Galatasaray Aylık Olan Divan Kurulu Toplantısı (1)

Galatasaray Spor Kulübü Mart Ayı Olağan Divan Toplantısı yapıldı

Galatasaray Spor Kulübü Mart Ayı Olağan Divan Toplantısı yapıldı. Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu'nda İrfan Aktar başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Başkan Adnan Polat ve Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.
Geçtiğimiz ay içinde yaşamlarını yitiren Galatasaray Spor Kulübü Üyeleri ve Elazığ'da meydana gelen depremde hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşu ile başlayan Divan Toplantısı'nda gündeme geçilmeden önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, kürsüye gelerek bir konuşma yaptı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet'inde Karpaz bölgesinde bulunan 150 dönümlük arazinin Galatasaray Spor Kulübü'ne tahsisi ile ilgili olarak konuşan Bakan Özgürgün, "Biz bu araziyi Bakanlar Kurulu kararı ile Galatasaray Spor Kulübü'ne tahsis ettik" dedi.
Gittiği her yerde Galatasaraylı olmasının verdiği ayrıcalığı yaşadığını belirten Bakan Özgürgün, Kıbrıs seçimlerinin ardından Galatasaray Spor Kulübü Başkanı ile arazinin tahsisi ile ilgili protokolün imzalanacağını ifade etti.
Toplantıda daha sonra gündeme ilişkin konulara geçildi. Geçen aya ait toplantı tutanaklarının oybirliği ile kabul edilmesinin ardından, Divan Başkanlığı'na gelen evrak okundu.
Divan Toplantısının daha sonraki bölümünde 20/27 Mart 2010 tarihinde yapılacak olan Galatasaray Spor Kulübü'nün Seçim Genel Kurulu dolayısıyla, Başkan adayları Divan Kurulu'na hitap etti.
Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Adnan Polat, yaptığı konuşmasına, kulübün ve bağlı şirketlerinin mali yapısını özetleyerek başladı.
Göreve geldiklerinde ilk olarak şeffaflığı hedeflediklerini belirten Başkan Adnan Polat, "Bildiğiniz gibi göreve gelirken benim vermiş olduğum bir tane söz vardı. O da Galatasaray'ın şirketlerini denetimden geçirip şeffaf bir hale getireceğimizdi. Göreve geldiğimiz günden itibaren ilk yaptığımız şey, uluslararası bağımsız kuruluşlara denetlettirmek oldu. Her üç ayda bir bu raporlar Divan Kurulu Başkanlığımıza iletildi" dedi.
"GALATASARAY'IN NAKİT OLARAK BORCU 129, HİZMETE YÖNELİK BORÇLARI 78 MİLYON DOLARDIR. BİR DE AZINLIK DEDİĞİMİZ TEMETTÜ ÖNCESİ BEDELLER VAR, BU DA 60.5 MİLYON DOLARDIR"
Galatasaray Spor Kulübü'nün var olan borçlarıyla ilgili olaraksa Başkan Adnan Polat, "Galatasaray'ın nakit olarak borcu 129, hizmete yönelik borçları 78 milyon dolardır. Bir de azınlık dediğimiz temettü öncesi bedeller var, bu da 60.5 milyon dolardır. Birleşmeyle birlikte zaten bu borç ortadan kalkıyor. Bizim için önemli olan 129 milyon dolarlık borçtur" diye konuştu.
Şirket birleşmesi ile ilgili olarak da Divan Kurulu üyelerine bilgi veren Adnan Polat, "Şirketlerin birleştirilebilmesi için almış olduğumuz 70 milyon dolarlık bir kredi var. Bunun şartları, ödeme süresi 1.5 yılı ana para ödemesiz, toplam 6.5 yılda geri ödenecek. Faizi ise yüzde 8.75'tir. Teminat olarak ise Türk Telekom ile yaptığımız iki sponsorluk sözleşmesi temlik verilmiştir. Bunlar Türk Telekom ile yaptığımız göğüs reklamı ve isim hakkı sponsorluk anlaşmalarıdır. İlave olarak Riva arazisinin 2. derece
ipotek hakkı verilmiştir. Bu madde de arazi kullanıma girdiği zaman kaldırılacak onun yerine gelecek gelirlerden temlik verilecektir" dedi.
Bu kredide, Galatasaray yönetiminden kimsenin kefalet için imza vermediğinin altını çizen Başkan Adnan Polat, "Kredi tamamen Galatasaray'ın itibarına verilmiştir" dedi.
