Fena değil

Teknik adamlık kariyerinin ilk döneminde Kayserispor'u zirveye oynatan Şota Arveladze, Beşiktaş galibiyetinden sonra eski hocası Van Gaal'den bir SMS mesajı aldığını belirtti. Bu mesajda, "Not too bad" yazıyordu ve Hollandalı çalıştırıcı sarı-kırmızılıların henüz mükemmele ulaşmadığını gösteriyordu.

(* Not too bad: Fena değil)

Anadolu'nun ortasında sessiz sedasız bir futbol devrimi gerçekleşiyor. Bunun başaktörü ise Şota Arveladze. 10 hafta sonunda gerçekleşen tablo, kimilerine göre sürpriz, kimilerine göre ise büyüklerin kötü dönemine gelen bir tesadüf. Ama bir gerçek var ki, Türkiye Ligi'nin maliyeti en düşük takımı Kayserispor, altın sezonunu yaşıyor. Üstelik ilk teknik direktörlük kariyerini yaşayan Şota yönetiminde. Türkçesi zayıf olsa da, kendisini ifade edebiliyor Gürcü teknik adam.

İlk olarak takımın geldiği noktanının kendisi için sürpriz olup olmadığını soruyoruz. "Konuşmak için erken. Ne yaptık daha? Birkaç zor maç kazandık. Ama ilk yarının bile bitmesine 8 hafta var. 25-28 maç geçsin, ondan sonra değerlendirme yapılabilir. Daha başarıdan çok uzağız. Benim için başarı kriteri sonuçtur" diye yanıt veriyor 37 yaşındaki Şota.

Kayserispor'un kendisi için bir şans olduğunu dile getiren genç çalıştırıcı, Türkiye'ye gelişiyle ilgili olarak ise "Türkiye'yi değil, işimi tercih ettim. 20 sene önce de aynı şekilde Trabzonspor formasını giymiştim. Kayserispor benim için bir şans. Doğru bir tercih. Başkandan son çalışana kadar iyi bir organizasyon yapısı var" diye yorum yapıyor.

‘İki ay görüştük’
Kayserispor'dan ilk teklif aldığında 2 aylık bir değerlendirme süreci geçirdiğinin altını çizen Şota, "Süleyman ağabey (Hurma) ile Amsterdam'da iki kez görüştük. Sonra Kayseri'ye de geldim. Takımın en iyi ve kötü maçlarının kasetlerini izledim. Yakın dostum Tolunay Kafkas'tan da bilgiler aldım. Özgürce çalışabileceğim bir ortam vardı" dedi.

Genç çalştırıcı, "Altını önüme serip 'al' demediler. Eldeki imkânları tek tek anlattılar. Neler yapabiliriz bunlar konuşuldu. 'Al sana takımı yönet' denilmedi. Oturup en ince detayına kadar konuşuldu. Takımda kalacak ve gidecek oyuncular da bu şekilde belirlendi. Artık top sizin önünüzde. Başarı da siz ve oyuncularınızın elinde" diye konuştu.

Kendisinin değil Kayserispor'un risk aldığını da belirten Şota, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ben hiç beklentiniz nedir diye sormadım. Onların riski daha fazla. Tabii takımı kurarken kafanızda bazı soru işaretleri oluyor. Ama bugün bakıyorum ki aldığımız oyuncular maksimumu vermeye çalışıyor. Yine de daha çok şey vereceğine inandığımız ama henüz istenilen seviyeye ulaşamayan oyuncularımız var."

Bugüne kadar çalıştığı hocalarla ilgili konuşan Şota, "19 yaşında Trabzonspor'a geldiğimde Şenol hoca vardı. Yol gösteren, yanında duran çok önemli bir isimdi. Hoca olarak ilk ondan etkilendiğimi söyleyebilirim. AZ Alkmaar'da hocalığımı yapan ve aynı zamanda yardımcısı olduğum Van Gaal'den çok şey öğrendim. Rangers'ta Dirk Advocaat, Ajax'ta Morten Olsen, AZ'de Ronald Koeman gibi değerli isimlerle çalıştım. Hepsinden birşey kaptığımı düşünüyorum. Özellikle Bayern Münih Teknik Direktörü Van Gaal performansımı merak ediyor. Beşiktaş'a karşı kazandığımız maç sonrası ondan bir SMS geldi. 'Not too bad (fena değil)' yazıyordu" yorumunu yaptı.

Maçlarda sürekli olarak not tutan Şota, "Çünkü oyun içinde gördüğüm şeyleri unutmamak için bu notları alıyorum. Faydalarını da görüyorum" şeklinde yanıt geldi.

YILDIZLAR ÇOK KOLAY YETİŞMİYOR
Şota, A Milli Takımı Teknik Direktörü Guus Hiddink için şu yorumu yaptı: "Hiddink sabırlı bir insan. Yaptığı işleri de öyle yaptı. O hücum hocası değil. Türk futbolunun belki de biraz zamana ihtiyacı var. Yıldızlar kolay yetişmiyor. Arjantin, Maradona'dan sonra 20 yıl bekledi. Messi çıktı. Portekizliler, Eusebio'dan sonra 30-40 yıl bekledi, Ronaldo çıktı. Arjantin bir Batistuta çıkaramadı."

Gol onun adı
Şota Arveladze, Dinamo Tiflis'ten Trabzonspor'a 19 yaşında transfer oldu. İkizi Arçil'le beraber geldiği Karadeniz ekibinde gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çekti.
1995-96 sezonunda 25 gol atarak Tarık Hodziç'ten sonra gol kralı olan ikinci yabancı unvanını kazandı. 1997 yılında Ajax'a transfer olan Şota, 4 sezonda 96 maçta 55 kez fileleri havalandırdı. İskoç devi Rangers'a transfer olan Şota, burada da 4 sezonda 44 gole imzasını attı.

Alkmaar'da 22 ve 14 gollük performanslarının ardından İspanyol ekibi Levante'ye geçti. La Liga'da 4 maçta görev aldı. Şota jübilesinin ardından Alkmaar'da yardımcı antrenörlük yapmaya başladı ve bu sezon başında Kayserispor'un başına geçti.