Okan Üniversitesi'nde 'Türk Futbolunun Sorunları' Tartışıldı

Okan Üniversitesi'nin düzenlediği "Türk Futbolunun Sorunları" konulu panel yapıldı.

  Okan Üniversitesi Akfırat Yerleşkesi ' nde gerçekleştirilen panele , Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu , Kasımpaşa Teknik Direktörü Yılmaz Vural , Eskişehirspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay , eski milli futbolcu Tanju Çolak , Merkez Hakem Kurulu eski başkanı Mustafa Çulcu ve Türkiye Spor Yazarları Derneği Başkanı Esat Yılmaer konuşmacı olarak katıldı .
Türk futbolunda antrenörlerin yaşadığı eğitim eksikliği , çalışma şartları ve örgütlenme konuları hakkında bilgiler veren Yılmaz Vural , Daum ile aynı okulda eğitim gördüğünü , ancak Türkiye ' de kendisi ile Alman çalıştırıcıya verilen önemin aynı olmadığına dikkat çekti . Tecrübeli teknik adam , " Sevgili Christoph Daum ' a zaman zaman sataşırım . Biz aynı okulda okuduk . Ben bir Türk vatandaşı olarak gittim oraya , o Alman vatandaşı olarak okudu . Ülkeme döndüm , benim ülkemin ona verdiği değerle , bana verdiği değer
çok farklı . İnsan dolayısıyla sıkılıyor . Almanların Türklere bakışı çok acımasız . Size tam bir yabancı gibi , inanılmaz gaddar davranıp , adam yerine koymuyorlar " dedi .
Bir işçi çocuğu olarak Almanya ' da eğitim aldığını belirten Vural , " Ülkemde elimden geldiğince kısıtlı şartlarda bir şeyler yapıyorum ama Türk vatandaşına verilen değerle yabancıya verilen değerler arasında hem maddi , hem manevi , öyle farklılıklar var ki . Dolayısıyla bayağı insanı sıkıyor . Zaman zaman bu konuda agresif oluyorum . Bazen etik olmayan davranışlar olmuyor değil , ama altında yatan psikolojik neden bu " diye konuştu .
Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu ise taraftar gözüyle bakınca Güiza ile ilgili eleştirilerin arttığını ifade ederek , " Aykut Kocaman ' la geçen böyle bir konu konuşuyoruz . Sen sonuçtan bakarak böyle bir yorum yapıyorsun . Güiza ' yı Fenerbahçe ' ye getiren bir takım gerçekler var . İspanya gol kralı , milli takım oyuncusu , iyi de bir golcü . Golcülerin de şanssız olduğu dönemler var . Ama Güiza bizim için çok değerli bir oyuncu . Aragones ' in tavsiyesi üzerine aldık " dedi .
Fenerbahçe ' nin altyapısından iyi oyuncular çıkaramadığı yönündeki eleştirilere ise Mosturoğlu , Şu anda alt yapılarında forma giyen 30 futbolcunun milli takımlarda görev yaptığını belirterek , " Benim düşüncem ; bizde hep yarışmacı takımlar oluyor . Altyapıda eğitim , mental eğitim , futbol eğitimi gibi konulara baktığımızda yarışmacı şekilde yetiştikleri için eksik kalıyor . Ben temelinde buna bağlıyorum . Fenerbahçe ' de alt yapıda futbolcu yetişmiyor diye bir kanaat var . Ama 30 tane milli takımlarda oynayan
futbolcumuz var . 93-94 doğumlu jenerasyonun Türkiye ' de en iyi oyuncuları bizde . Bir transfer komitesinin bulunmadığı da bana göre bir şehir efsanesi . Bizde 10 yıldır böyle bir komite var ve yurt dışında izlenimlerde bulunuyor " dedi .
Eskişehirspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay da Türk futbolunun büyük sorunları bulunduğunu ifade ederek , bunun en başında da altyapıda verilen eğitimin eksikliği olduğunu söyledi . Fenerbahçe ' yi , güçlü bir kulüp olmasına rağmen altyapıdan en az oyuncu yetiştirip oynatan kulüp olarak gördüğünü anlatan Çalımbay , şöyle konuştu :
" Bana göre Fenerbahçe , Galatasaray , Beşiktaş ve Trabzonspor gibi imkanı olan kulüplerin , altyapılarında çok daha fazla eğitim vermesi gerekiyor . Bu eğitimi sadece futbol olarak değil , futbolcu davranışı olarak , psikolojik olarak da vermeliyiz . Örneğin A takım oyuncularına psikolog ve beslenme uzmanları getiriyorlar . Bunların hepsini altyapıda yaparlarsa , Türk futbolcusu daha iyi yerlere gelecek . Burada kimseyi kötülemek istemiyorum . Bizler , hepimiz topluma mal olmuş insanlarız . Hareketlerimiz çok önemli
ama örnek verecek olursak , Galatasaray-Fenerbahçe maçında Volkan Demirel ' in yaptığı hareket , yapılmaması gereken bir hareketti . Atmosferi yüksek maçlarda yaptığınız zaman , bu topluma iyi bir örnek olmuyor . Zaten taraftarlarımız hassas durumda . Bu konularda maalesef olay büyüyor , malzeme olunuyor . Bu arkadaşlarımız altyapıda mükemmel şekilde eğitim alarak yetiştiği zaman , yukarıya çıktığında nasıl davranacağını gayet iyi bilir "
Merkez Hakem Kurulu ' nun eski başkanı Mustafa Çulcu ise her maçın ardından , hakemlerin hep sorun olarak ortaya çıktığını ifade ederek , " Her maçtan sonra hakemler , hep sorun olarak ortaya çıkıyor , fakat hakemlerin sorunlarının ne olduğu kimse tarafından dikkate alınmıyor . Türk hakemler 3-4 maçta başarılı olunca başarılı çizgide olduğu düşünülüyor . Temeline yatırım yapılmayan , ancak üstün başarı beklenen tuhaf bir kurumuz biz . Derbiler iyi geçiyorsa , ' Türk hakemliği başarılıdır ' deniliyor maalesef . Türk
hakemliğinin ana sorununun kurumsallaşmadan geçtiğine inananlardanım " şeklinde konuştu .
( MSB-EYB-EYB-S )