Daha sonra Galatasaray Pazarlama AŞ'de gelişmeler hakkında konuşan Başkan Adnan Polat, şunları söyledi: "Pazarlama AŞ'de 22 mağazamız vardı. Biz 44 mağazaya çıkardık. İki senede yüzde 173 satış gelirlerinde artış oldu. Bu rakamlar 25 milyon taraftarı olan bir kulüp için koca bir derya da henüz damladır. Bu mağazaların 250'lire hatta 750'lilere çıkması lazım. Önümüzdeki 5 yılda hedefimiz 250 mağazadır" dedi.
Galatasaray'ın son dönemde geliştirdiği projelere dikkat çeken Adnan Polat, "Günlük yaşamda kullanılan projeler ürettik. GSMobile bunlardan biridir. Şu an 150 bin abone rakamına ulaştık. Yine GS Bonus'ta 70 bini yakaladık. 2011'de GS Bilyoner ve GS TV ile birlikte bu projelerden hedeflediğimiz gelir 13 milyon dolardır. Daha önce böyle bir gelirimiz yoktu. Bizim amacımız bu gelirlerle amatör branşların harcamalarını karşılayıp, kulübün üzerinden yükü almak istiyoruz. Bunun sonucunda futbolun geliri sadece
futbola kalacaktır" şeklinde konuştu.
"BU STADIN ÜSTÜNÜN AÇILIR - KAPANIR ÇATISI YAPILACAKTIR. ARTIK BUNU LÜTFEN SPEKÜLASYONA SOKMAYALIM"
Yapımı sürmekte olan Türk Telekom Arena'nın çatısının açılır kapanır kısmı ile ilgili Başkan Adnan Polat şu açıklamaları yaptı: "Stadımızın duraksamasının ardından ihaleye çıkılmadan önce TOKİ Başkanının benden bir ricası oldu. 'Biz bunun ihalesini bu şekilde (açılır kapanır çatı ile birlikte) yaparsak en az dört ay uzatmamız lazım. Çünkü bu Türkiye'de yapılmıyor. İhaleyi alacak firma bunu yurt dışında yapabilir. Ben inşaatın ihalesini başlatayım, üstünün açılır kapanır kısmı da ikinci bir ihaleyle
devreye alayım' dedi. Biz de bunu kabul ettik. Çünkü eğer çatı kısmı ihalesini bekleseydik stat 4-5 ay geriden gelecekti. Halbuki biz bu sene sonunda itibaren burada oynamak istiyoruz. Bu stadın üstünün açılır - kapanır çatısı yapılacaktır. Artık bunu lütfen spekülasyona sokmayalım"
Divan Kurulu üyelerine tesisler hakkında da bilgi veren Başkan Adnan Polat, Kalamış ve Ayazağa tesislerimiz tekrar yenilendiğini, Florya Tesisleri'ndeki altyapı eksikliğinin giderildiğini, Ali Sami Yen'de bir sezon daha maçlar oynandığı için yenilemeler yapıldığını belirtti.
"ŞU ANDA LİGDE LİDERİZ. 10 HAFTAYI DA GEÇEREK ŞAMPİYON OLMAK İSTİYORUZ. AMACIMIZ ŞAMPİYONLAR LİGİ'YLE YENİ STADIMIZA GİREBİLMEK"
Galatasaray Futbol Takımı'nın son dönemde bir dönüşüm içinde olduğunu ifade eden Başkan Adnan Polat, "Ama arzu ettiğimiz neticeleri alamadık. Orada başarılı olarak kendimizi görmüyoruz. Şu anda ligde lideriz. 10 haftayı da geçerek şampiyon olmak istiyoruz. Amacımız Şampiyonlar Ligi'yle yeni stadımıza girebilmek. Şampiyonluk bir süreçtir. Bunda da bir devamlılık gerekiyor" dedi.
Galatasaray Spor Kulübü'nün yatırımlar için bir bütçe ayırdığını belirten Başkan Adnan Polat, "Nakit akışımız içinde iki senede 30 milyon TL, Galatasaray'ın yatırımları için ayIrdığımız bir bütçe var" dedi.
Başkan Adnan Polat sözlerine şöyle devam etti: "Sapanca Gölü'nde almış olduğumuz bir arazi var. Kürekçilerimiz için bu yatırımın gerçekleştirilmesi lazım. Kulübümüze, Büyükçekmece'de 105 dönümlük bir arazi tahsisi yapıldı. Düşüncemiz Florya'nın boşaltılarak yapıyı tamamen oraya kaydırmak. İki yıllık dönemde futbol alt yapısına yönelik yatırımlar da var. Mecidiyeköy'deki arazide, çadırın olduğu yerde bir inşaat projemiz var. Yine Kıbrıs'ın en güzel yerinde bir projemiz var. Sayın Bakana teşekkür ediyoruz.
