İstanbul Büyükşehir Belediyespor - Galatasaray maçının ardından

Galatasaray, Turkcell Süper Lig'in 32. haftasında İstanbul Büyükşehir Belediyespor'u 1-0 mağlup etti.

Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Galatasaray Teknik Direktörü Frank Rijkaard, 2009-2010 sezonunu değerlendirdi. Rijkaard sezona iyi başladıklarını belirterek, "Fenerbahçe mağlubiyetiyle beraber bazı sıkıntılar yaşadık. Biliyorsunuz sezonu çok erken açtık. Bir çok futbolcumuz çok fazla maç oynadı. Tabii bazı düşüşler oldu. Onun haricinde sakatlıkları da unutmamamız gerekiyor. Sezon başında bir sürü önemli sakatlık yaşadık. Kewell ve Milan Baros uzun zaman aramızda yoklardı. Birçok ismi sayabiliriz. Ama ana isimler Milan Baros ve Kewell'dı. Kadronun da kısıtlı olduğunu düşünüyorum. Onların yerine koyacağım oyuncu olmadığı için sıkıntı yaşadık. Yine genel bir değerlendirme yaparsak ilk yarıda iyi bir performans gösterdik. Ligin ikinci yarısına bakarsak kötü performans gösterdik. Ne zaman baskılı bir maç olsa takım olarak bunu kaldıramadık. Bunu da sebepler arasında gösterebiliriz.

Mental bir problemdi bu. Psikolojik olarak daha da güçlü olmanız gerekiyor. Geçen seneye bakarsak 5. sırada bitirdi. Şimdi bakıyorsunuz 3. daha iyi bir Galatasaray için daha iyi bir kadro kurularak devam edilmesi gerekiyor. Ama ne olursa takım ruhundan memnun olduğumu söyleyebilirim. Takım olarak iyi kenetlendik. Takım ruhunu ortaya koyduk. Çok kolay puan kayıpları yaşadık. Ne zaman baskılı maçlar oynasak sıkıntılar yaşadık. Mental olarak psikolojik olarak daha güçlü olmamız gerekiyor. Tabii ki işler iyi gidince problem yok ama takım kötü gidince orada mental açıdan güçlü futbolculara ihtiyacınız var. Geçen seneye bakıyorsunuz, geçen sene de böyle olmuş. İlk yarıda iyi oynamış ama ikinci yarıda düşüşe geçen bir Galatasaray vardı.

Hollandalı teknik adam teknik direktörlük hayatında Türkiye'de yaptığı en büyük hatanın sorulması üzerine şöyle konuştu, "Mutlaka iyi maçlar çıkardık. Göze hoş gelen futbolu seven bir takımız. Genelinde yaptığını düşünüyorum. Özeleştiri yapmak gerekirse mental açıdan iyi hazırlayamadık. Çok hata aramanın bir mantığı olduğunu düşünmüyorum. Geliştirmemiz gereken şeyler tabii ki var. Mesela öne geçtiğimiz maçlarda rahat toplar kaybettik. Akabinde pozisyonlar yedik. Bir hata aramak yanlış olabilir. Tabii ki hata ararken geçen seneyi unutmamak gerekiyor. 5. bitirdi takım geçen sene. Bu yüzden sezonu erken açtık. Maçların sıklığından dolayı düşüşler yaşadık. İlla hata arıyorsak geçen seneyi unutmamamız gerekiyor. Geçen sene gibi erken açmak istemiyoruz sezonu. Yapmamız gereken tek şey önümüzdeki maçları kazanmak" dedi.

Galatasaray'ın yıldız futbolcusu Arda Turan'ın Tottenham'a transferinin gündemde olmasıyla ilgili olarak ise "Takımınızda Arda gibi kaliteli oyuncu varsa bu tip söylentiler mutlaka olacaktır" dedi.

Rijkaard, takıma kesinlikle takviye yapılması gerektiğini ifade ederek, "En güçlü kadro, en değerli kadro bu tip şeyler dile getiriliyor ama kağıt üzerinde. Çok şanssızlıklar yaşadık. Sakatlıklar yaşadık. Kağıt üzerinde futbolcu görünüyor ama onları kullanamayınca bir işe yaramıyor. Herhangi bir takımdan üç tane çok değerli oyuncuları alan o takımlarda da bu tip sıkıntılar yaşanacaktır" diye konuştu.

Hollandalı çalıştırıcı, 'takım kadrosu Bursaspor'dan daha mı yetersiz ve Giovanni Dos Santos'un bonservisinin alınmasını istiyor musunuz?' şeklinde soru üzerine şunları söyledi:
"Bence iki farklı hikaye diyebiliriz. Galatasaray ve Bursaspor için. Daha çok topa sahip olmak daha çok pozisyona girmek, göze hoş gelen oyun oynamak istiyoruz. Bursaspor ise rakibini bekleyen defansif oynayan bir takım. Bulduğu kontrataklarla pozisyona girmeye çalışan bir takım. Kıyaslamak çok doğru olmayabilir. Günümüzde bu tip takımlar daha başarılı olabiliyor. Onun haricinde Bursaspor'un bulunduğu konumu hak ettiğini düşünüyorum. Bizim maçta da iyi organize oldular fazla pozisyon vermediler bize."

Galatasaraylı futbolcu Emre Güngör de Maça iyi başladıklarını ve iyi organize olduklarını ifade ederek, 3 puan aldıkları için sevinçli olduklarını, kalan 2 maçı da kazanarak ligi tamamlamak istediklerini söyledi.

AVCI: "FUTBOL KEYFİ AÇISINDAN GÜZEL BİR MAÇ OLDU"

İstanbul Büyükşehir Belediyespor Teknik Direktörü Abdullah Avcı ise maçın ilk 15 dakikasında kötü oynadıklarını, daha sonra oyunda dengeyi sağladıklarını söyledi. Avcı: "Keyifli bir maçtı. Son haftalarda girmediğimiz kadar net pozisyona girdik. 5-6 gol pozisyonu yakaladık. Son haftaya girerken 5.'lik hedefi anlamında önemli bir maçtı. 1 puan bile iyiydi ama kazanamadık. Futbol keyfi açısından güzel bir maç oldu. Oyuncularımı ve rakibi kazandığı için tebrik ediyorum. Okan bugün son kez oynadı. Bundan sonra antrenör olarak Türk futboluna hizmet edecek. Cüneyt çakır'ı tebrik ediyorum. Türk futbolunu çok iyi temsil etti. Oyun felsefemiz buydu. Galatasaray'ın takım savunmasıyla ilgili bir durumdu çok pozisyona girmemizin sebebi. 3 tane karşı karşıya pozisyonumuz var. Direkten dönen topumuz var. Rakibin davetiye çıkarmasından kaynaklandı. Önümüzdeki sene itibariyle de buradayım. 5. seneye başlıyoruz. Herhalde Türk futbolunun rekoru olacaktır. Yapılacak çok iş var. Biz de kulüp olarak camia olarak doğru örnekler olmaya çalışıyoruz" dedi.

Büyükşehir Belediyespor'un tecrübeli futbolcusu Okan Buruk, futbolu bırakmanın zor bir duygu olduğunu ifade ederek, "Geçmişe baktığımda çok güzel şeyler yaşadım. 37 yaşına geldim bırakmam lazım. Takımdaki genç arkadaşlarım da seviniyor, hedefim antrenörlük yolunda Türk futboluna hizmet etmek. Büyük tecrübeler yaşadım. Bunu Türk futbolu lehine kullanmak istiyorum" şeklinde konuştu.