Sunumlar Yapıldı; Nefesler Tutuldu

Türkiye'nin yanı sıra İtalya ve Fransa'nın ev sahipliği yapmak üzere aday olduğu 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı düzenleyecek ülke İsviçre'deki oylamada belli oluyor

Türkiye'nin yanı sıra İtalya ve Fransa'nın ev sahipliği yapmak üzere aday olduğu 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı düzenleyecek ülke İsviçre'deki oylamada belli oluyor. Türkiye, toplantıda başarılı bir sunum gerçekleştirdi.
Cenevre'deki Espace Hippomene'deki toplantıda aday ülkelerin yapacağı 30'ar dakikalık final sunumlarının ilkini Türkiye gerçekleştirdi. Sunumu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, oylamada yer alamayacak olan UEFA Başkanı Fransız Michel Platini, Asbaşkan Şenes Erzik, İtalyan üye Giancarlo Abete ve oy verecek 13 üye ve diğer ülkelerin heyetleri de izledi.
Türkiye'nin sunumu öncesinde, Avrupa Futbol Şampiyonası'nın 50 yıllık tarihiyle ilgili bir video yayınlandı. Defne Samyeli'nin yaptığı sunumda, 3. kere aday olan Türkiye'nin bu organizasyonu daha önce yapmamış olmasının, diğer adayların daha önce ev sahipliği yapmış olmasının, Türkiye'nin turizm potansiyelini son 6-7 senedir yüzde yüz arttırdığının ve ulaşım konusunda yapılan yatırımların vurgulanacağı bildirildi. Türkiye'yi İtalya ve Fransa'nın sunumları takip etti.
BAŞBAKAN ERDOĞAN: DOĞRU KARARI VERECEĞİNİZE İNANIYORUM
Cenevre'de Espace Hippomene Kültür Merkezi'ndeki UEFA'nın EURO 2016'yı organize edecek ülkeyi belirleyeceği toplantıda, Türkiye'nin yaptığı final sunumunda, Başbakan Erdoğan'ın daha önce kaydedilen mesajı videodan İngilizce alt yazılı olarak yayınlandı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin UEFA EURO 2016 adaylık başvurusunun tüm detaylarıyla düşünülmüş ve planlanarak hazırlandığını belirterek, ''Bugün Türkiye'nin başbakanı olarak değil bir futbol sevdalısı olarak sizleri izliyorum. Doğru kararı vereceğinize inanıyorum'' dedi.
2016 UEFA Avrupa Şampiyonası ev sahibinin belirleneceği törende bulunmayı çok istediğini belirten Erdoğan, ''Fakat Güney Amerika'nın en önemli ülkelerinden Brezilya'da bulunmaktayım. Sayın Cumhurbaşkanı Lula Da Silva'yla beraberim. 2014 Dünya Kupası ve 2016 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak bu güzel ülkeden her defasında çok güzel anılarla ayrılıyorum'' dedi.
''Güzel ülkem Türkiye, oldukça ciddi bir çalışma yürüterek 15 Şubat'ta çok iyi hazırlanmış bir adaylık dosyasını tarafınıza teslim etti'' diyen Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
''Ardından Sayın Gilberto Madail öncülüğünde UEFA heyeti ülkemize değerlendirme ziyaretinde bulundular. Bu süreçte adaylık çalışmalarımızı yürüten ekip UEFA'nın tüm sorularına cevap verirken ben de Türkiye Cumhuriyeti Başbakan'ı olarak bizzat ağırladığım UEFA heyetinin değerli üyelerine, hükümetin bu organizasyona verdiği desteği göstermeye çalıştım. Sizlerin değerlendirme raporunuzda da belirttiğiniz üzere UEFA EURO 2016 adaylık başvurumuz tüm detaylarıyla düşünülmüş, planlanmış ve hazırlanmıştır.
Finanstan ev sahibi şehirlere, altyapıdan turnuva konseptine her konu kapsanmış ve bu alanlardaki yatırım ihtiyaçları yüzde 100 hükümet garantileri ile desteklenmiştir.''