Orada muhakkak bir turizm yatırımı yapılacak, orada bir spor okulu da kuracağız. Bu Türk tarafında da olabilir, Rum Kesimi'nde de. Amacımız dört sene içinde bunu gerçekleştirmek. Ayrıca Florya'da bin 500 kişilik bir prefabrik salon inşaatına başlayacağız. Voleybolcularımız burada çalışacaklar. Bu projenin de kaynağı hazır. Şehir merkezinde 25 dönümlük bir arazi için de anlaşmak üzereyiz. Orada da basketbol şubemiz için 6 bin kişi kapasiteli bir salon ve kapalı havuz yapma niyetindeyiz. Toplam 15 milyon
dolarlık bütçenin da kaynakları bulunmuş durumda ve kulübe hiçbir yükü olmayacak. Beyoğlu'nda binamızı yıkıp yeniden yapıp, bir Galatasaray Enstitüsü kurmak istiyoruz. Burada Galatasaray belgelerinin olacağı bir kütüphane olacak."
Galatasaray Yardımlaşma Sandığı ve Galatasaraylılar Evi ile ilgili olarak da görüşlerini aktaran Başkan Adnan Polat, "Zaman zaman duyuyoruz, ihtiyacı olan eski sporcularımızı ve üyelerimizin zor durumda olduklarını. Bu durumda Galatasaray Başkanları devreye giriyor. Fakat bu gibi konular Galatasaray Başkanı'nın vicdanına kalmamalı. Kurumsal olarak bir çözüm bulmalıyız ve bu iki yardımlaşma sandığı ve Galatasaraylılar Evi'ni birleştirip, onlara transfer bonservislerinden yüzde birlik gibi bir bütçe
ayırarak yeni bir kaynak yaratmak istiyoruz" dedi.
Galatasaray'ın sosyal sorumluk projelerinden de bahseden Başkan Adnan Polat, "Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımımız bu durumun en güzel örneği. Her sene büyük geceler yapıyoruz, buradan elde ettiğimiz gelirlerle tekerlekli sandalyeler dağıtıyoruz. Ayazağa'daki Binicilik Tesislerimizde 'atım kanadım projesiyle' zihinsel engellilere terapi imkanı yaptıracağız. Yelken Şubesi'nde de görme ve duyma engeli bulunan vatandaşlarımıza yine terapi imkanı sağlayacağız. Bu projeler de sosyal sorumluluk adına çok
önemli projelerdir" diye konuştu.
Gerçekleştirilecek olan Tüzük Tadil Kongresi'ne bütün gelen kurul üyelerini davet eden Başkan Adnan Polat, "Şu ana kadar 7 bin 600 üye, katılım için para yatırmHAFış, 760 üyenin katılımı ile bu kongre yapılabilir. Ama bu kongreye bütün üyelerimiz katılmalı" dedi.
"GALATASARAY'IN 5 YIL İÇİNDE ÖDEME SIKINTILARINI AŞIP BORÇTAN KURTULACAĞI GÖRÜLÜYOR"
Riva arazisi için mutlaka üçüncü köprünün yerinin kesin olarak açıklanmasını beklenmesi gerektiğini söyleyen Başkan Adnan Polat, bu durumda arazinin daha da değerleneceğini ifade etti.
Galatasaray Adası için yaşanan problemin hukuksal boyutunun olduğunu belirten Başkan Adnan Polat, çözmek için çalışacaklarını kaydetti.
Galatasaray'ın sıkıntılı bir dönem yaşadığını belirten Başkan Adnan Polat, "Galatasaray gücü ile bu tünelden çıkıp güneşi görmeye başladı. Ancak en az iki sene daha çözmemiz için süre var. Galatasaray'ın 5 yıl içinde ödeme sıkıntılarını aşıp borçtan kurtulacağı görülüyor. Rahatlamamız 2011'in başından itibaren yavaş yavaş kendini gösterecektir" dedi.
"KİM BAŞKAN OLURSA 'YAŞASIN BAŞKAN' DİYEREK ONA HİZMET EDERİZ"
Seçimin Galatasaray'ın asaletine yakışır bir şekilde olacağını söyleyen Başkan Adnan Polat, "Kim başkan olursa 'yaşasın başkan' diyerek ona hizmet ederiz." Başkan Adnan Polat, "Başka Galatasaray'ımız yok bir tane Galatasaray'ımız var, ona sahip çıkmamız lazım" diyerek sözlerini tamamladı.
(ERS-ERS-S)