A Milli Basketbol Takımı Aday Kadrosu Açıklandı

2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası için belirlenen A Milli Erkek Takım Aday Kadrosu bugün düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Sheraton İstanbul Ataköy Otel'de düzenlenen basın toplantısına TBF Başkanı Turgay Demirel, TBF Genel Sekreteri Ali Özsoy, A Milli Takım Menajeri Harun Erdenay, Milli Takımlar İdari Menajeri Barbaros Akkaş, Milli Takımlar Teknik Direktörü Bogdan Tanjevic katıldı.
Toplantıda konuşan TBF Başkanı Turgay Demirel, federasyon olarak son 10 yılda çeşitli kategorilerde çok önemli organizasyonlara ev sahipliği yaptıklarını belirterek, "10 yıl içinde hem Avrupa Şampiyonası, hem Dünya Şampiyonası organize eden belki de tek federasyon biziz. Bu durum bizlere daha fazla sorumluluk yüklüyor. Elde edilen başarı hem organizasyon süresince, hem milli takımın başarı anlamında sürdürülmeli" dedi.
Turgay Demirel, organizasyonun en iyi şekilde yapılması için yoğun bir şekilde çalıştıklarını vurgulayarak, "Organizasyon hem bizler için hem de tüm ulus için çok büyük bir onur ve gurur olacak. Sadece Dünya Şampiyonası'na ev sahipliği yapmak dahi bir federasyon için o spor dalında ulaşılabilecek en üst nokta. Bu onurun yanı sıra milli takımımızın bizi mutlu edecek performansla mücadele etmesi, sahada hepimizi tatmin edecek basketbol oynaması ve netice elde etmesi bizi daha da gururlandıracak" diye
konuştu.
Son maçın son düdüğüne kadar herkesin milli takıma pozitif katkı yapması gerektiğine dikkati çeken Demirel, şöyle konuştu:
"Ev sahibi ve iddialı bir ülkenin kendi sahasında yapacağı maçlarda üzerinde baskı olacaktır. Olumlu katkı bu baskıyı en aza indirebileceği gibi, olumlu da etki yapacaktır. Hepimizin pozitif yardımcı olacağına inanıyorum. Dünya Basketbol Şampiyonası'nda ilk katıldığımız da 9. olduk. Japonya'da ise altıncılığı elde ettik. Bu kez daha iyi derece elde etmek için çeyrek finale kalmamız ve bir üst tura yükselmemiz gerekiyor. Bu federasyonumuzun da hedefi. Bunu yapmak kolay değil. Ankara Grubu'nda birbirinden
güçlü takımlarla oynayacağımız zorlu maçlar yapacağımız bir gerçek. Buradan avantajlı çıkmak önemli. Ankara'daki maçlarda başarılı olmamız ve hedeflere ulaşmamızda önemli destek sağlayacak. Bu organizasyonu uzunca yıldır planlayan başkan olarak sporcularımızın, teknik kadromuzun ve seyircilerimizin manevi destekle en iyi şekilde gerçekleştireceğini düşünüyorum. Basketbol çok güzel bir spor dalı. Ancak küçük nedenlerle sonuç değişebiliyor. İnşallah şansızlık ve sakatlık yaşanmaz."
Şampiyonayı sadece organize ederek bir başarı elde etmeyeceklerini kaydeden Turgay Demirel, "İstanbul'da iki yeni salon da hizmet vermeye başlayacak. İleride buralar diğer spor dalları için de verimli ve güzel mekanlar olarak hizmet verecek. Dünya Basketbol Şampiyonası'nda hep birlikte mutlu bir kapanış yaparsak bu ileriye bırakacağımız en güzel miras olacaktır. Milli takımımızın güzel bir çalışma dönemi geçirmesini, hazırlık döneminde şansızlık yaşamamasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.
Basın toplantısında milli takımın çalışma programı hakkında bilgi veren A Milli Takım Menajeri Harun Erdenay, 47 günlük bir hazırlık dönemi geçireceklerini söyledi. Hazırlık kampı sırasında iki yurt içi ve 1 de yurt dışı olmak üzere 3 turnuvaya katılacaklarını kaydeden Erdenay, "10 tane hazırlık maçı oynayacağız. Sırbistan ile ikili temas olacak. Kamp çalışmasına Antalya'da başlayacağız. 1 hafta sürecek bu kamp sayesinde oyuncular hem moral depolayacak, hem de idman temposuna alışacaklar. Daha sonra
İtalya'nın Bormio kentinde hazırlık kampı olacak. Bunun ardından hazırlık turnuvalarına katılacağız. İstanbul ve diğer yerlerde katılacağımız turnuvaların ardından kamp çalışmasını tamamlamış olacağız" diye konuştu.
