Türkiye ihya olacak

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın Türkiye'de yapılması için çalışmalara başlanıldı.

  Tü ; rkiye ' nin hayatını değiştirecek şampiyona iç ; in 30 milyar euro harcanacak ve 100 bin kişiye iş kapısı aç ; ılacak . İşte şampiyonanın getirileri :

Futbol Tü ; rkiye ' nin hayatını değiştirecek . 2000 yılında UEFA kupası heyecanını yaşayan , 2002 Dü ; nya Kupası ' nda 3 ' ncü ; olan ve 2008 Avrupa Kupası ' nda yarı final oynayan Tü ; rkiye bu defa futboldan zengin olmaya hazırlanıyor .

Euro 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası ' na adaylığını koyan ve bu organizasyonu almak iç ; in topyekü ; n ç ; alışmaya başlayan Futbol Federasyonu Tü ; rkiye ' nin kaderini değiştirmek iç ; in dü ; ğmeye bastı . Federasyon Genel Sekreter Vekili ve Euro 2016 Proje Direktö ; rü ; Orhan Gorbon bu konuda şu ö ; nemli saptamaları yaptı :

FUTBOL DEVLERİYLE Ç ; EKİŞECEK

Tü ; rkiye Futbol Federasyonu 15 Şubat 2010 tarihinde UEFA ' nın Nyon kentinde hazırladığı adaylık dosyasını teslim etti . n 2016 ' daki Avrupa Şampiyonasına ev sahipliği yapmak iç ; in ; Fransa , İtalya gibi futbol devleriyle ç ; ekişeceğiz . n 2016 ' ya kadar verilere gö ; re 30 milyar euroluk yatırım yapılacak . Yeni yapılacak stadlara 1 milyar 7 milyon 300 bin euro harcanacak . n Her şehirde bin 500 , toplamda 10 bin kişi , UEFA ve TFF ortaklığında aç ; ılacak şirkete 400 kişi , ö ; zel gü ; venlik iç ; in 45 bin kişi , genç ; lerden 40 bin kişi toplamda 95 bin 400 kişi istihdam edilecek .

UEFA ' NIN GÖ ; ZÜ ; NÜ ; KAMAŞTIRIYORUZ

Avrupa 2016 Futbol Şampiyonası ' nda Tü ; rkiye ' nin şansını değerlendiren Gorbon , &ldquo ; Tü ; rkiye ' deki ekonomi UEFA ' nın gö ; zü ; nü ; kamaştırıyor . AB ' ye giriş sü ; recindeki avantajımız olan genç ; nü ; fusumuzun futbol ekonomisine sağlayacağı katkı bü ; yü ; k , Bu yü ; zden UEFA ' nın seç ; ici ü ; yelerinin bizi tercih etmesini bekliyoruz . 2016 Şampiyonası bizde olursa futbolda yeni bir dö ; nem başlar . Yeni ekolü ; n temeli atılır&rdquo ; yorumunu yaptı .

EURO 2016 İÇ ; İN LOBİ Ç ; ALIŞMALARI HIZLANDI

Tü ; rkiye , 15 . Avrupa Futbol Şampiyonası ' na ( Euro 2016 ) 15 Şubat ' ta İsviç ; re ' nin Nyon kentinde yapılan dosya teslim tö ; reniyle resmen aday oldu . Bu başvurunun ardından ç ; alışmalarına hız veren Tü ; rkiye Futbol Federasyonu ( TFF ) , 28 Mayıs ' a kadar ü ; ye ü ; lkelerde tantım ve lobi faaliyetlerinde bulunacak . İlk olarak 24 Şubat ' ta Litvanya ziyaretinde bulunan TFF ' nin gideceği diğer ü ; lkeler şö ; yle : Malta , Almanya , Hollanda , Romanya , Slovakya , İsrail , Danimarka , İspanya .

