Beşiktaş'a 75 Milyon Dolar Kredi

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin Denizbank, Şekerbank ve Bankpozitif'ten aldığı 75 milyon dolar tutarındaki kredinin imza töreni yapıldı.

BJK Nevzat Demir Tesisleri'nde düzenlenen imza törenine Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, Bankpozitif'in CEO'su Hasan Akçakayalıoğlu, Beşiktaş Kulübü Genel Sekreteri Fahrettin Curoğlu ve Mali İşlerden ve Sponsorluklardan Sorumlu Asbaşkan Ertunç Soğancıoğlu katıldı.
Beşiktaş için sağlanan 75 milyon dolarlık kredi için oluşturulan şirketler birliğinde Denizbank ve Şekerbank 30'ar milyon, Bankpozitif ise 15 milyon dolar ile yer aldı. Sağlanan kredinin ilk 1 yılı anapara ödemesiz, 6 yıl vadeli olduğu açıklandı.
Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, imza töreninde yaptığı konuşmada, amaçlarının yeniden borçlanmak değil, mevcut borçlarını uzun vadeye bölüp, yüksek borçlarını kapatmak olduğunu belirterek, "Amacımız kulübün yeniden borçlanması değil mevcut olan borçlardan ve yüksek faizden kurtulmak. Bu anlaşmanın geri dönüşü Fulya'nın kiralarının temliğidir. Ben Beşiktaş'ın büyüklüğüne güvenen 3 bankanın yöneticilerine teşekkür ediyorum. Bu borçlar, mevcut pahalı borçlarımızın kapanması ve yüksek faizlerden
kurtulmamız anlamına geliyor" dedi.
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ise 3 banka olarak Beşiktaş Kulübü'ne, mali yapısını daha güçlü hale getireceği ve mevcut borçlanmalarını daha uzun vadelerde, daha uygun maliyetlerle karşılayacağı kredi imkânı yarattıklarını ifade ederek, ''Kredimizin tutarı 75 milyon dolardır. Denizbank ve Şekerbank'ın katkıları 30'ar milyon dolar, Bank Pozitif'in katkısı ise 15 milyon dolardır. Beşiktaş Kulübümüze hayırlı uğurlu olsun'' diye konuştu.
Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, futbol camiası için önemli bir gün yaşadıklarını dile getirerek, ''Finans sektörü futbolla buluşuyor. Emeği geçen tüm bankalardaki ekip arkadaşlarıma ve Beşiktaş yönetiminde çalışan arkadaşlara teşekkür ederim. Sporu desteklemeye devam edeceğiz. Gelecek yıl Beşiktaş'ın 108. yıldönümü. Umarım bu kredi uğurlu gelir ve Avrupa'da alacağı bir kupayla bunu taçlandırır'' şeklinde konuştu.
Bankpozitif CEO'su Hasan Akçakayalıoğlu ise bu miktarda bir krediyi oluşturmanın kulübün idari başarısı olduğunu söyleyerek, ''Bu durum kulüplerimizin kurumsallaşma alanındaki ilerlemesini gösteriyor'' ifadelerini kullandı.
Bu arada mali işlerden ve sponsorluklardan sorumlu Asbaşkan Ertunç Soğancıoğlu da bu krediyi borçların uzun vadeye yayılması anlamında aldıklarını kaydederek, şöyle konuştu:
"Bu bir spor kulübünün Türkiye'de aldığı en yüksek kredidir. Faiz oranımız 8.75'tir. Teminat olarak da gelirlerimizi koyduk. Her kullandığımız kredi için bir gelir koyuyoruz. Ayrıca UEFA ile ilgili bir borcumuz kalmayacak ve UEFA kriterlerine uyum sağlamak açısından önemli bir adım atıyoruz.''
Daha önce Fulya Tesisleri'nin gelirlerinin kırdırıldığı yönünde haberler yer aldığının sorulmasını Demirören, ''5 seneyi verdiğimize göre, geçen dönemde basında yer alan '15 yıl kırdırıldı' haberleri demek ki doğru değilmiş'' şeklinde cevapladı.
Son olarak Yıldırım Demirören bankaların yöneticilerine birer Beşiktaş forması hediye ederek, ''3 formaya 75 milyon dolar aldık'' diye espri yaptı. Temsili çek verilmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesinden sonra toplantı son buldu.