Karabük'ün Kara İncisi Emanuel Emenike

Bank Asya 1. Lig takımlarından Kardemir Karabükspor'un siyahi oyuncusu Emanuel Emenike, Türkiye'de futbol oynamanın Avrupa'ya açılan bir köprü olduğunu ve bunun için Fransa yerine Türkiye'yi seçtiğini söyledi.

Kırmızı-mavili takımın Bank Asya 1. Ligde ikinci sezonunda gösterdiği inanılmaz yükselişindeki önemli oyuncularından biri olan Nijeryalı Emanul Emenike, kariyerinde en büyük hedefinin İngiltere Piremiere Lig'de Chelsea'da oynamak olduğunu ifade ederek futbola başlama anısını şu sözlerle anlattı:  "Futbolla ilk tanışmam 3 yaşında iken arkadaşlarımla okulda tanıştım. Okul sonrası da sürekli sokaklarda oynardık. Zamanla bu işi sevmeye başlayınca işi profesyonel olarak yapmaya karar verdim ve bugünlere kadar geldi. Ailemde ve yakın akrabalarımda benden başka futbolla ilgilenen biri yok."

Türkiye'ye ilk geldiği zaman sadece Süper Lig'i bildiğini, Bank Asya hakkında ise hiç bilgisi olmadığını da anlatan Emenike, "Süper Lig'de tanıdığım takımlar Galatasaray ve Fenerbahçe'ydi. Karabük'te çok iyi karşılandım. Her şey iyi gidiyor. Arkadaşlarım bana karşı çok iyi. Karabük'te benimle birlikte çok kaliteli futbolcuları var. Karabükspor ile sezona başladıktan kısa bir süre sonra yaşadığım sakatlık benim kendi açımdaki beklentileri tam anlamıyla yansıtamadın. Buda beni çok üzdü. Ama şimdi çok hem kendi ve hem de kulübün beklentilerini vermeye çalışıyorum. İkinci yarı her şey daha çok güzel olacak. Şaşırdığım fazla bir şey yok aslında. Örneğin hangi takıma gidersem gideyim taraftarın bana olan sevgisi hep yüksek olmuştu. Karabük'te aynı sevgiyi görüyorum. Hayal kırıklığı olarak ise biraz önce söylediğim gibi sezonun daha ikinci haftasında sakatlanmamdı. Ben resmen öldürdü ve bitirdiydi. Ama şimdi çok iyiyim" dedi.

Türkiye'ye ve Karabük'e alışmak konusunda fazla zorlanmadığını ifade eden Emenike, "Aslında benim fazla vaktimi almadı ve zorlanmadım. Karabük'e gelmeden önce kampta beni çok iyi karşıladılar bana çok yardımcı oldular. Geldiğim ilk günden itibaren arkadaşlarımla kaynaştım. Buraya gelmeden önce Türkiye'de oynayan futbolcu arkadaşım Kabamba Musasa vardı. Türkiye ile ilgili bana çok şey anlattı. Sezon öncesi Fransa ile Türkiye arasında seçim yapmam gerekiyordu. Türkiye hakkında aldığım bilgiler ışığında bu ülkeye geldim" diye konuştu.
Karabükspor macerasının kendisi için çok ilginç olduğunu da sözlerine ekleyen Emanuel Emenike, "Türkiye'de benim geldiğim ilk takım Ankaragücü. Onlarla imza atacaktım ama istediğim şartlar uyuşmayınca anlaşamadık. Oradan Gençlerbirliği'ne gittim. Gençlerbirliği daha kampa başlamadığından ben Hacettepe ile idmanlara başladım. Böyle olunca bu benim hoşuma gitmedi ve Afrika'ya geri dönmeyi düşündüm. Türkiye'de iyi başlangıç olmayınca Türkiye'den vazgeçip geri dönme kararı almıştık. Hassan ve ben çantalarımızı alıp dönme hazırlığı yaparken Hacettepe yada Gençlerbirliği'nden tam hatırlamıyorum ama menajeri yada bir yetkili bizi aradı. Bize bir takım önerdiler. Bu takım çok iyi güçlü ve iddialı olduğu söylendi. Tavsiye ettikleri takımda Kardemir Karabükspor'du. Daha sonra Kulüp Başkanı Ferudun Tankut ile görüştük. Başkan bize Karabük'ü anlattı. Buranın küçük bir şehir olduğunu, insanların iyi olduğunu ve bu sene beklentilerinin büyük olduğunu söyledi. Takım daha toplanmadığından biz Karabük'te PAF takımı ile idman yapmaya başlayınca beni biraz üzdü. Ben sürekli Afrika'ya dönmeyi hedeflemeye başladım bu sefer. Çünkü orada beni isteyen büyük kulüpler vardı. Kendimi burada birden genç takımın içersinde bulunca hayal kırıklığına girdim ama takım toplanıp kampa girince Karabükspor maceramda başlamış oldu" dedi.