ERDOĞAN: 2016'YA KADAR 27 MİLYAR RUTO YATIRIM YAPILACAK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 2002'den bu yana özellikle ulaştırma alanında mükemmel bir büyüme hızı gösterdiğini kaydederek, ''Yeni otoyollar, havalimanları ve raylı sistemler sayesinde milyonlarca insan çok daha rahat bir şekilde seyahat edebilmektedirler. Son 7 sene içerisinde ulaştırma altyapısı için 7 milyar eurodan fazla yatırım yapılmıştır'' dedi.
Bu yatırımların her şekilde önümüzdeki altı yılda da devam edeceğini vurgulayan Erdoğan, ''Bu turnuvaya ev sahipliği yapacak olsak da olmasak da ulaşım altyapısı için 2016'ya kadar yapılacak olan 27 milyar euroluk yatırım bir yandan onur duymamı sağlarken diğer yandan bizi başarı için daha gayret etmeye itiyor. Bu noktada 2016 Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yapmak için önümüzde hiçbir engel olmadığını düşünüyorum'' diye konuştu.
ERDOĞAN: DOĞRU KARARI VERECEĞİNİZE İNANIYORUM
Başbakan Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nin her zaman Avrupa'nın önemli bir parçası olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:
''Her alanda gerçekleştirmekte olduğumuz reformlarla ülke ekonomimizi güçlü şekilde desteklerken tarihi nitelikte yapısal gelişmelere imza attık. Avrupa'ya hem ekonomik hem de yapısal anlamda uyumluluğumuzu kanıtladık. Şimdi de milli aşkımız futbolun odağında Avrupa'nın en önemli geleneklerinden, mirasından biri olan Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yaparak hem futbol kültürünü ileri seviyeye taşımak hem de övündüğümüz ev sahipliğimizi herkese kanıtlamak istiyoruz.
Bu yolda bizlere destek olarak sadece Türkiye'de değil Avrasya'da da futbol sevgisinin yayılmasını sağlamak sizlerin elindedir. Bugün Türkiye'nin başbakanı olarak değil bir futbol sevdalısı olarak sizleri izliyorum. Doğru kararı vereceğinize inanıyorum. Oylamanızda başarılar diliyorum.''
ÖZGENER: MEDENİYETLERİN KESİŞTİĞİ NOKTADA 2016 AVRUPA ŞAMPİYONASINI DÜZENLEMEK İSTİYORUZ
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı (TFF) Mahmut Özgener, Avrupa futbolunun en önemli turnuvasına ev sahipliği yaparak, ilk kez Türkiye'de düzenlemek istediklerini vurgulayarak, ''UEFA'nın bu büyük turnuvasını en iyi şekilde gerçekleştirmek istiyoruz'' dedi.
Türkiye'nin birçok alanda büyük ilerleme kaydettiğini ifade eden Özgener, ''Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi durumuna geldi. Ulaştırmada da özellikle havayolları açısından büyük yeniden yapılanmalarla birlikte büyük bir hamle yaptı. İlk defa Avrupa'nın güneyinde medeniyetlerin kesiştiği noktada 2016 Avrupa Şampiyonasını düzenlemek istiyoruz. Gayet modern yeni statlar yapılmakta. En genç nüfuslardan birine sahibiz. Bu genç nüfusumuz bunu hak ediyor'' diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak ve UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik'e desteklerinden dolayı teşekkür eden Mahmut Özgener, ''Sayın Platini sizlere de teşekkür ediyorum. Sizleri 2016'da Türkiye'de ağırlamak bizler için büyük bir onur olacaktır. Şimdiye kadar hiç olmadığı şekilde bir ev sahipliği yapmaya hazırız'' dedi.
