İstanbul Dünya'nın En Prestijli Yelken Yarışına Ev Sahipliği Yapacak

Uluslararası Yelken Federasyonu (ISAF) tarafından 23 farklı ülkede gerçekleştirildikten sonra ilk kez İstanbul'da 08-17 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek Gençler Yelken Dünya Şampiyonası'na 63 ülkeden toplam 253 tekne 348 sporcu katılıyor

  Uluslararası Yelken Federasyonu ( ISAF ) tarafından 23 farklı ülkede gerçekleştirildikten sonra ilk kez İstanbul ' da 08-17 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek Gençler Yelken Dünya Şampiyonası ' na 63 ülkeden toplam 253 tekne 348 sporcu katılıyor . Son yılların en yüksek katılımı ile gerçekleşecek Şampiyona ile İstanbul ' da muhteşem bir yelken şenliği yaşanacak .
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Denizcilik projeleri içerisinde yer alan Şampiyona Türkiye Yelken Federasyonu tarafından organize edilirken , GSGM , Spor Toto Teşkilatı , İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi destekleri ile hayata geçiriliyor .
19 yaş altı Genç Yelkenciler Dünya Şampiyonası ' nda sporcular ilk defa 5 sınıfta 8 kategoride yarışacak . Kızlar ve Erkekler kategorilerinde düzenlenecek yarışlarda her bir kategorinin Dünya Şampiyonları belirlenecek . Yüksek performans teknesi 29er ilk defa İstanbul ' da kullanılacak . Laser Radial Erkek- Kız , 420 Erkek - Kız , RS : X Erkek- Kız , SL16 karma ve 29er Karma kategorilerinde gerçekleşecek Şampiyona ' da ülkemizi temsil edecek Milli Takımımız bu şampiyonada hem tecrübe kazanacak hem de 63 ülke
sporcularıyla kaynaşma fırsatını yakalayacak .
Şampiyona ' nın Açılış töreni 09 Temmuz Cuma akşamı Beyoğlu Belediyesi desteği ile Hasköy Eski Galata Köprüsü üzerinde gerçekleştirilecek . Barış , Sevgi ve Birliktelik mesajı veren ve her ülke katılımcılarının ülkelerinden getirdikleri suları birleştirdikleri ve sonrasında denize dökülen Mixing Waters ( Suların Karışımı ) Töreni İstanbul ' un tarihi ve antik koyu olan Haliç sularına bırakılarak gerçekleşecek .
Dünyanın en iyi yelkencilerinin katılımı ile gerçekleşecek olan Volvo Gençler Yelken ISAF Dünya Şampiyonası ' nın merkezi olacak Ataköy Marina ' da hazırlıklar için geri sayım başladı . Türkiye ' de ilk defa bir yelken yarışında 3 parkurda aynı anda yarışlar yapılması geleceğin Olimpiyat referansı olarak önem taşıyacak . Yarış merkezinde yer alacak etkinlik alanında müzik ve çeşitli aktiviteler ile şampiyona büyük bir festival havasında gerçekleştirilecek .
Uluslararası Doping Kontrol Ajansı ( WADA ) adına Şampiyona ' ya katılacak Olimpik Windsurf dalında 3 kez Olimpiyat madalyası sahibi olan Alessandra Sensini genç yelkencilere doping hakkında bilgiler verecek .
Şampiyona boyunca yarışlar İ MARİNE tarafından yarış tekneleri üzerinde kurulacak sistemle , internet üzerinden canlı yayınla istatistiksel bilgiler dahil detaylı olarak takip edilebilecek ve sahile kurulacak dev ekranlardan izlenebilecek .
Şampiyona süresince ulusal ve uluslararası jüri ve hakemler görev alırken , deniz üzerinde 60 ' ın üzerinde tekne görev alacak . Yurtdışından gelecek 1250 kişilik kafile , 350 kara ve deniz görevlisi , 100 gönüllü , 25 uluslararası medya mensubu , özel televizyon prodüksiyonu ve yurtdışı tanıtımları ile Şampiyona Türkiye ' de düzenlenmiş en kapsamlı yelken organizasyonu olacak .
19 yaş altı sporculara yönelik bu Şampiyona ' nın isim sponsorluğunu " Volvo Ocean Race ' ' üstlenirken , İstanbul Şampiyonası ' na Opet , DELL , İ MARİNE , Dati Holding , Co- Sponsor olarak , Shop& Miles , Garanti Emeklilik destek sponsoru olarak , YACHT TÜRKİYE , POWER FM ve CNN TURK medya sponsoru olarak destek veriyor .
2009 yılı Şampiyonu Fransa , Volvo Trophy ' nin şu anki sahibi olmakla birlikte aynı zamanda Şampiyona başlangıcından bu yana en başarılı ülke olma özelliğini taşıyor . 10 kez Volvo Trophy ' i kazanan Fransa ; 20 altın , 27 gümüş ve 15 bronz madalya ile toplamda 62 madalya ile bir rekor sahibi .
Bu özel ve prestijli yarışın İstanbul ' da gerçekleştirilmesi Olimpiyat Oyunları bünyesinde yer alan Yelken branşı yarışlarının başarıyla düzenlenmesi anlamını kazanacağından İstanbul ' un Olimpiyat adaylığı konusundaki puanını da arttıracak .