Avrupa'da fırtına estiren takımlar kabus yaşıyor

2009'da lig ve Avrupa'da fırtına gibi esen, kupa üstüne kupa kazanan takımlar bu yıl kabus yaşıyor. Barcelona'dan, Beşiktaş'a Wolfsburg'tan AZ'ye kadar geçen yılın parlayan takımlarının yerlerinde bugün yeller esiyor.

8 ay boyunca yapılan kıran kırana mücadele sadece bir kupa içindir. Şampiyonluk kupası... Tabi sadece bir kupa değil, ülkede en az iki Avrupa'da ise bir o kadar... Yani ülkenin lig kupası ve ülke kupası, Avrupa'da ise UEFA, Şampiyonlar Ligi, Süper Kupa ve Kıtalararası Kupa... Bu kupaları kazanmak için transferler yapılır, milyonlarca euro paralar hacanır. İşin sonunda bunu başarırsanız değmeyin keyfinize.. Ama kaybederseniz.. Büyük bir hayal kırıklığı, takımdan ayrılmalar, iç çatışmalar ve suçlamalara kadar gider... Kısacası Avrupa'da büyük, küçük her takımın hedefi 8 ay boyunca yaptıkları mücadeleler sonucu alacakları birkaç kupa için...

Geçen sezon Avrupa'daki liglerde ülkelerinde kimlerin şampiyon olduğunu, Avrupa arenasında kimlerin kupaları kaldırdığını biliyoruz. Daha dün gibi. 6 kupalı Barcelona, Türkiye'de hem ligi hem kupayı alan Mustafa Denizlili Beşiktaş, UEFA'yı alan Lucesculu Shaktar, Bayern Münih'i alt eden Wolfsburg... Bu yıl bunların hiçbirinin esamesi bile okunmuyor. Çünkü geçen sezon başarılı olan takımlar amiyene tabirle 'nal topladı'...

Bakın geçen sezon şampiyon olup bu sezon hiçbir varlık gösteremeyen takımlar hangileri:

1- BARCELONA

Geçen sezonun 6 kupalı şampiyonu Barcelona'yı durdurmak gerçekten zordu. Uzay futbolunu oynuyor denilen, daha 10 yıl bu takımın bileğini büken olmaz fikirleri ortaya atılan Barcelona için bu sezon adeta kabus gibi. Geçen sizon aldığı Kral Kupası'nda Sevilla'ya elenerek erken havlu atan Katalan ekibi, Jose Mourinho'lu İnter'e Şampiyonlar Ligi yarı finalinde teslim oldu. Şu anda La Liga'da Real Madrid'in 1 puan önünde bulunan Barcelona'da şimdi herkes şampiyonluğu da kaybetme olasılığını merak ediyor.

2- BEŞİKTAŞ

Beşiktaş için geçen sezon adeta bir rüya gibiydi. Ertuğrul Sağlam ile sezona başlayan ve 6. haftada göreve mustafa Denizli'yi getiren Kartal, 6 yıl özlemini çektiği lig şampiyonluğuna kavuştu. Fenerbahçe'yi de Türkiye Kupası finalinde 4-2 yenerek havaya kaldırdı. Ancak bu yıl işler hiç de iyi gitmiyor. Kupaya daha gruplarda havlu atan Kartal, lig yarışından da erken koptu.

3- WOLFSBURG


Almanya'nın efsane futbol adamı Felix Magath yönetiminde geçen sezon bir tarih yazmıştı Almanya'da Wolfsburg.. İlke kez Bundesliga'yı kazanmış ve herkesi şaşırtmıştı. Ancak aynı başarı bu yıl gelmedi. Takım şu anda 8. sırada ve bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde Beşiktaş'la aynı grupta mücadele eden takımın bu yıl Avrupa'ya çıkması hayli zor görünüyor.

4- SHAKTAR DONETSK


Ukrayna futbolda son yıllarda adından oldukça söz ettiren bir kulüp. Metalist Kharkiv'in Galatasaray ve Beşiktaş'ı Avrupa arenasında alt etmesinin üstünden kısa bir zaman geçmesine rağmen eski dost Mircea Lucescu'lu Shaktar Donetsk ile adeta zirve yaptılar. UEFA Kupası İstanbul Şükrü Şaracoğlu Stadı'nda onun ellerinde yükselirken, bizler de gıptayla izledik. Ancak aynı Shaktar ikinci turda İngiliz Fulham'a elendi...

5- AZ ALKMAAR


Geçen yıl Hollanda liginde Ajax ve PSV'yi geride bırakarak şampiyon 11 puan farkla şampiyon olan Şota'lı Alkmaar bu yıl bekleneni veremedi. Bu yıl ise 4. sırada şampiyonluk hayali sona erdi.

6- MANCHESTER UNITED


Geçen sezon Alex Ferguson yönetiminde İngiltere ligini şampiyon olarak tamamlayan ManU, şampiyonlar liginde de finale kadar gelme başarısını göstermişti. Ancak bu sezon llgde Chelsea'nin gerisinde... Şampiyonlar Ligi'ne ise çeyrek finalde havlu attı.

7- PORTO

Geçen sezon Portekiz Ligi'nde şampiyon olan Porto'nun bu yıl yerinde yeller esiyor. Bu sezon ünvanını Benfica'ya kaptırdı. Şampiyonluk yarışının 11 puan gerisinde kaldı ve Devler Ligi biletini de Braga'ya bıraktı.

8- OLYMPİAKOS

Yunan Ligi'nde geçen yıl fırtınalar gibi esen Olympiakos şampiyonluk sevinci yaşamıştı. Ancak bu sezon işler ters gitti. Şampiyonuğu ezeli rakibi Panathinaikos'a kaptırdı.


Kaynak: Gazetepoet