Fenerbahçe 'Yola devam' dedi

2009-2010 sezonun son derbisini kazanan taraf sarı lacivertliler oldu. Süper Lig'in 30. haftasında oynanan derbi mücadelesinde Fenerbahçe, Beşiktaş'ı 1-0 mağlup ederek şampiyonluk yarışında çok kritik bir galibiyet aldı.

Karşılaşmanın henüz 2. dakikasında Brezilyalı yıldızı Alex'in attığı golle 2-0 öne geçen Fenerbahçe, ilk yarıyı da bu skorla üstün tamamladı. İkinci yarıda daha baskın görünen taraf Beşiktaş'tı. 65. dakikada Uğur İnceman'ın ceza sahasında Bilica'nın müdahelesi sonrası yerde kalmasıyla hakem penaltı noktasını gösterdi. Penaltı atışını kullanan Bobo'nun şutunu kaleci Volkan Demirel kurtardı. Fabian Ersnt 88. dakikada kırmızı kart görerek Beşiktaş'ı 10 kişi bıraktı. Maçın uzatma dakikalarında da Gökçek Vederson ve İbrahim Toraman kırmızı kartlar görerek oyun dışında kaldılar. Mücadelede başka gol olmayınca Fenerbahçe Kadıköy'de 1-0 galip geldi.

Fenerbahçe bu galibiyetle puanını 64'e yükseltti ve ligin bitimine 4 hafta kala aradaki bir puanlık farkı korudu. Beşiktaş ise 57 puanda kaldı ve lider Bursaspor'un 8 puan gerisine düşerek şampiyonluk yarışında çok geride kaldı.

MAÇTAN NOTLAR


Turkcell Süper Lig’de, Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında yapılacak derbi maç öncesi, siyah-beyazlı taraftarların stada gelişinde zaman zaman gerginlikler yaşandı.

Beşiktaşlı taraftarlar, stada geliş güzergahı olarak genelde Söğütlüçeşme’deki metrobüs istasyonundan stada doğru olan yolu kullandı. Çevik kuvvet ekipleri, burada toplanan irili ufaklı grupları güvenlik çemberine alıp, taraftarları stada giriş yapacakları Migros kale arkası bölüme getirdi.

Polis, Beşiktaşlı taraftarlardan tezahürat yapıp çevredeki Fenerbahçelileri tahrik etmemesi için uyarırken, sık sık taraftarlar arasında birbirlerine yabancı madde atma şeklinde gerginlikler yaşandı. Salıpazarı istikametinden stada doğru gelmeye çalışan Beşiktaşlı taraftarların sarı-lacivertlilerle karşılaştıkları noktalarda gerginlikler yaşanırken, çevik kuvvet ekipleri, zamanında müdahale ederek yaşanan küçük kavgaların büyümesini önledi.

YILDIRIM KAVGANIN ORTASINDA KALDI

Kendi kullandığı aracıyla köprü istikametinden gelip stadın yakınındaki kavşaktan dönerek stada ulaşmaya çalışan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, yoğunluk nedeniyle trafik yavaş ilerlediği için bu bölgede yol üzerinde yaşanan küçük bir kavganın ortasında kaldı.

Aziz Yıldırım’ın kullandığı aracın yanında Salıpazarı istikametinden gelen bir grubun neden olduğu gerginlik yaşanırken, yine olaya zamanında müdahale eden çevik kuvvet ekipleri tartışmanın büyümesini engelledi.

Gerginlik sırasında taraftarların aracının camları koyu renkli olduğu için Aziz Yıldırım’ı tanımadıkları görüldü. Yıldırım ve aracında bulunan kişiler, herhangi bir sorun yaşamadan yolda ilerleyip stada ulaştı.

STADA ÖNCE FENERBAHÇE GELDİ


Derbi maç için Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’na, önce evsahibi sarı-lacivertli ekip geldi. Samandıra’daki Can Bartu Tesisleri’nden bir grup taraftarın sevgi gösterileriyle uğurlanan Fenerbahçe kafilesi, karşılaşmanın başlamasına 1 saat 25 dakika kala stada giriş yaptı. Beşiktaş Futbol Takımı’nı taşıyan otobüs ise Fenerbahçe’den 10 dakika sonra stada ulaştı.