HİDDİNK: 'TÜRKİYE MÜKEMMEL BİR ŞAMPİYONA İÇİN HAZIR
Hiddink, artık Türkiye'de çalıştığını belirterek, ''Türkiye'de sahalar mükemmel bir şekilde hazırlanıyor. Yenileme çalışmaları yapılıyor. Türkiye bu etkinlik için Avrupa'nın şimdiye kadar hiç görmediği bir şekilde ev sahipliği gerçekleştirmek için çalışıyor. Türkiye mükemmel bir şampiyona için hazır'' diye konuştu.
Türkiye'nin sunumunda yönetmen Sinan Çetin'in hazırladığı 4 kısa film yayınlandı. Barış adlı bir Türk gencinin anlatımıyla, ilk filmde bu şampiyonanın daha önce Türkiye'de hiç yapılmadığı, artık sıranın Türkiye'de olduğu, ikinci filmde Türkiye'nin tarihi ve turistik mekanlarının görüntüsü eşliğinde ülkenin turizm potansiyeli, 3. videoda ulaşım alt yapısı konusunda yapılanlar ve 4. videoda da duygusal bir şekilde Türkiye'nin futbol sevgisi vurgulandı.
GÜL: 72 MİLYON İNSANIN UZUN SÜREDİR KURDUĞU HAYALİ GERÇEKLEŞTİRMEYE HAZIR
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak ülkeyi belirleyecek UEFA İcra Kurulu üyelerine Türkiye adına en üst düzeyde "hazırız" mesajı verdi.
İsviçre'nin Cenevre kentinde UEFA Yönetim Kurulu'nun oylaması öncesinde diğer aday ülkeler Fransa ve İtalya ile birlikte Türkiye'nin nihai sunumunda konuşan Gül, "Eminim hepiniz ülkemde kökleri çok derine inen güçlü ve canlı bir futbol geleneği olduğunu biliyorsunuz" diyerek, neden Türkiye'nin ev sahibi seçilmesi gerektiğini şu ifadelerle anlattı:
"Aday ülkeler içinde henüz dünya ve Avrupa futbol şampiyonası düzenlememiş tek ülke biziz. Dolayısıyla bugün burada çok tarihi bir karar alma fırsatınız var. Böyle bir karar alarak Avrupa ile Türkiye ve Türkiye'nin içinde bulunduğu geniş coğrafyayla Avrupa arasında bir köprü kurma fırsatını yakalayacaksınız."
Gül, "Avrupa futbolunun yeni bir atılım ihtiyacına yürekten inanıyorum. Avrupa şampiyonasının ilk kez kıtanın bu tarafına, batıyla doğuyu, kuzeyle güneyi buluşturan tarafına taşımamız gerekiyor. Gerçekten de Türkiye'nin konumu sadece Avrupa'daki futbol taraftarlarını değil, aynı zamanda Orta Doğu'da, Orta Asya'da ve Kafkasya'daki futbol taraftarlarına da bu turnuvaların faal bir parçası olma fırsatını sunacaktır" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, oylarıyla ev sahibi ülkeyi belirleyecek UEFA yönetim kurulu üyelerine, "Bu geniş coğrafyadaki 300 milyon gence yeni bir rol modeli olma fırsatını vermek sizin elinizde" dedi.
Gül, "Böylece sporda refah düzeyi, cinsiyeti, dini, etnik kökeni ve fiziksel kabiliyeti ne olursa olsun herkese yer olduğunu göstermiş olacaksınız. Ben inanıyorum ki farklı kültürler, halklar ve ülkeler arasındaki anlayışı geliştirmek, bunu futbol tutkusuyla yapmak ortak bir görevdir" diye konuştu.
Türkiye'de devletin tüm kurumlarından bütün sivil toplum örgütlerine kadar herkesin 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahipliği adaylığına büyük destek verdiğini vurgulayan Gül, "Türkiye hazırdır, 72 milyon insan uzun süredir kurduğu hayali gerçekleştirmeye hazırdır" dedi.
Gül, UEFA yönetim kurulu üyelerinden "Avrupa futbolunun geleceğini şekillendirecek muazzam bir adım atmalarını" talep etti.
Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşması ve Türkiye'nin sunumu salonda uzun süre alkışlandı.
