Aba Güreşi'ni Dünya Tanıyacak

Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın önderliğinde ve Prof

Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın önderliğinde ve Prof. Dr. İbrahim Öztek'in Başkanlığı'nda devam eden "Aba Güreşi tanıtım, yaygınlaştırma, geliştirme ve aba güreşi enerjisinin yönlendirilmesi projesi taslağı" geçici kurul üyelerinin de katılımıyla tartışılmaya başlandı.
Hatay'da 4 Aralık'ta yapılan ve tüm bilgilerin değerlendirildiği toplantıda Aba Güreşi'nin kuralları, giysileri güreş alanı, hakem giysileri, oyunları ve karşılığı olan puanların tartışıldığı toplantıda büyük bir mesafe kaydedildiğini belirten Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, "Aba Güreşi'nin kalkındırılması ve yaygınlaştırılması ve bir federasyon oluşturulması için çalışmalarımıza başladık. Birkaç toplantı daha yaparak güreşin kurallarını ve kitap haline getirerek güreş severlere sunacağız. Acilen
GSİM ve Aba Güreşi Derneği ile birlikte Aba Güreşi kursları açacağız. İnanıyorum ki; çok kısa bir süre içerisinde Aba Güreşi'ni tüm Türkiye'ye yayacağız" dedi.
Aba Güreşi'nin Azerbaycan'dan Kore'ye kadar Asya'da ve bazı Avrupa ülkelerinde de yapıldığına dikkat çeken Aba Güreşleri Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek ise yaptığı açıklamada, "Antakya (Hatay) merkez alınarak yapılan çalışmalarda Hatay'da çalışmalarımız aralıksız olarak devam ediyor. Mayıs ayında başlayıp Ekim ayına kadar olan sürede 4 turnuva düzenlemeye planlıyoruz. Bunların biri ulusal bir diğeri ise uluslararası olacak. Kurultay çalışmasında; belirli kurallar ve disiplinler
çerçevesinde mahalli olarak yapıla gelen Aba Güreşleri'nin geleneksel yapısının bozulmaması için azami özen gösterilerek. Geleneksel Aba Güreşi'ni tek bir sitilde Türkiye ve dünyaya tanıtmasını amaçladık" diyerek kısa sürede kuralların belirleneceğini söyledi.

Aba Güreşleri'nin tanıtılması ve yaygınlaştırılması için yapılacak faaliyetler şöyle:
1 - Güreşçisinden güreş ağasına, davul-zurna ekibinden hakemlere kadar tek tip (üniforma) olması
2 - Uluslararası organizasyonları yapmaya yetkili resmi veya özerk bir kuruluşun oluşturulması ve bunun tüzüğünün hazırlanması.
3 - Uluslararası yarışmaların organizasyon kurallarının belirlenmesi.
4 - Uluslararası yarışma kurallarının belirlenmesi, yarışma yönetmeliği.
5 - Uluslararası hakemlerin ve hakemliğin niteliklerinin belirlenmesi.
6 - Uluslararası hakem kurallarının belirlenmesi.
7 - Hatay ilinde açılacak bir hakem kursuna M.K.Üniversitesi Spor Yüksek Okul idareci, öğretim görevlisi ve öğrencileri ile Hatay dışından özellikle Cumhuriyet Kupasına katılan illerin yöneticilerinin katılımı sağlanacak. Kültürlü, yabancı dil bilen hakemler yetiştirilecektir. İl temsilciliğince açılacak olan hakem kursları 2011 faaliyet programına alınacak ve bu kurslar yılın ilk aylarında yani ocak, şubat ve mart aylarında birer kez tekrarlanacaktır.
8 - Açılacak hakem kurs ve seminerlerinde özellikle ders olarak bilgisayar kullanımı ön planda bulundurulacaktır. Müsabakaya katılan sporcuların listeleri, kura çekimi, gruplaştırmaları, eşleştirilmeleri, müsabaka çizelgeleri, Hakemlerin görev sıraları, müsabakalar bittiğinde kafilelere dosya halinde verilecek yarışma sonuçları da dahil olmak üzere tüm işlemlerin bilgisayar ortamında düzenlenmesi hakemler tarafından öğrenilecektir.
9 - Hatay ilinde 2011 yılında birkaç kez uluslararası yarışmalara hazırlık yarışmaları düzenlenecek ve bu yarışmalarda yeni organizasyon düzeni, yeni hakemlik uygulamaları ve modern araç gereçlerin kullanımı ile disipline edilmiş şampiyonalar ortaya konacaktır.
10 - Temmuz 2011 tarihinde Aba Güreşi Dünya Kupası Şampiyonası ile Aba Güreşi'nin Dünya'ya açılması sağlanacaktır.
11 - Federasyon Başkanı Belediye Başkanı Sayın Lütfü Savaş olacak, diğer kurucu üyeler, bugüne kadar hizmet veren kişilerden oluşacaktır.
12 - Temmuz 2011 sonunda yapılacak Dünya Kupası yarışmaları günlerinde de katılan delegelerle "Dünya Aba Güreşi Federasyonu" veya "Dünya Geleneksel Güreşler Federasyonu" oluşturulacaktır.