Türk gelenekleri ile hiçbir sıkıntısının olmadığını ve kısa sürede alıştığını anlatan Emanuel Emenike, "Benim için en önemli olan saygıdır. Onu da Türkiye'de çok iyi gördüm. Hıristiyan olmama rağmen gösterilen saygı beni çok mutlu etti. Türk geleneklerini de yavaş yavaş öğrenmeye çalışıyorum. Yemek konusunda hiç sıkıntım olmadı. Burada mercimek çorbası süper ve çok sevdim. Etli sote, pilav, etli pilav. Türkçe kelime olarak, 'Günaydın, Nasılsın, İyiyim, Selamün Aleyküm, Günaydın, Afiyet Olsun, İyi Akşamlar, Forma' şuan öğrendiğim ilk kelimeler bunlar. Burada Hassan'la beraber yaşıyorum. Bir ev tuttuk. Bazen evde bazen ise kulüpte kalıyorum. Aile özlemim çok fazla aslında ayrı bir önem var bende. Çünkü ben yaklaşık 3 yıldır ailemi hiç görmemiştim. Devre arasında kısa süreliğine ailemi ziyarete gittim geldim" diye kaydetti.

Türkiye'de unutamadığı şeyin 'çay' konusu olduğunu söyleyen siyahi oyuncu, "Çünkü buraya geldiğimden beri nereye gidersem gideyim bana ilk söylenen şey 'Çay'. Bu da benim hoşuma gidiyor. Türklerin çay zevki ve keyfi benim çok hoşuma gidiyor" dedi.

"CHELSEA'DA FUTBOL HAYATIMI SONLANDIRMAK İSTİYORUM"
Süper Lig'de heyecanlandığım takım Galatasaray diyen usta oyuncu, "Oyunculara gelince Galatasaray'da Keita, Kayserispor'da Makakula, Fenerbahçe'de ise Colin Kazım. En çok Keita'yı beğeniyorum ve benim favorim. Kariyer planlamasında Türkiye'ye gelerek adımın duyulmasıydı. Aslında Türkiye, bizim için, Avrupa için bir köprü. Burada başarılı olduktan sonra Avrupa liglerini düşünüyorum. Avrupa'da ilk istediğim ülke İspanya. Buradan sonra benim hayalini kurduğum ve kariyerimi sonlandırmak istediğim İngiltere Premiere Lig'dir. En büyük hayalim; futbol hayatımı Chelsea'da top oynayarak kapatmak istiyorum. Şuan ismimin bazı Süper Lig takımlarında konuşulduğunu biliyorum ve bu aslında beni fazla etkilemiyor. Çünkü Afrika'da bunların fazlasını yaşadım ve orada büyük takımlarda adım bağlantıya girdi. Aslında böyle şeyler olduğu zaman en önemlisi bunu kafaya takmayacaksın ve oynadığın oyunu ve performansını tutup devam ettiğin zaman sonuç ortaya çıkar. Eğer o takım istiyor bu takım istiyor diye kafana takarsan o zaman düşüşe geçersin. Ben onun için bunları kafama takmadan oyunumu oynuyorum. Tabi ki, kendimi süper lige hazır hissediyorum. Tabi bunun için öncelikli hedefimiz bu ligde şampiyon olarak Süper Lige çıkmak. Tabiki, öncelikle şunu ayırt etmek lazım. Az para almak bir insanı ister istemez düşündürür ama her şey para değildir. Paradan önce kariyeri düşünmek lazım. Mesela bir takımla sözleşme imzalayarak vaat edilen paralar ödenmiyor. Ama Karabükspor'da maç bittikten sonra Pazartesi paramız hesaplarımıza yatıyor. Az olsun çok olsun gününde paralar hesapta oluyor burada. Burada paradan ziyade kariyeri hızlandırmak. Premiere Lig olsun Süper Lig olsun futbolcuların çok para kazanması beni hırslandırıyor. Her şeyden önemlisi, paradan önce kariyer çok önemli. Kariyer yaptıktan sonra para arkadan geliyor" diye sözlerini tamamladı.