Rijkaard'ın 3 önemli hatası

Büyük derbide taktik savaşını Alman çalıştıcı Daum kazandı. Galatasaray Şampiyonluk yolunda derin bir yara aldı. Karşılaşmada Hollandalı çalıştırıcı Rijkaard 3 önemli hata yaptı.

  Bü ; yü ; k Derbi maç ; ların sonucunu , futbolcuların performansı kadar teknik adamların taktik savaşı belirler . Ali Sami Yen Stadı ' ndaki Frank Rijkaard-Christoph Daum taktik savaşını , kaybeden taraf Hollandalı ç ; alıştırıcı oldu . Şampiyonluk yolunda bü ; yü ; k ö ; nem taşıyan karşılaşmada , Rijkaard 3 bü ; yü ; k hata yaptı . Bunlardan birisi mağlubiyete direkt etki etti . Bir hafta ö ; nce yaptığı aç ; ıklamayı da yalanlayan Galatasaray ' ın teknik direktö ; rü ; , ikinci yarıda Arda değişikliğiyle tepki ç ; ekti .

Galatasaray orta sahasında , pas yü ; zdesi en yü ; ksek futbolcu Elano . Elinizde rakip savunmanın arkasına top atabilecek , tek pasla takım arkadaşlarını pozisyona sokabilecek , uzun ve isabetli oynayabilecek yeteneklere sahip tek isim var . Ancak Arda ' nın yokluğuna rağmen Elano , ç ; izgide gö ; rev aldı . Oyun kurucu pozisyonunda ç ; ok verim alabileceği Brezilyalı futbolcusunu sol kanada ç ; eken Rijkaard , kritik Fenerbahç ; e maç ; ında kendi ipini ç ; ekmiş oldu . Daha sonra hata anlaşılmış olacak ki , saha iç ; erisinde geç ; de olsa Santos-Elano değişikliği gerç ; ekleşti . Geç ; kalındı ç ; ü ; nkü ; maç ; a ç ; ok tedbirli başlayan Fenerbahç ; e , fazla baskı gö ; rmeyince rakibinin ü ; zerine geldi . Bir anlamda galatasaray tarafından cesaretlendirildi . Mustafa Sarp-Mehmet Topal ikilisi , tü ; m topları yana veya geriye oynama alışkanlıklarını sü ; rdü ; rü ; nce , sarı-kırmızılı takımın orta sahası dü ; ştü ; . Elano da inisiyatif almayınca , ü ; retkenlik sıfıra indi .

Hollandalı teknik adam , Emre Gü ; ngö ; r ' ü ; n bü ; yü ; k hatası hatası nedeniyle 1-0 kaybettikleri Trabzonspor maç ; ı sonrası , basın mensuplarının Emre ' yle ilgili sorularına , ' Bü ; yü ; k bir hata yaptı ama 2-3 ö ; nemli mü ; dahalede bulundu ' demişti . Bu sö ; zleriyle oyuncusunun performanından memnun olduğunu belli eden Rijkaard , bu hafta ise adeta kendini yalanladı . Trabzon ' da eleştirilere rağmen arkasında durduğu Emre Gü ; ngö ; r ' ü ; yedek soyunduran Hollandalı , Servet ' i yeniden 11 ' de sahaya sü ; rdü ; . Zaten şampiyonluğa oynayan bir takım savunmasına gö ; re ç ; ok yavaş kalmasıyla dikkati ç ; eken Servet , ilk yarıda ö ; yle bir hata yaptı ki , az daha maç ; ın başında takımını yakıyordu . Lucas Neill takviyesinin ardından geriden oyun kurmaya başlayan sarı-kırmızılılar , bitime 7 hafta kala , halen diğer stoperinde istikrarı yakalayamadı .

Karşılaşmanın 50 ' inci dakikası . . . Frank Rijkaard , sakatlığı nedeniyle kenarda oturan Arda ' yı ısınmaya gö ; nderiyor . Maç ; ö ; ncesi takımla birlikte sadece son antrenmana ç ; ıkan genç ; futbolcunun , ne olursa olsun oynamak istediği biliniyor . ' Fenerbahç ; e maç ; ında belim kopsa da oynayacağım ' aç ; ıklamasından ne kadar hırslı olduğu belli . Ancak hırsın fazlası zarar . Bunun en belirgin ö ; rneği dü ; n akşam yaşandı .

Rijkaard , sağlık heyetinden olumlu rapor almasına rağmen hazır olmadığını dü ; şü ; nerek yanında oturttuğu Arda ' ya , kilitlenen oyunu aç ; ması iç ; in sarıldı . Ancak fizyoterapistle ısınma hareketleri yapan Arda , her hareket sonrası belini tutuyordu . Yü ; zü ; ndeki acı ifadesine rağmen 56 ' ıncı dakikada kaptanı oyuna alan Galatasaray teknik direktö ; rü ; , takımının 35 dakika bir kişi eksik oynamasına neden oldu . Aynı şekilde oynayamayacağı uyarısında bulunmayan Arda da hatalı . Sakatlığı nedeniyle Galatasaray ' a faydadan ç ; ok zararı olan kaptan , ne kendinden beklenen driplingleri yapabildi ne de savunmanın arkasına pas atabildi . Ayağından her top ç ; ıktığında eli beline giden Arda ' nın bu gö ; rü ; ntü ; sü ; , Rijkaard ' ın maç ; sonrası ' hata yaptım ' aç ; ıklamasını da beraberinde getirdi .

Derbi maç ; ın ardından en gü ; zel aç ; ıklama ise Galatasaray Kulü ; bü ; İkinci başkanı Mehmet Helvacı ' dan geldi . ' Galatasaray kalecisi bö ; yle bir gol yememeliydi ' diyen Helvacı , hakem kararlarıyla ilgili soruya , ' Bü ; yü ; k bir hatadan kalenizde gol gö ; rü ; yorsanız ve bu golle mağlup oluyorsanız , hakemi suç ; lamak yersiz ' yanıtını verdi . Sezon başında beri hakem hatalarını ö ; n plana ç ; ıkarmaktan kaç ; ınan Galatasaray Yö ; netimi , geç ; en sezonki kavgacı , MHK ' ya savaş aç ; an tavrından ders ç ; ıkarmışa benziyor .

Ali Sami Yen Stadı , son yılların en centilmen derbi maç ; ına sahne oldu . Uzun zaman sonra kü ; fü ; rsü ; z , Alex ' in sırtına gelen bir su dışında yabancı maddesiz ve futbolcuların dostane gö ; rü ; ntü ; ler sergilediği bir derbi izledik . Sinir harbi yerine sadece futboluyla ilgilenen oyuncular gö ; rmek gerç ; ekten sevindirici . Sarı-kırmızılı taraftarların sağduyulu tavrını uzun uzun alkışlıyoruz . Fenerbahç ; e Kulü ; bü ; İkinci Başkanı Nihat Ö ; zdemir ' in , maç ; sonrası Galatasaray Yö ; netimi ve taraftarını ö ; ven aç ; ıklaması da ö ; nemliydi .

Gö ; khan Karataş