Formula 1 İstanbul Park'ın ve Bayrakların anlamlarını biliyormusunuz?

Dünyanın en ünlü yarışı Formula 1 ( F1) Türkiye Ayağı İstanbul Park GP bu hafta sonu yarışılaşacak. Formula 1 istanbul Park GP yarış 28-29 ve 30 Mayıs tarihlerinde yarış düzenlenecek. İstanbul Park ve İstanbul Park GP'sinde sallanacak olan Bayrakların anlamlarını biliyormusunuz? Formula 1'de sallanacak tüm bayrakların anlamlarını buradan öğreneb

  İstanbul Park , İstanbul ' un Tuzla &ndash ; Akfırat bö ; lgesinde kurulmuş olağanü ; stü ; bir motor sporları pistidir . Ü ; nlü ; Alman mimar Herman Tilke tarafından dizayn edilen pist , 5 , 338 km ( 3 , 317 mil ) uzunluğunda olup ilk kez Ağustos 2005 ' de dü ; zenlenen Tü ; rkiye Grand Prix ' si ile kapılarını hizmete aç ; mıştır .

O gü ; nden bu yana F1 pilotlarının favori pistleri arasına girmeyi başaran İstanbul Park , on dö ; rt zorlayıcı virajı ve alışılmışın dışında saat yö ; nü ; nü ; n tersine yarışılması ile hem pilotlar hem de otomobiller iç ; in bir performans testi olarak kabul edilmektedir . Birden fazla apeks noktasıyla , 8 numaralı viraj ise Formula 1 ' in en zorlu virajlarından biri olarak efsaneleşmiştir .

Bu kadar zor virajlara sahip bir pist olmasına rağmen 2 adet geniş ve uzun dü ; zlü ; ğü ; yle otomobiller 330 km/s hızın ü ; stü ; nü ; gö ; rebilmektedir . Hızlı ve yavaş virajların karışımıyla sü ; rü ; cü ; lere pek ç ; ok geç ; iş fırsatı da tanınmaktadır . Ayrıca pistin en yü ; ksek ve en alç ; ak noktaları arasındaki 46 metreye varan yü ; kseklik farkı yarış heyecanını daha da artıran unsurlardan biridir .

İstanbul Park izleyiciler iç ; in de diğer pistlerden farklı bir yere sahiptir . Yeni nesil pistlerden olması ve gü ; nü ; mü ; z ihtiyaç ; larına gö ; re dizayn edilmesinin bir sonucu olarak tesisleriyle diğer pistlerden aç ; ık ara ö ; nde yer almaktadır . Pist toplam 130 binden fazla kişiyi ağırlayabilecek oturma kapasitesine sahip olup , ana tribü ; nü ; n seyirci kapasitesi ise 25 bin kişidir . 12 bin ' in ü ; zerinde kapasiteyle otoparklar , piste araç ; la gelmeyi mü ; mkü ; n kılmaktadır . Pistin VIP misafirleri , Padok Alanı ' nın başlangıç ; ve bitişinde tü ; m alana hakim olacak şekilde yerleştirilmiş yedişer katlı iki VIP kulesinde ağırlanmaktadırlar . Her bir kule 5 bin kişi kapasiteli olup , piste tamamen hakim ve kusursuz bir gö ; rü ; ş aç ; ısına sahiptir .

En son teknolojik altyapısı , sarsıcı dizaynı ve egzotik konumuyla İstanbul Park dü ; nyanın en ç ; ok ö ; vgü ; toplayan pistlerinden birisi ve her motor sporu hayranı iç ; in mutlaka gö ; rü ; lmesi gereken bir yerdir .

' İstanbul ' da kaldığı yerden devam '

Brezilyalı pilot , pole pozisyonundan başladığı 2006 , 2007 ve 2008 sezonlarındaki ü ; ç ; grand prix ' de podyumun tepesine ç ; ıkmış , Ferrari ' nin hayal kırıcı bir sezon geç ; irdiği 2009 ' daki yarışı ise 6 ' ncı sırada tamamlamıştı .

Tü ; rkiye ' de ü ; ç ; kez kazanmanın verdiği gü ; venin bu hafta sonu iç ; in kendisine bü ; yü ; k bir motivasyon ve itici kuvvet olacağını sö ; yleyen Massa , ' İstanbul Park yarışmayı sevdiğim bir pist . Bu pistte sü ; rü ; ş yapmaktan keyif alıyorum . 5 yılda 3 kez kazandım ' dedi .