28 MAYIS ' TA AÇ ; IKLAMA

Bu arada , ilk kez 24 takımın mü ; cadele edeceği ve 1 ay boyunca 9 statta 51 maç ; ın yapılacağı 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası ' na adaylık dosyası da 3 ay sü ; recek detaylı teknik analize tabi tutulacak . Bu sü ; re zarfında , dosyaları , 100 ' den fazla teknik kritere gö ; re inceleyecek UEFA , varsa aç ; ık noktaları , 19 Mart tarihinden itibaren adaylarla paylaşacak . 28 Mayıs ' ta İsviç ; re ' nin Cenevre kentinde yapılacak oylama sonucu verilecek karar , UEFA Başkanı Michel Platini tarafından , televizyondan ve internetten TSİ 14 . 00 ' de canlı duyurulacak .

SEÇ ; İMİ YAPACAK Ü ; YELERİN EŞLERİ BİLE SONUÇ ; LARI ETKİLİYOR

Orhan Gorbon ' un Tü ; rkiye ' nin adaylığı konusunda dikkat ç ; ektiği ö ; nemli unsurlardan biri de , adaylara oy verecek seç ; ici kurulun ü ; yelerinin tercihleri . Gorbon , Avrupa Futbol Şampiyonası adaylarını oylayacak ü ; yelerin kişisel tercihlerinin de ö ; n planda olacağını belirtti . Herkesin beklentisinin ayrı olduğunu sö ; yleyen Gorbon , şö ; yle devam etti :

TÜ ; RKİYE ' Yİ ANLATACAĞIZ


&ldquo ; Oy kullanacak 13 ü ; yenin de bakış aç ; ıları ç ; ork farklı olabiliyor . Kimi ü ; ye eski polis olup ü ; lke gü ; venliğine bakarken kimisi eski bankacı olarak finans sektö ; rü ; nü ; n durumuna bakıyor . Bazı durumlarda ise ü ; yelerin eşleri daha belirleyici oluyor . Ö ; rneğin bir ü ; yenin eşi Tü ; rkiye ' yi ç ; ok seviyor , Tü ; rkiye de olsun istiyor , bir diğerininki ise Fransa hayranı ve orda olmasını istiyor . Lobi faaliyetleri ç ; ok yö ; nlü ; ve zor . Her tü ; rlü ; beklentiyi karşıladığımızı , Tü ; rkiye imajını anlatıp onları ikna etmemiz lazım . &rdquo ;

ESKİŞEHİR , BURSA , ANTALYA VE KONYA ' YA YENİ STADLAR

Adaylık Projesi kapsamında Tü ; rkiye stad zengini olacak . Anadolu ' nun değişik illerine 7 yeni stat yapılacak . Yeni yapılacak statlar Bursa , Eskişehir , Konya , İzmir , Antalya ve Ankara ' da bulunuyor . Ayrıca İstanbul ve Kayseri ' de de mevcut statlar yenilenerek dü ; nyanın ilgisini ç ; ekecek hale getiriliyor . Kupa maç ; larının oynanacağı stadyumların ç ; evresinde kafeler , restoranlar , bistrolar , iş merkezleri ve resepsiyon alanları yapılacak . Bü ; tü ; n bu alanlar konukların 24 saat vakit geç ; irebileceği tesislerle desteklenecek .

Türkiye ihya olacak

ON BiNLERCE GENCE iŞ iMKANI DOĞACAK


Tü ; rkiye , Avrupa Futbol Şampiyonası ' na evsahipliği hakkı kazandığında , aynı zamanda on birlerce kişiye yeni istihdam olanağı da şunmuş olacak . Tahminlere gö ; re bu sayı 95 bin kişiyi bulacak . UEFA eksperlerinin Tü ; rkiye ' ye gelip polislere eğitim vereceğini belirten TFF Genel Sekreter Vekili Orhan Gorbon , bu konuda şunları anlattı :

EĞİTİM VERİLECEK


&ldquo ; Her şehirde bin 500 kişi , toplamda 10 bin kişi işe alınacak . UEFA ve TFF ortaklığında aç ; ılacak şirkete 400 kişi istihdam edilecek . Maç ; ve ö ; zel gü ; venlik akademisi kurulacak ve burada 6 yıl boyunca nitelikli eleman yetiştireceğiz . Ö ; zel gü ; venlik iç ; in 45 bin kişi ç ; alışacak . 40 bin ü ; niversite ö ; ğrencisi olmak ü ; zere de toplamda 95 bin 400 kişi istihdam edilecek . Bu istihdamda şofö ; rü ; nden , ç ; im bakımcısına , stat gö ; revlilerine , pazarlamacıdan yö ; neticisine kadar her meslek grubundan kişiye ihtiyaç ; duyacağız . &rdquo ; Verilen bilgiye gö ; re bu organizasyonda yer alacak olan genç ; ler , ö ; zellikle rehberlik , statlarda yer gö ; stericiliği , futbolcuların şehiriç ; i ve şehirlerarası transferlerinde , tatil gü ; nleri yapılacak etkinliklerde gö ; rev alacak .

