?

*Bursaspor taraftarına mesajınız?
(Ertuğrul Hoca, bu sorumuza, Bursaspor’la sözleşme imzaladığı gün taraftarın kendisi için bestelediği, “40 seneden beri yüzümüz gülmedi, yeter artık duy bu sesi, onurlu duruşunla hoş geldin Bursa’mıza. Al Kupayı Ertuğrul Hoca” tezahüratıyla başlayarak bize sürpriz yaptı. Ardından dudaklarından şu cümleler döküldü: )
Bu tezahüratı gerçekleştirmek, o kupayı almak… Bunun duygusu çok başka. Taraftarımızın isteğine cevap verdik. Adımıza besteler yapılması, adımızın bir yerlere verilmesi çok büyük mutluluk. Şampiyon takımın şampiyon taraftarına söylenebilecek söz yok aslında. Biz ligde şampiyon olurken onlar da Fair Play liginde şampiyon oldular ve bir kez daha tüm Türkiye’ye kendilerini gösterdiler. Sizin aracılığınızla tekrar onlara teşekkür ediyorum. Yeni sezonda da şampiyon takımın taraftarı olarak yeni stadımızda yeni başarılara imza atacağız inşallah. Onlardan tek isteğim her zaman olduğu gibi bizi iyi ve kötü günümüzde yalnız bırakmamaya devam etsinler.

*Avrupa’da hangi ligi beğeniyorsunuz ve hangi takıma sempatiniz var?
E.S.: İspanya ve İngiltere Ligleri’ni takip ediyorum. (Takım adı vermedi. ‘Gelecekte ne olur bilinmez’ dedi)

*Maddi imkanlar çok çok üst seviyede olsa hangi futbolcuyu kadronuza katardınız?
E.S.: Xavi ve İniesta’yı takımımda görmeyi çok isterdim.