TARAFTARLAR YALNIZ BIRAKMADI


Beşiktaşlı taraftarlar, Şükrü Saracoğlu Stadı’ndaki derbide takımlarını yalnız bırakmadı. Siyah-beyazlı 2 bin 500’e yakın taraftar, Migros Tribünü’nde kendilerine ayrılan bölümden takımlarını destekledi. bu arada, cezalı olan ve transfer çalışmaları için yurt dışında bulunan Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, derbiyi izlemeye gelmedi.

UEFA GÖZLEMCİSİ DE MAÇTA

Hakem kampını ziyaret ederek eğitim çalışması yapan UEFA Gözlemcisi, Eğitimcisi, İsviçre Merkez Hakem Kurulu üyesi Andreas Schluchter de Fenerbahçe-Beşiktaş derbisini izledi. Hakem İşleri Müdürü Dr. Sürhat Müniroğlu ile birlikte maçı izleyen Schluchter, yarın hakemlerle bir araya gelerek maçın analizini yapacak

265 BASIN MENSUBU GÖREV YAPTI

Fenerbahçe ile Beşiktaş futbol takımlarını karşı karşıya getiren Süper Lig’deki sezonun son derbisine, basın mensuplarının ilgisi de büyük oldu. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’ndaki dev maçta 3’ü yabancı toplam 265 basın mensubu görev yaptı. Karşılaşmayı, İslam Çupi Basın Tribünü’nde 175 gazeteci, saha içinde ise 90 foto muhabiri takip etti.

