Ioc Onursal Başkanı Samaranch Hayatını Kaybetti

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Onursal Başkanı İspanyol Juan Antonio Samaranch'ın (Marques de Samaranch) hayatını kaybettiği bildirildi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nde (IOC) tam 21 yıl başkanlık yapan ve Onursal Başkanlık unvanına layık görülen Olimpiyat dünyasının önemli ismi Juan Antonio Samaranch, 89 yaşında hayatını kaybetti. 1920 Barselona doğumlu olan Samaranch, 1980 yılında Moskova'da Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanlığı'na 7. başkan olarak seçilmişti. Tam 21 yıl başkanlık koltuğunda oturan Samaranch bir spor adamı ve diplomat olarak olimpiyatlara büyük hizmetler verdi. Olimpiyat Komitesi'nin bayanlara ve atletlere
açılmasını sağlayan adam olarak tanınan Samaranch ayrıca, günümüzde büyük işlerliği olan Spor Tahkim Mahkemesi'nin de (CAS) kurucusu olarak biliniyor. Olimpiyat Müzesi'nin ve IOC'nin yeni binasının yapılmasına önayak olan Samaranch ayrıca doğum yeri olan Barselona'da gerçekleştirilen Olimpiyat Oyunları'nı da gördü.
Modern olimpiyatların babası olarak bilinen Baron Pierre de Coubertin'den sonra en uzun başkanlık yapan kişi olarak Samaranch, 2001 yılından IOC tarafından Onursal Başkanlığa layık görülmüştü. Samaranch, 1991 yılında İspanya Kralı Juan Carlos tarafından 'Marques' nişanıyla onurlandırılmıştı.
Bu arada IOC Başkanı Jacques Rogge yayınladığı bir mesajla Samaranch'ın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Samaranch'ın spora ve olimpiyatlara katkısının hiçbir zaman unutulmayacağını ifade eden Rogge, Samaranch'ın ailesine başsağlığı dilerken, Singapur'da gerçekleştirilecek Gençlik Olimpiyatları'nda Samaranch'ın anısına saygı duruşları yapılacağını belirtti.
Samaranch için 22 Nisan Perşembe günü (yarın) Barselona'da bir cenaze töreni düzenleneceği bildirildi.