Ferrari pilotu , takımın internet sayfasında yer alan değerlendirme yazısında , ' ( Tü ; rkiye GP ' deki geç ; mişim ) bana , İstanbul ' a gitmek iç ; in daha bü ; yü ; k bir motivasyon ve daha sıkı bir zafer mü ; cadelesi sergileme isteği veriyor . Umarım herşey yolunda gider ve iyi bir hafta sonu geç ; iririz ' şeklinde konuştu .

F1 kariyerinin ilk zaferini İstanbul ' da kazanan Massa , ' Herşeyi hatırlıyorum , antrenmanların hepsini , sıralamaları , yarıı başından ortasına , sonuna kadar hatırlıyorum , ç ; ü ; nkü ; ilk zafer ç ; ok ö ; zeldir . O yarışı hiç ; unutmayacağım ' şeklinde duygularını aç ; ıkladı .

Massa , ' Ç ; ok zor bir yarıştı , ç ; ü ; nkü ; şampiyonluk iç ; in mü ; cadele eden Fernando Alonso ve Michael Schumacher ' e karşı yarışıyordum ve tü ; m yarış boyunca da mü ; cadele iç ; inde oldum . Ö ; ndeydim , o yü ; zden her tur ç ; ok ö ; nemliydi . Bu zaferin ardından diğer pistlerde de yarışlar kazandım . Oradaki zaferim , beni daha ö ; nce olduğundan daha gü ; ç ; lü ; hale getirmişti ' dedi .

Ferrari ' nin Tü ; rkiye ' de ç ; ok rekabetç ; i bir yarış sergileme potansiyeline sahip olduğunu belirten Massa , ' Umarım herşey yolunda gider , ö ; zellikle de lastikler konusunda . . . ' dedi .

Bu arada Ferrari ' nin F1 tarihinde 800 ' ncü ; yarışına ç ; ıkacak olmasının da ekstra motivasyon sağlayan bir diğer faktö ; r olduğunu belirten Massa , ' Herşeyden ö ; nce bu 800 ' ncü ; grand prix ' nin kü ; ç ; ü ; k bir parç ; ası olmak benim iç ; in ç ; ok bü ; yü ; k bir mutluluk ' diye ifade etti . turkiyef1


Formula 1 ' de kullanılan bayraklar ve anlamları şö ; yle :

Formula 1 İstanbul Park'ın ve Bayrakların anlamlarını biliyormusunuz?

Damalı bayrak : Yarışın sona erdiğini belirtir . İlk 3 araca sallanan bu bayrağı sadece yarış direktö ; rü ; veya onun tayin edeceği kişi kullanabilir .

Sarı bayrak : Pistte tehlike var anlamına gelir . Pilot iç ; in bir tane sallanan bayrak ' ' yavaşla ' ' , iki tane sallanan ise ' ' Her an durmaya hazır ol ' ' anlamındadır .

Kırmızı bayrak : Yarışın durdurulduğunu belirtir . Kaza sonucu pistte bir aracın kalmış olması veya yarışın devam etmesinin tehlikeli olduğunu anlatır . Pilotlar bu bayrağı gö ; rdü ; klerinde yavaş bir şekilde pite dö ; nmek zorundadır .

Mavi bayrak : Hem tur bindirilen , hem de yarışan araç ; lara gö ; sterilir . Tur bindirilecek aracın arkadan gelen araca yol vermesi şarttır .

Siyah bayrak : Diskalifiye durumunu belirtir . Araç ; numarası ile birlikte kullanılır .

Yeşil bayrak : Bir ö ; nceki pozisyonda gö ; sterilen herhangi bir renkteki işaret bayrağının artık devre dışı kaldığını belirtmek iç ; in kullanılır .

Sarı-kırmızı ç ; izgili bayrak : Pistin kaygan olduğunu belirtir .

Siyah-beyaz bayrak : Sportmen olmayan bir davranış yapıldığını belirtir . Araç ; numarasıyla birlikte kullanılır ve diskalifiyeden ö ; nceki uyarıdır .

Ortası turuncu siyah-bayrak : Aracın mekanik bir problemi olduğunu ve hemen pit alanına girmesi gerektiğini anlatır .

Beyaz bayrak : Pistte yavaş hareket eden bir aracın olduğunu belirtir .