MAÇTAN DAKİKALAR

94. Dakika
Ve sezonun son derbisi Fenerbahçe'nin 1-0 üstünlüğüyle sona erdi..
90. Dakika 4. Hakem Serkan Çınar maçın sonuna 4 dakika eklendiğini gösteren tabelayı kaldırdı.
89. Dakika Beşiktaş'ta Ernst rakibi Emre'ye dirsek attığı için direkt Kırmızı Kart gördü.
88. Dakika Alex sol çaprazda önüne seken topa sert bir vuruş yaptı. Top savunmadan döndü.
87. Dakika Ernst sol kanattaki Serdar'a pas atmak istedi. Ancak Gökhan Gönül, Ernst'in pasını ayak koyarak kesti.
84. Dakika Fenerbahçe'de ise Güiza oyundan alındı ve yerine Semih girdi.
83. Dakika İsmail soldan içeri ortasını yaptı. Kaleci Volkan yerden gelen topu yatarak aldı.
82. Dakika Fenerbahçe atağında Alex ceza sahası içine doğru uzun oynadı Guiza hareketlendi ama savunmada İbrahim Toraman araya girerek topu uzaklaştırdı.
81. Dakika Beşiktaş'ta İbrahim Üzülmez'in yerine oyuna Serdar Özkan girdi.
80. Dakika
Sol kanattan Tello'nun ceza sahasına ortaladığı serbest vuruşta ön tarafta savunma topu karşıladı..
79. Dakika Gökhan Gönül, itirazdan sarı kart gördü..
78. Dakika
Sağ çaprazda rakiplerinden kurtulup içeri giren Selçuk'un ortasında Alex'den önce savunma topu karşıladı, pozisyon için de ofsayt bayrağı kalktı..
77. Dakika Beşiktaş atağında Tello sağ kanattan ceza sahası içine ortasını yaptı ama savunma topu uzaklaştırdı
76. Dakika Taç atışı kullanıldı. Mehmet Topuz içeri çevirdi. Sağ çaprazda Vederson'un önünde kaldı top. Vederson'un vuruşu az farkla dışarı çıktı..
75. Dakika Fenerbahçe, sağ kanattan taç atışı kullanacak. Ceza sahası kalabalık.
74. Dakika Fenerbahçe'de Oyuncu Değişikliği; Çıkan oyuncu 20 numarayla Özer Giren oyuncu 6 numarayla Vederson
71. Dakika Fenerbahçe atağında Selçuk sol kanata hareketlenen Alex'e doğru pasını verdi ama savunmada Sivok daha önce davranarak topu kaleci Rüştü'ye kazandırdı.
70. Dakika Gökhan oyun alanı dışına alındı ve karşılaşma yeniden başladı..
69. Dakika Oyun şuan Gökhan'ın sakatlığı nedeniyle durmuş durumda..
68. Dakika
Beşiktaş'ta Tello sağ kanattan korneri kullandı, ceza sahası içine ortasını yaptı ama savunma topu uzaklaştırdı.
67. Dakika Volkan penaltıyı kurtardıktan sonra hakeme birşeyler söyledi ve sarı kart gördü.
65. Dakika Beşiktaş'ta Bobo penaltıyı kullandı sağ köşeye doğru sert vurdu ve kaleci Volkan topu köşeden kornere çeldi.
66. Dakika
Bobo´nun penaltı vuruşunu kaleci Volkan kurtardı
65. Dakika Fenerbahçe'de Bilica penaltı yaptırdığı için Sarı Kart gördü.
64. Dakika Beşiktaş Uğur İnceman'ın ceza sahası içinde düşürülmesi sonucunda penaltı kazandı.
63. Dakika Fenerbahçe Güiza ile hızlı hücuma çıkmak istedi ancak Beşiktaş savunması yerleşti. Geriye döndü Güiza...
62. Dakika Beşiktaş atağında İsmail Köybaşı sol kanattan ceza sahası içine ortasını yaptı ama top kaleci Volkan'da kaldı.
61. Dakika
Alex'in savunmanın arkasına hareketlenen Güiza'ya göndermek istediği yüksek pasta Uğur araya girdi..
60. Dakika Beşiktaş bu dakikalarda orta alanda top çevirerek ceza sahası içine girmek istiyor.
59. Dakika Sol kanattan paslaşılarak kullanılan korner sonrası İsmail'in ceza sahasına yaptığı ortada Bilica'dan seken top kornere çıktı, pozisyon için de ofsayt bayrağı kalktı..
58. Dakika İsmail sol kanattan ceza sahası dışına ortasını yaptı ancak top ters kanada açıldı. O bölgede Fink topu alır almaz ortasını yaptı. Savunmanın müdehalesi ile top kornere çıktı
57. Dakika Sol kanattan ceza sahasına giren Bobo, Lugano'dan topu kurtaramadı.. Siyah beyazlılar Lugano'nun topa elle müdahale ettiğini belirterek penaltı bekledi ancak hakem aynı görüşte değildi..
