Nıke, 2010 Milli Takım Formalarını Tanıttı

Güney Afrika'da 2010 Dünya Kupası'nda giyilecek olan ve satışa sunulan formalar, tamamen katı atık sahalarından toplanan 13 milyon plastik şişeden geri dönüşümle elde edilmiş polyesterden üretildi.

Aralarında Cristiano Ronaldo, Robinho ve Ji-Sung Park gibi isimlerin de bulunduğu dünyaca ünlü pek çok futbolcu bu yaz Güney Afrika'da sahaya futbol tarihindeki en çevre dostu ve teknolojik açıdan en gelişmiş formalarla çıkacak. Brezilya, Portekiz ve Hollanda gibi Nike'ın milli takımlarının tümü, ilk kez tamamen geri dönüşümle elde edilmiş polyesterden yapılma ve her birinin yapımında yaklaşık sekiz plastik şişe kullanılmış olan formalar giyecek.

Nike Marka Yönetim Kurulu Başkanı Charlie Denson konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Bu yaz Güney Afrika'da Nike, futbolun en iyi oyuncularına en yeni ve en yenilikçi ürünü sunarak, futbolculara büyük avantaj sağlayacak. Bugün yaptığımız açıklamayla, sporculara, muhteşem bir görünüm sunmakla ve performansı arttırmakla kalmayan, aynı zamanda çevremize daha az zarar veren geri dönüşümle elde edilmiş malzemeden üretilmiş yeni formalar sunuyoruz."

Nike kumaş tedarikçileri, 2010 milli takım üniformalarını üretmek için Japonya ve Tayvan'da katı atık alanlarından plastik şişe atıkları temin edip bunları eriterek, formalarda kullanılan kumaşa dönüştürülen yeni bir iplik üretti.

Bu işlem sayesinde hem hammadde tasarrufu sağlanıyor, hem de işlenmemiş polyester üretimine kıyasla yüzde 30 oranında daha az enerji tüketiliyor. Nike, yeni milli formaların hazırlanmasında geri dönüştürülmüş polyester kullanarak, 13 milyon plastik şişeden oluşan yaklaşık 254.000 kg polyester atığın katı atık sahalarında birikmesini engelledi. Bu miktar, 29 futbol sahasının kapladığı alana denk geliyor. Geri dönüştürülerek formaların üretiminde kullanılan şişeler uç uca eklense, Güney Afrika'nın sahil şeridinden bile uzun olan 3.000 kilometrelik bir alanı kaplayabilir.
Milli takım formaları, tüm Nike ürünlerinin sürdürülebilirliğini arttırma sürecinde önemli bir adımı temsil ediyor.

Ayrıca tüm milli takım formaları, her ülkenin ulusal kültürü ve kimliği göz önüne alınarak tasarlandı. Nike, sporcuların kendi ülkelerini temsil etmeye ne kadar önem verdiğini biliyor; bu nedenle her forma, dokuz milli takımın her birinin mirasını ve benzersiz futbol kültürünü temsil edecek şekilde oluşturuldu.

FORMALARDAKİ YENİLİKLER

Nike formalarında çevrenin göz önüne alınması, yenilikçi performans unsurlarından vazgeçilmesi anlamına gelmiyor. Formalar, bu yaz gerçekleşecek finallerde futbolcuları daha kuru, daha serin ve daha rahat tutacak şekilde tasarlandı. Bu tasarım sayesinde futbolcuların vücut sıcaklığı yeşil sahadayken istenen düzeyde tutulacak ve böylece futbolcular en iyi performanslarını sergileyebilecek.
Daha önceki Nike forma kumaşlarına göre yüzde 13 daha hafif olarak geliştirilmiş Nike Dri-Fit kumaş, teri formanın dışında tutarak buharlaşmasını ve böylece futbolcuların daha kuru kalmasını sağlıyor. Havadarlığı arttırmak amacıyla formanın her iki yanında uzanan havalandırma bölgeleri, daha önceki formalara göre yüzde yedi oranında daha fazla hava dolaşımı sağlayan bir kumaşla birleşiyor. Böylece oyuncunun tüm vücudunda dolaşabilen hava serinlik sağlıyor. Bu havalandırma bölgeleri, lazerle kesilmiş 200 küçük delikten oluşuyor ve Nike'ın yenilikçi halka uygulamasıyla destekleniyor. Bu işlem, hava dolaşımını azaltmaksızın yırtılmayı engelliyor.

Nike formalarının şortlarında da bel kısmının altında ve omurganın alt kısmının yakınında ek havalandırma bölgeleri bulunuyor. Böylece, çok fazla terleyen bu bölgenin de artık önemli ölçüde kuru kalması sağlanacak.

Formanın yeni çift dokumalı yapısı ona daha zarif bir görüntü kazandırırken, aynı zamanda Nike'ın bir önceki milli takım formasıyla karşılaştırıldığında yüzde 10 daha esnek bir yapı veriyor. Ayrıca vücudun doğal hatlarına uygun kesimiyle yeni dinamik kavrayışı, maksimum hava dolaşımı ve hareket olanağı sağlıyor.

Oyuncular, kendi milli takım formalarında Nike Pro Combat'ın sağladığı benzersiz özelliklerden de yararlanacak. Mühendislik harikası bir giyim sistemiyle Pro Combat, hafif darbe ve sürtünmeye karşı ek koruma içeren Slider ve Impact şortlarla birlikte, oyuncuların boyunlarını sert koşullara karşı koruyan termal Mock yaka içeriyor.

Güney Afrika'da Nike'ın yeni milli takım formalarını giyen takımlar şunlardır: Brezilya, Hollanda, Portekiz, ABD, Güney Kore, Avustralya, Yeni Zelanda, Sırbistan ve Slovenya.