Chelsea'de hezimetin 10 nedeni

Goal.com editörlerinden Alex Dimond, Chelsea'nin Şampiyonlar Ligi'ndeki başarısızlığının arkasındaki 10 nedeni sizler için belirledi.


İtalya'dan 2-1'lik avantajlı skorla gelen Inter, Stamford Bridge'de aldığı 1-0'lık galibiyetle Şampiyonlar Ligi'nde adını çeyrek finale yazdırdı. Samuel Eto'o'dan gelen tek gol, İtalyan devini son sekizin içine soktu. Goal.com editörlerinden Alex Dimond, Chelsea'nin Şampiyonlar Ligi'ndeki başarısızlığının arkasındaki 10 nedeni sizler için belirledi.

1. Carlo Ancelotti'nin tahmin edilebilir taktik anlayışı

Rakibini şaşırtacak değişiklikler yapmaktan kaçınan İtalyan teknik adam, Jose Mourinho'nun işini kolaylaştırdı. İlk maçta sakatlıklar nedeniyle kısıtlı ve tahmin edilmesi kolay bir kadro çıkarmak zorunda kalan Ancelotti, rövanş maçında alternatiflerinin artmasına rağmen değişiklik yapmaktan kaçındı. Mourinho özellikle Chelsea'nin savunma zaaflarından iyi yararlandı.


2. Michael Essien'ın yokluğu

John Obi Mikel, böyle önemli bir maçın ağırlığını kaldıracak kalitede değil. Inter'in yıldızı Wesley Sneijder hem savunma hem de hücum yönünde Obi Mikel'i sahadan sildi. Michael Essien gibi bir kozun kullanılamaması, orta sahadaki üztünlüğün kaybedilmesine neden oldu.

3. Hakem hataları

İlk maçta Salomon Kalou'nun pozisyonunda, Manuel Mejuto Gonzalez bariz bir penaltıyı atlamıştı. Rövanş maçının hakemi Wolfgang Stark, Gonzalez kadar göze batmasa da, Didier Drogba'nın ceza sahası içinde düşürüldüğü pozisyonda kötü bir karar verdi. Ovrebo skandalı gibi büyük bir olay patlak vermese de, her iki hakem maçın sonucuna tesir etti.

4. Savunmadaki bireysel hatalar

Mourinho'nun işini kolaylaştıran bir diğer unsur, Chelsea savunmasındaki bireysel hataların varlığı oldu. İlk maçta Milito'nun golünde John Terry'nin hatası vardı. Rövanş maçındaki hatalar çok daha net görülebilecek cinsten. Eto'o'nun golünde Terry daha fazlasını yapabilirdi ve aynı pozisyonda Ivanovic kendisinden beklenmeyecek bir hata yaptı.

5. Hakem hatalarına gerekli tepki gösterilmedi

Geçen sezon oynanan Barcelona maçında Tom Henning Ovrebo'nun yarattığı kriz sonrası yeterli kamuoyu baskısı yaratılmadı. Her iki maçta yapılan hakem hataları bunu gösteriyor.

6. Önemli oyuncuların kötü performansı

Chelsea orta sahası ve hücum hattı, tek başına Wesley Sneijder'in yarattığı farkı yaratmaktan uzaktı. Lucio, Drogba'yı durdurma konusunda çok başarılı bir görüntü çizdi. Terry ve Lampard gibi takımın bayrak isimleri her iki maçta da üzerlerine düşen liderlik görevini yapmaktan uzaktı. Florent Malouda'nın kazanma arzusunu ve çabasını paylaşan bir Chelseali çıkmadı.

7. Ancelotti'nin 'B planı' yoktu

Herkesin tahmin ettiği 4-3-3 dizilişiyle sahaya çıkan Chelsea'de, Ancelotti oyun kurgusunun çözülmüş olduğu gerçeğine gözlerini kapattı. Maç sırasında oyuna yeterli müdahalelerde bulunamadı. Joe Cole'un oyuna dahil edilmesinin dışında, İtalyan teknik adamın faydalı bir hareketi olmadı. Salomon'un varlığı Inter'de Zanetti'nin orta sahayı defansif anlamda kontrol etmesine neden oldu. Tecrübeli teknik adam bu gibi durumlara kayıtsız kaldı.

8. Nicolas Anelka'daki formsuzluk

Geçen sezon sergilediği performansla takımın vazgeçilmezleri arasına giren Nicolas Anelka, Didier Drogba'nın teknik heyetle yaşadığı sorunları atlatmasının ardından ikinci plana düştü. Drgoba ve Anelka ikilisi, Lucio Samuel ikilisi önünde fazla varlık göstermedi. Anelka'nın geçen sezonki performansına bir an önce ulaşması gerekiyor.

9. Transferdeki suskunluk

Drogba, Lampard, Cech, Ballack ve Essien gibi önemli isimler geçmişte Chelsea için büyük hizmetler yaptılar. Ancak bu oyuncuların yaşları ilerliyor. Roman Abramovich ve yönetim, kadroya rekabeti arttıracak genç isimleri getirmeyi başaramadı. Sergio Agüero ve Alexandre Pato gibi isimlerin transferleri sadece gazete sayfalarında kaldı.

10. Mourinho etkisi

Chelsea'nin elenmesinde, Mourniho'nun etkisini görmezden gelmek mümkün değil. Londra temsilcisini çok iyi tanıyor olması, Portezkizli teknik adamın takımını çok iyi hazırlamasını sağladı. İLk maçta Chelsea'deki eksikler, Mourinho etkisinin görülmesini zorlaştırdı. Ancak rövanş maçında Mourinho'ya neden 'Özel Adam' denildiği rahatlıkla anlaşıldı.

Kaynak: Goal.com