Milli Takımlar Teknik Direktörü Bogdan Tanjevic de, milli takım kadrosunun açıklandığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, Dünya Şampiyonası'nda çok tehlikeli bir takıma sahip olacaklarını belirterek, "Hedefimiz ilk 4 ve olursa madalya almak. Bu kolay bir hedef değil. Gruptan başlayarak çok zor maçlar oynayacağız. Birinciliği elde etmek için çok ter dökmemiz gerekecek. Sahip olduğumuz büyük motivasyonla hedefimize ulaşacağımıza inanıyorum" dedi.
Dünya Şampiyonası'nda Türk halkının da müthiş desteğini alacaklarını ifade eden Tanjevic, "6 yıllık Türkiye tecrübemde Türk insanının Türk bayrağını çok sevdiğini ve saydığını gördüm. Türk insanının 25 yıl yaşadığım İtalyanlardan daha fazla kendi bayrağına sahip çıktığını gördüm. Benim de bu bayrağa çok saygım ve sevgim var ve bu bayrağın yükseklerde dalgalanması için elimden geleni yapacağım" diye konuştu.
Hazırlıkların ilk 15 gününü Nihat İzic, Orhun Ene, Aziz Bekir ve Ertuğrul Erdoğan'ın yöneteceğini kaydeden Tanjevic, şunları söyledi:
"Enerji toplamam ve daha iyi olmam için 15 günlük bir süre olacak. Herhangi bir tehlike yok, biz bu arkadaşlarla uzun süredir çalışıyoruz ve benim 15 gün olmamam sorun yaratmayacak. Benim olmadığım halde arkadaşlarım Fenerbahçe'yi şampiyon yaptılar. Orhun ve Nihat'ın da kendi kulüplerindeki başarılarına baksanız bunun sorun olmayacağını görürsünüz. Daha sonra ben yönetimi elime alacağım ve saha kenarında alıştığınız gibi beni bir sağa bir sola giderken görebileceksiniz. Ben her şeyimi vereceğim,
oyuncularım da ellerinden geleni yapacaklardır. Çok motiveyim ve insanları da çok motive görüyorum. Bu beni ekstra olarak daha da motive etmektedir. Antrenör arkadaşlarımın da öyle olduklarını görmek beni mutlu ediyor."
Tanjevic, eski NBA oyuncusu Rolando Blackman'i de teknik heyete kattıklarını anlatarak, "Eski bir NBA oyuncusu. Dallas Mavericks'de antrenörlükte uzmanlaştı. Pozitif ve yardımseverdir. Oyuncularımıza da ekstra bir katkısı olacak. Gerçek yıldızların nasıl davranması gerektiği konusunda bize yardım edecek. Alçak gönüllü olmaları gerektiğini gösterecek ve benimle beraber 2 Ağustos'ta takıma katılacaktır" şeklinde konuştu.
Bogdan Tanjevic, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'dan, gelecek sezon da devam etmesi yönünde teklif aldığını ancak bunu kabul etmediğini ifade ederek, "Teklif aldığım halde Sayın Aziz Yıldırım'ı gelecek sezon için reddetmek zorunda kaldım. İnanıyorum ki onlar gelecek sezon çok iyi başarılar elde edecekler. Bu potansiyele de sahipler" dedi.
A Milli Basketbol Takımı'nın aday kadrosu şu isimlerden oluştu:
OYUNCU, MİLLİLİK, BOY, D.TARİHİ, POZİSYON, TAKIM
Cenk Akyol 183 1.98 1987 Forvet Air Avellino/İtalya
Cevher Özer 74 2.05 1983 P.Forvet Beşiktaş Cola Turka
Engin Atsür 111 1.92 1984 Guard Beşiktaş Cola Turka
Ender Arslan 239 1.90 1983 Guard Efes Pilsen
Kerem Gönlüm 111 2.08 1977 P.Forvet Efes Pilsen
Kerem Tunçeri 264 1.94 1979 Guard Efes Pilsen
Sinan Güler 35 1.92 1983 Guard Efes Pilsen
Oğuz Savaş 183 2.11 1987 Center Fenerbahçe Ülker
Ömer Aşık 34 2.14 1986 Center Fenerbahçe Ülker
Ömer Onan 160 1.91 1978 Guard Fenerbahçe Ülker
Semih Erden 121 2.11 1986 Center Fenerbahçe Ülker
Fatih Solak 100 2.13 1980 Center Galatasaray Cafe Crown
Evren Büker 20 1.95 1985 Guard Medical Park Trabzonspor
Ersan İlyasova 116 2.08 1987 Forvet Milwaukee Bucks/ABD
Hidayet Türkoğlu 269 2.08 1979 Forvet Toronto Raptors/ABD
(BÇ-ERS-ERS-S)