Formula 1 İstanbul ayağı İstanbul Park GP'si başlıyor

Dünyanın en ünlü yarışı Formula 1 ( F1) Türkiye Ayağı İstanbul Park GP bu hafta sonu yarışılaşacak. Formula 1 istanbul Park GP yarış 28-29 ve 30 Mayıs tarihlerinde yarış düzenlenecek.

İstanbul Park, İstanbul’un Tuzla – Akfırat bölgesinde kurulmuş olağanüstü bir motor sporları pistidir. Ünlü Alman mimar Herman Tilke tarafından dizayn edilen pist, 5,338 km (3,317 mil) uzunluğunda olup ilk kez Ağustos 2005’de düzenlenen Türkiye Grand Prix’si ile kapılarını hizmete açmıştır.

O günden bu yana F1 pilotlarının favori pistleri arasına girmeyi başaran İstanbul Park, on dört zorlayıcı virajı ve alışılmışın dışında saat yönünün tersine yarışılması ile hem pilotlar hem de otomobiller için bir performans testi olarak kabul edilmektedir. Birden fazla apeks noktasıyla, 8 numaralı viraj ise Formula 1’in en zorlu virajlarından biri olarak efsaneleşmiştir.

Bu kadar zor virajlara sahip bir pist olmasına rağmen 2 adet geniş ve uzun düzlüğüyle otomobiller 330 km/s hızın üstünü görebilmektedir. Hızlı ve yavaş virajların karışımıyla sürücülere pek çok geçiş fırsatı da tanınmaktadır. Ayrıca pistin en yüksek ve en alçak noktaları arasındaki 46 metreye varan yükseklik farkı yarış heyecanını daha da artıran unsurlardan biridir.

İstanbul Park izleyiciler için de diğer pistlerden farklı bir yere sahiptir. Yeni nesil pistlerden olması ve günümüz ihtiyaçlarına göre dizayn edilmesinin bir sonucu olarak tesisleriyle diğer pistlerden açık ara önde yer almaktadır. Pist toplam 130 binden fazla kişiyi ağırlayabilecek oturma kapasitesine sahip olup, ana tribünün seyirci kapasitesi ise 25 bin kişidir. 12 bin’in üzerinde kapasiteyle otoparklar, piste araçla gelmeyi mümkün kılmaktadır. Pistin VIP misafirleri, Padok Alanı’nın başlangıç ve bitişinde tüm alana hakim olacak şekilde yerleştirilmiş yedişer katlı iki VIP kulesinde ağırlanmaktadırlar. Her bir kule 5 bin kişi kapasiteli olup, piste tamamen hakim ve kusursuz bir görüş açısına sahiptir.

En son teknolojik altyapısı, sarsıcı dizaynı ve egzotik konumuyla İstanbul Park dünyanın en çok övgü toplayan pistlerinden birisi ve her motor sporu hayranı için mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.

'İstanbul'da kaldığı yerden devam'

Brezilyalı pilot, pole pozisyonundan başladığı 2006, 2007 ve 2008 sezonlarındaki üç grand prix'de podyumun tepesine çıkmış, Ferrari'nin hayal kırıcı bir sezon geçirdiği 2009'daki yarışı ise 6'ncı sırada tamamlamıştı.

Türkiye'de üç kez kazanmanın verdiği güvenin bu hafta sonu için kendisine büyük bir motivasyon ve itici kuvvet olacağını söyleyen Massa, "İstanbul Park yarışmayı sevdiğim bir pist. Bu pistte sürüş yapmaktan keyif alıyorum. 5 yılda 3 kez kazandım" dedi.

Ferrari pilotu, takımın internet sayfasında yer alan değerlendirme yazısında, "(Türkiye GP'deki geçmişim) bana, İstanbul'a gitmek için daha büyük bir motivasyon ve daha sıkı bir zafer mücadelesi sergileme isteği veriyor. Umarım herşey yolunda gider ve iyi bir hafta sonu geçiririz" şeklinde konuştu.

F1 kariyerinin ilk zaferini İstanbul'da kazanan Massa, "Herşeyi hatırlıyorum, antrenmanların hepsini, sıralamaları, yarıı başından ortasına, sonuna kadar hatırlıyorum, çünkü ilk zafer çok özeldir. O yarışı hiç unutmayacağım" şeklinde duygularını açıkladı.

Massa, "Çok zor bir yarıştı, çünkü şampiyonluk için mücadele eden Fernando Alonso ve Michael Schumacher'e karşı yarışıyordum ve tüm yarış boyunca da mücadele içinde oldum. Öndeydim, o yüzden her tur çok önemliydi. Bu zaferin ardından diğer pistlerde de yarışlar kazandım. Oradaki zaferim, beni daha önce olduğundan daha güçlü hale getirmişti" dedi.

Ferrari'nin Türkiye'de çok rekabetçi bir yarış sergileme potansiyeline sahip olduğunu belirten Massa, "Umarım herşey yolunda gider, özellikle de lastikler konusunda..." dedi.

Bu arada Ferrari'nin F1 tarihinde 800'ncü yarışına çıkacak olmasının da ekstra motivasyon sağlayan bir diğer faktör olduğunu belirten Massa, "Herşeyden önce bu 800'ncü grand prix'nin küçük bir parçası olmak benim için çok büyük bir mutluluk" diye ifade etti.turkiyef1