Milli Boksör Sinan Şamil Sam'ın Sağlık Durumu Ciddiyetini Koruyor

Mide kanaması ve karaciğer yetmezliği tanısıyla Türk Diyanet Vakfı (TDV) Özel 29 Mayıs Hastanesi'nde tedavisi devam eden Milli boksör Sinan Samil Sam'ın sağlık durumu ciddiyetini koruyor.

Hastane Başhekimi Doktor Ayça Bozoklu, Şam'ın doktoru Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Dilek Oğuz ve Şam'ın amcası Eşref Sam'ın katılımıyla bir basın toplantısı düzenledi.
Akıllardaki karışıklıkları gidermek ve bilgi akışını tek elden sağlamak için basın toplantısı düzenlediklerini belirten Bozoklu, "Sinan Bey hastanemizin eski hastası. Kendisiyle 2 yılı aşkın bir süredir tanışırız. 1.5 yıl önce bir safra kesesi ameliyatı yapmıştık. Geçtiğimiz Perşembe günü, Sinan Bey'in yakınları, başka hastanede yatan Sinan Bey'in hastanemize transfer edilmesini istediler. Bizde bunu memnuniyetle karşıladık ve hastamızı aldık. Şu anda yoğun bakımda, takip ve tedavileri devam ediyor"
dedi.
Sam'ın son durumuyla ilgili bilgi veren Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Oğuz ise, mide kanaması ve karaciğer yetmezliği tanısı konulan Şam'ın tedavisine devam edildiğini söyledi. Mide kanamasının şu anda kontrol altında olduğunu belirten Oğuz, "Fakat altta yatan karaciğer yetmezliği tablosu önemli. Şimdilik onunla uğraşıyoruz. Yoğun bakımda, takip ve tedavi ediyoruz. Durumu tabii ciddi. Karaciğer yetmezliği önemli bir hastalıktır" diye konuştu.

"HASTALIĞIN NEDENİNİ SÖYLEMEK ETİK OLMAZ"
Bir gazetecinin, 'Sam'ın alkol nedeniyle hastaneye kaldırıldığına dair haberler var. Bunlar doğru mu?' sorusu üzerine Doç.Dr. Oğuz, "Karaciğer yetmezliğinin birçok nedeni olabilir. Hastalığına yol açan nedenleri içinde bulunduğumuz tablo içerisinde sizle paylaşmanın etik olduğunu düşünmüyorum. Ancak bunun nedeni ne olursa olsun, artık önemi kalmamakta. Çünkü mevcut tablosu karaciğer yetmezliği ve biz o tabloyla uğraşıyoruz. Bu noktadan sonra bu önemli. Bu bilgilerin bir kısmı da spekülatif oluyor tabi"
karşılığını verdi.
Başhekim Bozoklu da, Sam'ın hastalığının nedenleriyle ilgili hastane olarak herhangi bir açıklamada bulunmadıklarını vurgulayarak, "Çünkü bu hasta hakkıdır. Hastanın alkol eğilimi de olsa, hastanın başka birşeyi de olsa siz bunu hastadan yada yakınlarından izin almadan ulu orta çıkıp açıklayamazsınız. Bu meslek etiğimize de aykırıdır, hasta haklarına da aykırıdır" diye konuştu. "Biz şu anda hastalığın sebebinden çok, mevcut durumuyla mücadele ediyoruz" diyen Bozoklu, "Bizim elimizde çok ciddi
problemlerimiz var. Karaciğer yetmezliğiyle uğraşıyoruz" ifadesini kullandı.

"ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ"
Doç. Dr. Oğuz, Sam'ın uyarıları cevap verip vermediğine ilişkin bir soruya, "Uyarılara cevabı var ama karaciğer yetmezliğinin en önemli yan etkilerinden biri olan karaciğer ön koması tablosu oluyor. Zaman zaman giriyor, çıkıyor. Uyaranlara cevabı, seslentilerimize cevabı var ama tam bilinçlilik hali var denilemez şu haliyle" karşılığını verdi.
Karaciğer yetmezliğinin ancak bir karaciğer nakliyle giderilebildiğine işaret eden Oğuz, "Sinan Bey'in spora geri dönmesi önümüzdeki günlerde pek olası gibi görülmemekte. Genel sağlık problemlerini çözebilirsek, sağlığına yeniden kavuşması söz konusu olabilir" değerlendirmesinde bulundu. Oğuz, şunları kaydetti:
"Şu anda durumu ciddi. Bu tip hastalarda, karaciğeri yetmezliğe girmiş hastalarda, durum her an ve her dakika değişebilir. Halen ciddiyetini koruduğunu söylememizin dışında öngörümüz çok net değil. Çünkü gerçekten anbean değişebilen bulgularla karşılaşabiliriz. Dolayısıyla elimizden geleni, güncel ne tedavi yöntemi varsa onu uyguluyoruz."

"TEK ÇÖZÜM KARACİĞER NAKLİ"
Doç. Dr. Oğuz, 'Tek çözüm karaciğer nakli mi ?' sorusuna, "Tüm karaciğer yetmezliği hastaları için konuşuyorum. Karaciğer sirozu noktasına geldikten sonra, çeşitli nedenlere bağlı da olsa karaciğer naklidir" dedi.
Sam'ın 1.5 yıl önce safra kesesi ameliyatı olduğunda bir karaciğer hastalığı tablosunun mevcut olduğunu bildiren Oğuz, "Bu nedenle bir karaciğer nakil merkezine yönlendirilmişti. Ancak merkez, nakil için karar almamıştı. Dolayısıyla bir nakil o dönemde düşünülmemişti.
Durumu toparlandıktan sonra nakil başvurusu düşünülebilir" diye konuştu.

AİLE ÇIKAN HABERLERE TEPKİLİ
Sinan Şamil Sam'ın amca Eşref Sam ise, bugün basında yer alan haberlere tepki gösterdi. "Biz daha evvel Sinan'ın başarıları manşete çıkardık, gazetelerde bunları okuduk. Ulusça gururlandık" diyen Eşref Sam, şöyle devam etti:
"Fakat bugünkü basın yer alan haberler beni gerçekten üzdü. Böyle olmamalıydı. Sinan'ı gerçekten bir alkolikmiş gibi, ne bileyim sokakta kalmış bir insanmış gibi. Oysa ki Sinan, Türkiye'ye, hatta dünyaya malolmuş bir sporcu. Bunun değeri böyle bilinmeliydi. Yani basınımız bu konuda yardımcı olmalıydı. Zaten üzülüyoruz, bu tip yazılarla biz ailecek daha da üzüldük. Allah'a dua ediyoruz, yapacak başka bir şey de yok"
Öte yandan, Sam ailesinin diğer fertleri de, doktorlardan gelecek iyi haberi hastane önünde bekliyor.