Cenevre'deki Espace Hippomene'de saat 10.30'da başlayan toplantıda, aday ülkelerin yapacağı 30'ar dakikalık final sunumlarının ardından UEFA Yönetim Kurulu yapacağı toplantıda ev sahibi ülkeyi belirleyecek. UEFA Yönetim Kurulu üyeleri müzakere sürecine girdi ve oylama için geri sayım başladı.
PLATİNİ, ERZİK VE ABETE OYLAMADA YER ALMAYACAK
UEFA Başkanı Michel Platini (Fransa), UEFA Yönetim Kurulu Birinci Asbaşkanı Şenes Erzik (Türkiye) ve UEFA Yönetim Kurulu üyesi Giancarlo Abete (İtalya) ülkeleri aday olduğu için müzakere ve oylama aşamasına katılamayacaklar. Bu organizasyon için yapılacak sunumda, müzakerelerde ve oy verme aşamasında yer alacak 13 üye ise şunlar: Geoffrey Thompson (İngiltere)-Toplantıya başkanlık edecek Angel Maria Villar Llona (İspanya), Marios N. Lefkaritis (Kıbrıs Rum Kesimi), Dr. Joseph Mifsud (Malta), Allan Hansen
(Danimarka), Frantisek Laurinec (Slovakya), Avraham Luzon (İsrail), Dr. Gilberto Madail (Portekiz), Mircea Sandu (Romanya), Grigoriy Surkis (Ukrayna), Michael van Praag (Hollanda), Liutauras Varanavicius (Litvanya), Dr. Theo Zwanziger (Almanya).
OYLAMA PROSEDÜRÜ
Oylama sürecinde, üç aday olduğu için, UEFA Yönetim Kurulu'nun oylamada bulunma hakkı olan üyelerinin, adayları seçime göre yükselen bir sıralamayla belirtme zorunlulukları bulunuyor. Bu bağlamda, oy hakkı olan üyeler en çok tercih ettikleri adaydan en az tercih ettikleri adaya doğru bir sıralama yapacaklar ve en az tercih edilen aday bir puan alırken, ikinci sıradaki ülke iki ve ilk sıradaki ülke, kurallara göre, toplam aday sayısı artı iki puan, yani 5 puan alarak oylamaya dahil olacak. İlk tur oylama
sonucunda son sırada kalan ülke oylama dışı kalacak ve kalan iki ülke arasında bir oylama daha yapılarak EURO 2016'ya ev sahipliği yapacak ülke belirlenecek. İlk turda iki ve üçüncü sırayı alan ülkelerin puanlarının eşit olması halinde ise bu ülkeler arasında bir oylama daha yapılacak. Final turuna kalan ülke bu şekilde belirlenecek. Bu değerlendirme ve oylama sürecinin ardından, kazanan ülkeyi saat 13.00'te (merkezi Avrupa saati) UEFA Başkanı Platini açıklayacak. Açıklama hem internet ortamından hem de
televizyon kanallarından canlı olarak verilecek. Açıklamanın ardından kazanan ülke ve UEFA yetkilileri ortak bir basın toplantısı düzenleyecek.
TÜRKİYE 3. KEZ ADAY OLDU
Avrupa Futbol Şampiyonası düzenlemek için 3. kez aday olan Türkiye, Cenevre'de yarın 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na (EURO 2016) ev sahibi olacak ülkenin belirleneceği toplantıda, mutlu sona ulaşmak istiyor. Avrupa Futbol Şampiyonası'nı düzenlemek için 3. kez aday olan Türkiye, daha önceki iki adaylığında başarılı olamadı. EURO 2008'e Yunanistan ile birlikte aday olan Türkiye, EURO 2012 ve EURO 2016'ya tek başına adaylık başvurusu yaptı.