56. Dakika
Beşiktaş atağında Bobo savunmanın arkasına atılan topla buluştu ama hakem öncesinde ofsayt kararı verdi.
55. Dakika Çalımlarla ceza sahasına giren Santos'a arkadan gelen İbrahim Toraman şut şansı verdi, Rüştü topu uzaklaştırdı..
54. Dakika Özer'in ceza sahasına yükselttiği topu göğsüyle önüne alan Alex açısını kaybetti.. Sol çaprazdan içeri çevirdiği ortada Mehmet Topuz topun bir adım gerisinde kaldı.. Devam eden atakta penaltı noktası gerisine çıkarılan pasta Güiza'nın vuruşu üstten auta çıktı..
53. Dakika
Fink'in pasıyla sağ kanatta buluşan İbrahim Toraman'ın ceza sahasına yapmak istediği ortada top doğrudan auta çıktı..
52. Dakika Hızlı gelişen Fenerbahçe atağında Güiza'nın ceza sahasına hareketlenen Alex'e vermek istediği pasta İbrahim Toraman araya girdi..
50. Dakika Uğur takımını hücuma çıkarmak istedi. Uğur'un pası attığı bölgede Beşiktaşlı kimse yok..
49. Dakika Alex korneri kullandı. Bilica topa yükselirken faul yaptı. Atış Beşiktaş'ın...
48. Dakika Alex barjın üzerine kesme bir vuruş yaptı. BAraja çarpan top kornere çıktı.
47. Dakika
Fenerbahçe ceza yayı üzerinde Alex'in düşürülmesi sonucunda tehlikeli noktadan serbest vuruş kazandı.
46. Dakika Beşiktaş'ta Uğur ikinci yarıda İbrahim Kaş'ın yerine görev yapacak.
46. Dakika Beşiktaş hakem Hüseyin Göçek'in düdüğüyle ikinci yarıya başlıyor.Her iki takımda ilk yarıdaki kadrolarını koruyarak maça başladı.
İlk yarı sonucu Fenerbahçe 1-0 Beşiktaş
Ve hakem ilk yarıyı bitiren düdüğü çalıyor...
45. Dakika
Beşiktaş atağında Fink savunmanın arkasına uzun bir pas attı ama topa hareketlenen Bobo ofsayta yakalandı.
43. Dakika Fink'in ceza sahası dışından yaptığı vuruşta top auta çıktı..
41. Dakika Beşiktaş'ta Bobo rakibine yaptığı müdahele sonucunda Sarı Kart gördü.
40. Dakika Fenerbahçe gole çok yaklaştı. Özer ceza sahası önünde sağ kanattan içeriye giren Alex'e arapasını attı Alex topla buluştu kaleci Rüştü'nün üstünden topu ağlara göndermek istedi ama kaleci Rüştü zamanında müdahele ederek mutlak bir golü önledi.
39. Dakika Savunmanın büyük hatasıyla topla buluşan Tello çalımlarla ceza sahasına girmek istedi ama Lugano kritik bir müdaheleyle tehlikeyi önledi.
38. Dakika Beşiktaş tehlikeli yerden serbest vuruş kazandı. Tello arka direğe ortasını yaptı ama İbrahim Kaş topa yükselirken kaleci Volkan'a faul yaptı.
37. Dakika Sağ köşeden kullanılan kornerde, Tello'nun kale içine falsolu ortasında Volkan topu uzaklaştırdı.
36. Dakika Tello'nun kafayla ceza sahası sağ çaprazına indirdiği topu Lugano, Bobo'dan önce taca gönderdi..
35. Dakika Fenerbahçe atağında Selçuk'un sağ kanattan arka direğe ortasında top doğrudan auta gitti.
34. Dakika Fenerbahçe kaleyi cepheden gören yerden tehlikeli olabilecek bir yerden serbest vuruş kazandı. Mehmet Topuz'un çok sert şutunda top barajdan döndü.
33. Dakika
Santos'un sol kanattan ceza sahası dışına çıkardığı pası bekletmeden Özer ceza sahasına giren Alex'e vermek istedi, İbrahim Kaş araya girdi..
32. Dakika Ernst sağ kanattaki Tello'yu topla buluşturmak istedi. Ancak pozisyon ofsayt..
31. Dakika Beşiktaş'ta Bobo ikili mücadele sonrasında kısa bir süre yerde kaldı.
30. Dakika
Ani gelişen Fenerbahçe atağında Gökhan gönül sağ kanattan ortasını yaptı, Güiza'dan önce Sivok topu kafayla karşıladı.
29. Dakika Beşiktaş bu dakikalarda rakip yer alanda daha çok gözükmeye başladı. İSmail Köybaşı çalımlarla ceza sahasına girmek istedi ama savunma yine topa ayak koydu.
27. Dakika
Fenerbahçe atağında Özer sol kanata doğru pasını verdi Andre Santos hareketlendi ama top hızlı olunca doğrudan auta çıktı.
