'Dünya Diyabet Günü'ne' Milli Basketbolculardan Destek

Türk Diyabet Vakfı tarafından "Dünya Diyabet Günü" etkinlikleri kapsamında milli basketbolcular Ömer Onan ve Oğuz Savaş'ın da katıldığı bir basın toplantısı düzenlendi.

The Marmara Oteli'nde düzenlenen basın toplantısına Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, Novartis Kardiyovasküler ve Matabolizma Bölümü Direktörü Yalçın Göl'ün yanı sıra Fenerbahçe Ülker ve Milli takımın başarılı oyuncuları Ömer Onan ve Oğuz Savaş ile diyabet hastası olan Karşıyaka Basketbol Takımı oyuncusu Alper Saruhan katıldı.
Özellikle son 10 yılda Türkiye'de yüzde yüz artış gösteren diyabet sorununa dikkat çekilen toplantıda, Tip 2 diyabet için Türk halkı bilinçlenmeye ve kan şekeri ölçümü yaptırmaya davet edildi.
Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin tüm istatistikleri alt üst edecek şekilde son 10 yılda yüzde yüz oranında artırdığını belirterek, "Ülkemizdeki diyabetli sayısı 4,5 milyondan 9 milyona ulaşmıştır. Diyabet 21. yüzyılın gündemimize getirdiği yeni hayat modelinden kaynağını alıyor. Bilgisayar ve televizyon karşısında geçirilen saatler, spordan uzak, kapalı ortamlardaki hareketsiz yaşam, hızlı ve çabuk beslenme diyabetin hem hızla yayılmasına hem de artık çocukluk yaşlarından itibaren risk altına girmeye
neden olmaktadır. Diyabet dünya da bir numaralı ölüm nedeni olan kalp damar hastalıklarının en öncelikli nedenidir. Yine kronik böbrek yetersizliği, hipertansiyon, obezite, felç ve 20 yaş üstü körlüğün bir numaralı nedenidir" dedi.
Milli basketbolcular Ömer Onan ve Oğuz savaş ise özellikle uzun ve stresli çalışma saatleri nedeniyle hareketsizleşen, spordan uzak bir yaşam sürenlerin, tehdit altında olduğunu vurgulayarak, diyabete karşı herkesi spor yapmaya çağırarak kampanyaya tam destek verdiler.
Karşıyaka Basketbol Takımı oyuncusu Alper Saruhan da Tip 1 diyabet hastası olduğunu belirterek, "Bu rahatsızlığını yaklaşık 3 yıl önce öğrendim. Şu ana kadar profesyonel spor hayatımda diyabetli olmak için hiçbir engel teşkil etmedi. Hatta diyabet tedavisine sporun çok olumlu etkisi oluyor. Her hastalıkla olduğu gibi sağlıklı yaşam tarzı ile bu hastalıkla yaşayabilirsiniz" ifadelerini kullandı.
Novartis Kardiyovasküler ve Matabolizma Bölümü Direktörü Yalçın Göl de Tip 2 diyabetin çağımızın en önemli sağlık problemlerinin başında yeri ladığını vurgulayarak, "Novartis olarak Türk Diyabet Vakfı ve milli basketbolcularla birlikte bilgilendirmeler yaparak, düzenli kan şekeri ölüçümü için bilinçlerdimeyi amaçladık" diye görüş belirtti.