Türk Güreşi Nereye Gidiyor?

Güreş Federasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak, serbest güreşte yeniden bir yapılanma içine gireceklerini belirterek, Londra Olimpiyatları öncesi antrenör değişimine gidebileceklerinin sinyalini verdi.

Güreş Federasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü'nün (GSGM) resmi internet sitesine çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türk sporunun lokomotif branşının her zaman güreş olduğunu belirten Osman Aşkın Bak, "Bu gerçek dün böyleydi, bugün böyle yarın da böyle kalmaya devam edecek" dedi. "Türk spor tarihine bakıldığında ve olimpiyatlar mercek altına alındığında bu ülke için hangi sporun daha başarılı olduğu gün gibi ortaya çıkacak" diyen Osman Aşkın Bak, başarı anlamında güreşin ne
halter ne de bir başka spor ile kıyaslanamayacağını söyledi.
Türk insanının genlerinden dolayı güreşe yatkın olduğunu belirten Bak, ayrıca dünyada güreşte söz sahibi ülkenin halterin üç katı kadar fazlalıkta olduğunu ayrıca güreşçinin rakibi ile podyuma çıkan haltercinin rakibi arasında dağlar kadar fark bulunduğunu sözlerine ekledi. Osman Aşkın Bak, Halter Federasyonu Başkanı Hasan Akkuş'un "Artık Türk sporunun lokomotifi halterdir" sözlerine de böylece cevap vermiş oldu.
ANTRENÖRLER DEĞİŞİYOR MU?
Güreşte 2010 yılının değerlendirmesini yapan Osman Aşkın Bak, 2009 yılında Danimarka'da yapılan dünya şampiyonasında grekoromen milli takımın dünya şampiyonu olduğunu bu sene Rusya'nın başkenti Moskova'da ise dünya ikinciliği elde ettiklerini belirterek, "Grekoromende gerek çalıştırıcılar gerek sporcularımız üzerlerine düşeni fazlasıyla yerine getirdi. Ne var ki aynı şeyi serbest güreş milli takımı için söyleyemem" dedi.
Federasyon olarak serbest-grekoromen ayırımına asla giremeyeceğini ancak her iki branşta da Türkiye'ye şampiyonlukların yakıştığını ifade eden Bak, "Serbest güreşte ne yazık ki istediğimiz sonuçları alamıyoruz. Bu bakımdan önümüzdeki süreçte bu branşta ciddi birtakım değişiklere gidebiliriz. Bu teknik kadro anlamında olacak. Yönetim kurulu ile bu konuyu masaya yatırdık. Kısa bir zaman sonra antrenörler ile ilgili olarak açıklama yapacağım" diye konuştu.
Federasyon Başkanı Osman Aşkın Bak, 2012 Londra Olimpiyatlar öncesi yola farklı isimlerle devam edebileceklerinin sinyalini verirken, serbest güreşin başına yabancı çalıştırıcıların da gelebileceğini sözlerine ekledi.
"DEĞİŞİM YAŞIYORUZ"
Özellikle grekoromen stilde Hazma Yerlikaya, Şeref Eroğlu, Mehmet Özal gibi flaş imlerin ardından milli takımda bazı sıkletlerde boşalmalar olduğunu ancak aşağıdan gelen gençlerle bunu doldurduklarını belirten Osman Aşkın Bak, "Özellikle Selçuk Çebi'nin iki yıl üst üste dünya şampiyonu olması grekoromendeki gücümüzün bir ispatı. Aynı şekilde 21 yaşında Ali Rıza Kayaalp gibi çok kabiliyetli bir gencimiz var. Hamzalar, Şerefler zamanında muhteşem bir jenerasyon yakalamıştık. Şimdi bir değişim yaşıyoruz. Bu
değişimi sancısız bir şekilde atlatmanın yollarına bakıyoruz" diye konuştu.
Bak, serbest stilde ise genç bir ekip kurduklarını ancak istenilen neticeyi henüz alamadıklarını belirterek, gelecek için umutlu olduğunu sözlerine ekledi.
"ŞAHİN KENDİNİ TOPARLAYACAK"
Dünya şampiyonasında Ramazan Şahin'in ilk turda elenmesini ise normal bir sonuç olarak değerlendiren Osman Aşkın Bak, bu sporcunun kendisini en kısa sürede toparlayarak yeniden şampiyonluklar yakalayacağına inandığını söyledi. Ramazan'ın yabancı bir güreşçi olarak kabul etmediğini Kafkasya bölgesindeki insanların Türk kültürüne çok yakın olduğunu ifade eden Bak, "O bölgeden milli takımımıza gelen isimleri ben yabancı olarak görmüyorum" dedi. Bak, serbest güreş milli takımında yer alan bazı isimlerin elde
ettiği sonuçlarla kendisini hayal kırıklığına uğrattığını da kaydetti.
"GÜREŞE YATIRIM ŞART"
Türkiye'de güreşe ayrılan bütçenin yatırım bütçesi olmadığını ancak yıl içindeki organizasyonları gerçekleştirdiklerini ifade eden Osman Aşkın bak, güreşin daha iyi yerlere gelmesi için maddi anlamda daha büyük meblağlara ihtiyaçları olduğunu söyledi. Azerbaycan'ın sadece güreşe yılda 30 milyon dolar kaynak ayırdığını ve milli takımın yüzde altmış-yetmişinin Dağıstan bölgesindeki güreşçilerden oluştuğuna dikkat çeken Bak, "Türkiye gibi bir güreş ülkesinin bütçesi çok daha fazla olmalı. Ayrıca milli
takımlarda güreştirebilmemiz için yabancı başarılı sporculara sıcak bakıyorum. Ne var ki bu sporcuların federasyona ciddi anlamda bir külfeti oluyor" diye konuştu.
"GÜREŞ KAN KAYBETTİ"
Geçmişte olduğu gibi günümüzdü de güreşe devlet kurumların yatırım yaptığını son dönemlerde kapanan kulüplerle güreşin kan kaybettiğini ifade eden Osman Aşkın Bak, "Güreşin yeniden ivme kazanması için başta dört büyük kulüp olmak üzere farklı kurumlara güreş takımları kurdurmak istiyoruz. Ancak bu konuda çok da başarılı olamadık" itirafında bulundu. Bak, Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor gibi futbolda şampiyon kulüplere güreş şubesi açtırmak için girişimlerde bulunacaklarını söyledi.
Bak, Türkiye'de federasyon içinde basketbol ve voleyboldan sonra en çok sponsor geliri olan federasyonun güreş olduğunu 2011 yılında İstanbul'da yapılacak dünya şampiyonasıyla sponsorluk gelirlerinin tavana vuracağını belirterek sözlerine nokta koydu.
(BB-ERS-ERS-S)