26. Dakika Sağ kanatta topla buluşan Bobo içeri ortasını yapmak istedi. Lugano'ya çarpan top açıldı..
25. Dakika Fenerbahçe atağında Alex ceza sahası içine havadan pasını verdi ama savunma araya girerek topu uzaklaştırdı.
24. Dakika Beşiktaş atağında Tello sol kanattan ceza sahası içine otasını yaptı Sivok yükseldi kafa vurmak istedi ama savunmada Bilica araya girerek topu taca gönderdi.
23. Dakika
Fenerbahçe atağında Guiza sağ çaprazdan topla ceza sahası içine girmek istedi ama savunmada İbrahim Üzülmez araya girerek topu kazandı.
22. Dakika Beşiktaş atağında Ferrai savunmanın arkasına uzun bir pas attı ama İsmail Köybaşı ofsayta yakalandı.
21. Dakika Beşiktaş'ta Ernst rakip ceza sahası önünde topu almak isterken ayağını tehlikeli bir biçimde kaldırdığı için hakem Hüseyin Göçek faul kararı verdi.
20. Dakika
Beşiktaş'ta İsmail Köybaşı rakibine yaptığı müdahele sonucunda Sarı Kart gördü.
19. Dakika Beşiktaş, hafif sağ çaprazdan serbest vuruş kazandı. Tello'nun ceza sahası önüne ortasında Emre kafayla topu karşıladı.
17. Dakika Fenerbahçe 'de Selçuk Şahin yaptığı faul sonrası sarı kart gördü.
16. Dakika Tello ceza sahası dışından kaleyi düşündü, vuruşunda top farklı şekilde auta çıktı.
15. Dakika
Hakem Hüseyin Göçek, Selçuk'un İbrahim Kaş'a yaptığı faul sonrası yaşanan diyalog nedeniyle iki oyuncuyu sözlü olarak uyardı..
14. Dakika Fenerbahçe atağında Özer ile Selçuk sol kanattan verkaçla gelmek istedi ama Selçuk rakibine faul yaptı.
13. Dakika
Güiza, mutlak bir gol kaçırdı.
12. Dakika Alex'in savunmanın arkasına gönderdiği derin pasta Güiza için ofsayt bayrağı kalktı..
11. Dakika Beşiktaş'ta Tello sol kanattan serbest vuruş kullandı, ceza sahası içine ortasını yaptı Sivok yükseldi kafayı vurdu ama top yandan auta çıktı.
11. Dakika Beşiktaş atak yönüne göre sol kanattan bir serbest vuruş kazandı. Topun başında İsmail var..
10. Dakika
Ani gelişen Fenerbahçe atağında Gökhan Gönül'ün sağ kanattan ortasında savunma kafayla topu uzaklaştırdı.
9. Dakika Fenerbahçe atağında Özer ceza sahası içine havadan pasını verdi Emre hareketlendi ama top kaleci Rüştü'de kaldı.
8. Dakika
Beşiktaş sol kanattan etkili geldi. İbrahim Üzülmez sol kanattan ortasını açtı. Arka direğe yönelen topu Andre Santos uzaklaştırdı.
6. Dakika Bobo'nun indirdiği topla ceza sahası sok köşesinden içeri giren İbrahim Köybaşı, Gökhan'dan kurtulamadı..
5. Dakika
Fenerbahçe atağında Özer sol kanattan ceza sahası içine uzun oynadı Guiza kafayla indirdi ama savunma araya girerek topu uzaklaştırdı.
5. Dakika Sol kanattan hareketlenen İbrahim Üzülmez, ceza sahasına girmek istedi, Mehmet Topuz'dan kurtulamadı..
4. Dakika Beşiktaş atağında Bobo soldan çalımlarla ceza sahasına girmek istedi ama savunma topa ayak koydu.
3. Dakika Fenerbahçeli taraftarlar, erken gol sonrası coşkularını artırarak takımlarına desteğini sürdürüyorlar..
2. Dakika
Derbi golle başladı, Fenerbahçe öne geçti.. Selçuk'un pasını ceza yayı önünde kontrol eden Alex'in vuruşunda top sol köşeden ağlara gitti..
2. Dakika GOOOOOOOOL (Alex De Souza)
 Şükrü Sraçoğlu Stadı'ndaki dev derbi Fenerbahçeli futbolcuların vuruşuyla başladı...

STAT:
Şükrü Saracoğlu

HAKEMLER: Hüseyin Göçek, Baki Tuncay Akkın, Serkan Gençerler

FENERBAHÇE: Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Lugano, Bilica, Andre Santos, Mehmet Topuz, Selçuk, Emre, Özer, Alex, Güiza

BEŞİKTAŞ: Rüştü, İbrahim Kaş, Sivok, Ferrari, İbrahim Üzülmez, , İbrahim Toraman, Ernst, Fink, İsmail Köybaşı, Tello, Bobo