15 Yıl Sonra Yeniden Everest

17 Mayıs 1995 yılında Everest'e tırmanan ilk Türk dağcı olan Nasuh Mahruki, Cantek sponsorluğunda 15 yıl sonra yine zirveye doğru yol alıyor.

1995 yılında Everest dağına kuzey tarafından, Tibet üzerinden tırmanan Nasuh Mahruki Mart sonunda yeniden yollara düşüyor. 'Enerjini doğru kullan, zirveye tırman sloganı' ile yolan çıkan Nasuh Mahruki, bugün gerçekleşen basın toplantısında yeni tırmanış yolculuğunu basın mensupları ile paylaştı. Basın toplantısına, Mahruki'nin yanı sıra tırmanışta kendisine eşlik edecek olan Yılmaz Sevgül ve CANTEK Soğutma Sistemleri'nin Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Karaca da katıldı.

Hilton Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, "Bundan tam 15 yıl önce 17 Mayıs 1995 tarihinde, dünyanın en yüksek dağı 8 bin 850 metrelik Everest Dağı'nın ilk Türk tırmanışını gerçekleştirmiş, aynı zamanda dünyanın en yüksek noktasına ulaşan ilk Müslüman dağcı olmuştum" dedi.

Profesyonel spor hayatının en önemli başarılarından biri olan bu tırmanışın üzerinden geçen zaman içerisinde, Himalayalar'a ilgisinin ve tutkusunun artarak devam ettiğini vurgulayan Mahruki, bugüne dek 5 kez 8 bin metrelik tırmanış denediğini ve bunların 4'ünü başarı ile tamamladığını ifade etti.

Özel bir tırmanış programı hazırladıklarını da ifade eden Mahruki, "Everest Dağı'na kuzey tarafından, Tibet üzerinden tırmandığım 1995 yılının ilkbahar sezonundaki ekspedisyonumdan 15 yıl sonra, bu kez güney tarafından Nepal üzerinden bu çok özel tırmanışı tekrar etmek istiyorum. Bu kez, dağcılıkta en iyi anlaştığım ekip arkadaşlarımdan biri olan Yılmaz Sevgül'le birlikte bu denemeyi gerçekleştirmek istiyoruz. Everest dağına hem güneyden, hem kuzeyden tırmanmayı başaran az sayıda dağcının arasına girmenin yanı sıra, bu kez oksijen desteği almadan bu tırmanışı gerçekleştirmeyi planlıyorum. Yılmaz Sevgül oksijen desteği alarak tırmanışı yapacak. Normal şartlarda dağcılar, 8 bin metrenin üzerinde oksijen desteği ile tırmanışlarını sürdürürler. 1995 yılındaki Everest tırmanışımda sadece 8 bin 600 metrenin üzerinde oksijen kullanmıştım. Everest'in ardından tırmandığım diğer 8 binliklerde oksijen kullanmadım. Türkiye'den bugüne dek 14 dağcı Everest Dağı'na tırmanmayı başardı, bunların tamamı oksijen desteği ile bu tırmanışı gerçekleştirdi. Düşündüğüm şekilde başarabilirsek bu da Türk dağcılığında önemli bir ilk olacak" dedi.

Oksijen desteği almadan tırmanışı gerçekleştirmek istediğini ve bunun da çok zorlu bir süreç olduğunu vurgulayan Nasuh Mahruki, "Yüksek irtifanın düşük hava basınçlı ve düşük oksijen miktarlı ortamında, Everest ve K2 gibi yüksek 8 binliklere yapay oksijen desteği almadan tırmanmak, bir dağcının ulaşabileceği en üst düzey tırmanışlar arasındadır. 2000 yılında zorlu K2 dağına bu şekilde tırmanmayı başardıktan sonra, bu kez aynı şekilde Everest Dağı'na da temiz bir tırmanış yapmak istiyorum. 1995 yılındaki tırmanışımda da, diğer dağcıların aksine son kampta oksijenle yatmamış ve tırmanışta da, 8 bin 600 metredeki İkinci Step'in altına kadar da kullanmamıştım. Ancak ayak parmaklarımı dondurma riski meydana gelince, oraya kadar sırtımda taşıdığım oksijeni bu son etapta kullanmaya karar vermiştim. Bu tırmanışta da aynı şekilde yanımda oksijen bulundurmakla birlikte, eğer her şey yolunda giderse ve şartlar uygun olursa, oksijen desteği almadan tırmanışı denemek istiyorum. Ancak yine benzer bir durum olursa oksijen desteği alarak Yılmaz'la birlikte tırmanışı tamamlayacağım" diye konuştu.

Yılmaz Sevgül de Nasuh Mahruki ile birlikte birçok çalışma ve etkinlikte yer aldıklarını vurgulayarak, uzun zamandır planlarını yaptıkları tırmanışı gerçekleştirecek olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Basın toplantısına katılan Cantek Soğutma Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Karaca ise, "Son yıllarda ağırlık verdiğimiz enerji tasarrufuna paralel bu yıl "Enerjini Doğru Kullan, Zirveye Tırman" sloganıyla yola çıktık. Bu noktada zirvedeki isimlerle yürümenin doğru olacağına karar verdik. Nasuh Mahruki bizim için çok değerli bir isim, böyle bir projede kendisi ile bir araya gelmekten çok mutluyuz. Tırmanışın ilk ayağında ben de ekip ile beraber olacağım ve bu heyecanı kısmen de olsa onlarla beraber yaşayacağım" dedi.