Uzun futbolcular daha çok cezalandırılıyor

Hollanda'da yapılan araştırmada, çok ilginç bir sonuç ortaya çıktı.

Tüm dünyada futbol hakemlerinin bazı kararları ve uygulamaları zaman zaman büyük tartışmalar yaratıyor.Hollanda’daki Rotterdam İşletme Fakültesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre ise hakemler, faullü ve sert müdahalelerin yaşandığı pozisyonlarda uzun boylu futbolcuları daha çok cezalandırıyor.

İngiliz The Guardian gazetesinin haberinde, vücut ölçüleriyle güç ve saldırganlığın ilişkilendirilmesine yönelik yapılan çalışmada, İngiltere ve Avrupa futbolunda oynanan lig karşılaşmaları ve milli maçlarda yapılan 100 binden fazla faul pozisyonunun incelendiği belirtildi.

Ortaya çıkan sonuca göre kısa boylu oyuncuların hakemlerin desteğini daha çok aldıklarının tespit edildiği ifade edilirken; ikili mücadeleler sonunda çıkan kararlarda, uzun boylu futbolcuların daha dezavantajlı olduklarının altı çizildi.

Haberde, araştırmayı gerçekleştiren akademisyenlerin varsayımlarını kuvvetlendirmek amacıyla futbol taraftarlarına yönelik bazı çalışmalar da yaptıkları belirtildi. Taraftarların, topa eşit uzaklıktaki uzun ve kısa boylu iki futbolcunun hangisinin kendisini yerde bulacağına dair soruya verdikleri cevaplarda kısa boylu oyuncunun “kurban”, uzun boylu futbolcunun ise “saldırgan” olduğu yönünde bir önyargıya sahip oldukları vurgulandı.

UZUNLUK ÖNEMLİ

Haberde, Steffen Giesnerr adlı araştırmacının “Oyun içinde her zaman pozisyonun net olmadığı ve hakemin hızlı bir karar vermesi gereken anlar yaşanıyor. Boy uzunluğunun da diğer etkenler gibi bu kararlarda etkisi bulunuyor” şeklindeki sözlerine yer verildi.