RUSLARIN ETKİNLİĞİ
Ruslar, 10 yıl kadar önce Dünya Kuşak Güreşleri Federasyonunu kurdular ve pek çok ülkede organizasyonlar yapmaya başladılar. Birkaç yıl önce de İstanbul'da Rusların başı çektiği bir Kuşak Güreşi şampiyonası yapıldı. Bu şampiyonaya bir Aba Güreşi ekibi de gösteri ekibi olarak davet edildi. Ruslar göz göre göre Türk sporlarını toplayıp değişik isimler altında Dünya federasyonları kurmaktadırlar. Acilen "Dünya Aba Güreşi Federasyonu" veya "Geleneksel Güreşler Dünya Birliği/Federasyonu" adı altında kurulacak
federasyonla Aba Güreşi ve benzeri güreşlerimizi Ruslara kaptırmamak tüm çalışmalara yapılmaktadır.

Uluslararası Geleneksel Aba Güreşi (geçici) Yürütme Kurulu şu şekilde oluştu:
1. Doç. Dr. Lütfü Savaş (Antakya Belediye Başkanı)
2. Prof. Dr. İbrahim Öztek (Türkiye Olimpian Derneği Eşbaşkanı, TMOK Üyesi)
3. Prof. Dr. Şerefettin Canda (9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi)
4. Sabri İnalöz (Hatay Aba Güreşi Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı)
5. Cemil Delioğlu (Aba Güreşi Antakya İl temsilcisi)
6. Muzaffer Ilıcak (Gazeteci, Mücadele Sporları Uzmanı)
7. Mehmet Şeyho (Samanyolu TV Spor Müdürü)
8. Mustafa Karagöl (İhlas Haber Ajansı Spor Müdürü)
9. Yunus Yıldırım (MKÜ. BESYO Md., Atlet. 2.Kad. Voleybol, Güreş)
10. Ali Temiz (MKÜ. BESYO Öğr. Görevlisi)
11. Adil Çelikel (Judo ve Aba Güreşi Antrenör ve Hakemi)
12. Mehmet Fecir Akyürek (Güreş Antakya İl temsilcisi)
13. Ramadan Sever (MKÜ. Hastanesi. Md. Yrd.)
14. Mehmet Dursun Karakaş (Aba Güreşi ve Güreş Milli Hakemi)
15. İbrahim Saday (Judo ve Aba Güreşi Antrenör ve Hakemi)
16. Ali Rıza Tütüncüoğlu (Antakya Gençlik ve Spor İl Müdüryet Kupasına katılan illerin yü)
17. M.Cemil Delioğlu (Aba Güreşi Antakya İl Temsilcisi, Aba, Judo Antrenör)
18. Mehmet Kalkan (Başmüfettiş, Güreş)
19. Mustafa Sayın (Şenköy Belediye Başkanı)
20. Ali Aba (Müteahhit, Eski Aba Güreşçisi ve Aba Güreş Ağası)
21. Ayhan Taşkın (Güreş - Aba antrenör/hakem)
22. Hanifi Bayındır (Kulüp Başkanı)
23. Abuzer Davran (Aba, yağlı, karakucak, milli takım antrenörü)
24. Fatih Davran (BESYO, İl Güreş Antr.2. Kad. Aba-1.Kad. Güreş Bölge Hakemi)
25. Yüksel Burakçım (Aba-Judo Hakemi. Eski Aba Güreşçisi)
26. Ahmet Kara (İnfaz ve Koruma memuru. Spor Masörü)
27. İbrahim Çağran (Aba güreşçisi)
28. Mustafa Çağran (Aba güreşçisi)
29. Ömer Yücedal (Güreş-Judo)
30. Rüstem Hatunoğlu (Ovakent Spor Kulübü Başkanı)
(EYB-EYB-S)