TELEKOM ' A DESTEK


İstihdamın dışında telekom , taşıma gibi birç ; ok sektö ; rde ciroların da artacağını vurgulayan Gorbon , Devlet Demir Yolları ' nın da kapasitesini artıracağını belirtti . Gorbon , bu tü ; r konularda Dışişleri Bakanlığı , Turizm Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte hareket ettiklerini vurguladı .

BÜ ; TÜ ; N Ü ; NLÜ ; FUTBOLCULAR TÜ ; RKİYE ' YE GELECEK

Euro 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası ' na ev sahipliği yaptığımız taktirde , Avrupa ' nın Christiano Ronaldo , Ballack , Rooney gibi dü ; nya starları ü ; lkemizde bir ay boyunca konaklayacaklar . Dü ; nya starlarını ü ; lkemize getiren şampiyona , aynı zamanda Tü ; rk futbolseverlerine de unutulmaz bir gö ; rsel şö ; len yaşatacak . Uefa kupası maç ; larına gelip bir gece kalanlar gibi olmayacak . Hatta Konya ' daki , Eskişehir ' deki ö ; ğrenciler o starların antremanını izlemeye gidecekler . Bu parayla satın alınacak bir şey değil . Ki konu sadece futbolla sınırlı da değil antranö ; rler , takımların masö ; rleri , psikologları yö ; neticileri , ü ; lke federasyonlarının yö ; neticileri , sponsorları geliyor . Bu Tü ; rkiye ' yi elinle alıp Avrupa ' nın gö ; beğine koymak gibi bir şey . yrıca Tü ; rk futbol tutkunları , hayranı oldukları ve Tü ; rkiye ' de forma giyen Guiza ve Holosko gibi futbolcuları da kendi ü ; lkelerinin milli takımlarında izleme şansı bulacaklar .

ŞANLIURFA , TRABZON VE ADANA ' YA PİYANGO Ç ; IKABİLİR

UEFA ' ya yapılan başvuruda maç ; ların oynanacağı iller de belirtildi . Ancak gerekirse bir de yedek liste sunulacak . Federasyon Adana , Trabzon ve Şanlıurfa ' yı yedek şehir olarak UEFA ' ya proje dosyasında bildirmedi ancak bu illerle ilgili de ç ; alışmalar sü ; rdü ; rü ; lü ; yor . Yetkililer bu konuya şö ; yle aç ; ıklık getirdi :

UEFA ' ya verdiğimiz haritada bu yedek şehirler gö ; zü ; kmü ; yor . Ama projemizde bu kentlere yer vermeyi hedefliyoruz .

Proje aşaması 28 Mayıs ' ta adaylığımız kesinlik kazandıktan sonra başlayacak .

Eğer proje bize verilirse Şanlıurfa , Trabzon , Adana ile ilgili UEFA ' yla iletişime geç ; eceğiz .

UEFA uzaklığa değinecek ama bizim seç ; tiğimiz ana şehirler UEFA ' nın beklentilerini karşılayacak dü ; zeyde .

Aday şehirlerin en bü ; yü ; k ö ; zelliği hızlı tren olması ve ç ; ok iyi otellere sahip olmaları .

Bö ; yle bakıldığında ö ; zellikle Şanlıurfa iç ; in sorun ç ; ıkabilir . Ç ; ü ; nkü ; hem merkeze uzak hem de konaklama imkanı kısıtlı .

Ama hedefimiz topyekü ; n kalkınma olduğu iç ; in bu sıkıntıları bir şekilde aşmaya ç ; alışıcağız