EURO 2008'DE FİNAL OYLAMASINDA KAYBETTİ
Türkiye, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahipliği için Yunanistan ile ortak başvuru yaptı. Türkiye-Yunanistan adaylığının yanı sıra Avusturya-İsviçre, Bosna Hersek-Hırvatistan, Danimarka-Finlandiya-Norveç-İsveç ve İskoçya-İrlanda ortak başvuru yaparken, Macaristan ve Rusya ise tek başlarına aday oldu. Yedi adayın yaptığı tanıtımlardan sonra Rusya, Macaristan ve Bosna Hersek-Hırvatistan ortaklığı ön elemeyi geçemedi ve ilk tur oylamaya dahil edilmediler. İlk tur oylama sonunda Kuzey ülkeleri ittifakı
(Danimarka-Finlandiya- İsveç-Norveç) ile İskoçya-İrlanda Cumhuriyeti ortaklığı elendi ve Türkiye-Yunanistan ortaklığı ile Avusturya-İsviçre ortaklığı finale kaldı. Finalde EURO 2008 organizasyonu Avusturya-İsviçre ortaklığına verildi.
EURO 2012'YE İLK KEZ TEK BAŞINA ADAY OLDU
Türkiye, 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapmak için tek başına aday oldu. EURO 2012'ye Yunanistan, İtalya, Polonya-Ukrayna ve Macaristan-Hırvatistan ortaklıkları da adaylık başvurusu yaptı. Ön eleme oylamasında Türkiye ve Yunanistan elenirken, final oylamasında Polonya-Ukrayna ortaklığı EURO 2012 organizasyonunu kazandı.
EURO 2016'DA 2 RAKİPLE YARIŞIYOR
Türkiye, EURO 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylık çalışmalarına 2008 yılı Aralık ayında başladı. 24 takımın yer alacağı ilk Avrupa Şampiyonası olacak EURO 2016'ya ev sahipliği yapmak üzere beş ülkeyi temsil eden dört başvuru yapıldı. Türkiye Futbol Federasyonu'nun Şubat 2009'da resmi başvuruda bulunduğu turnuvayı düzenlemek için Türkiye, İtalya ve Fransa tek başına aday olurken Norveç ile İsveç ortak adaylık başvurusunda bulundu. Aralık ayının başında İsveç ve Norveç hükümetlerinin organizasyona
finansal destek sağlamayacaklarını ülke futbol federasyonlarına bildirmesinin ardından İsveç-Norveç ortaklığı adaylıktan çekildiğini açıkladı. Türkiye, yarın Cenevre'de yapılacak UEFA Yönetim Kurulu toplantısında Fransa ve İtalya ile yarışacak.
FRANSA VE İTALYA, DAHA ÖNCE 2'ŞER KEZ DÜZENLEDİ
Bugüne dek 13 kez yapılan turnuvayı, ev sahipliği için aday olan ülkelerden Fransa ve İtalya, daha önce 2'şer kez düzenledi. Türkiye, UEFA Yönetim Kurulu'nun yapacağı oylama sonucunda kazanırsa, ilk kez bir Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak.
İlki 1960 yılında yapılan Avrupa Futbol Şampiyonası'nı şimdiye kadar 3 ülke 2 defa düzenledi. Fransa (1960 ve 1984), İtalya (1968 ve 1980) ve Belçika (1972 ve 2000) 2'şer kez Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yaptı. Bu ülkelerden Belçika, 2000'deki şampiyonayı Hollanda ile birlikte ortaklaşa düzenledi.
2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı ise Polonya-Ukrayna ortaklaşa düzenleyecek. Şampiyona tarihinde daha önce 2000'de Hollanda-Belçika ve 2008'de ise Avusturya-İsviçre ortaklaşa düzenlemişti.
Avrupa şampiyonaları'na ev sahipliği yapan ülkeler şunlar:
Yıl Ev sahibi ülke
---- --------------
1960 Fransa
1964 İspanya
1968 İtalya
1972 Belçika
1976 Yugoslavya
1980 İtalya
1984 Fransa
1988 Batı Almanya
1992 İsveç
1996 İngiltere
2000 Hollanda-Belçika
2004 Portekiz
2008 Avusturya-İsviçre
(ERS-ERS-S)