Devlet Bakanı Faruk Özak Gümüşhane'de

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Türkiye'nin kış turizminde önemli yatırımları planladıklarını ve bunların gerçekleşmesi durumunda da Türkiye'nin bir "kayak ülkesi" olacağını söyledi.

Erzurum ve Bayburt temaslarının ardından Gümüşhane'ye gelen Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, kent merkezindeki Süleymaniye Kış Turizm Merkezi'nde incelemelerde bulundu. Beraberinde Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Milletvekilleri Doç. Dr. Kemalettin Aydın, Prof. Dr. Yahya Doğan, Kayak Federasyonu Başkanı Dr. Özer Ayık ve bürokratlarla birlikte kayak merkezinin başlangıç noktasına çıkan Bakan Özak burada gazetecilere açıklama yaptı.
Geçtiğimiz haftalarda Avusturya, İtalya ve Slovenya'da incelemelerde bulunduklarını hatırlatan Bakan Özak, Türkiye'de kurulması planlanan kayak tesisleri ile ilgili büyük firmalarla pazarlık yapmaya gittiklerini söyledi. Bakan Özak, kayak tesislerinin pahalı yatırımlar olduğunu belirterek, "Avusturya'da incelemeye gittiğimiz yerin kış turizminden elde ettiği gelir 25 milyar dolar. Bizimde önümüzde bir dizi yatırımlar var onları tamamlayıp hayata geçirmek istiyoruz. Türkiye bir kayak ülkesi olabilir ama
buna rağmen hep ihmal edildi. Bizim önümüzde bir takım yatırımlar var. Onları tamamlayıp burayı da hayata geçirmek istiyoruz. Erzurum, Palandöken, Konaklı, Kandilli, Muş, Bitlis, Hakkari inşallah bunları da hayata geçireceğiz, Karadeniz bölgesini de hayata geçireceğiz. Hedefimiz Süleymaniye, Çakırgöl, Ayder, Ankara Elmadağ, Bolu. Buraları da hayata geçireceğiz ve Türkiye bir kayak ülkesi olacak. Dünyanın her tarafından insanlar Türkiye'ye gelecekler" diye konuştu.
Türkiye'deki büyük kayak projelerinden birisinin de Ayder Yaylası'nda olduğuna da değinen Bakan Özak, "Ayder'i Davos'u yapabiliriz. 4 bin yatak var yazın ama kışın çalışmıyor. Muhteşem bir orman ve manzara var. Orası olabilir" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE YÜZME HAVUZU OLMAYAN İL KALMAYACAK"
Bakan Özak, Gümüşhane'de ayrıca şehir merkezindeki eski Atatürk Stadyumu'nun spor tesisleri olarak planlamasını yaptıklarını belirterek, "Yüzme havuzundan, futbol sahasına, eğitim merkezinden gençlik merkezine onları yapacağız. Gümüşhane ile ilgili eksik kalan ne kadar tesisimiz varsa onları da tamamlamaya bakacağız. Sayın Başbakanımızla Almanya maçından dönerken konuştuk. Türkiye'de yüzme havuzu olmayan bir il kalmayacak. Bu 21. yüzyılda doğru bir şey değil. Bunu da yapmaya çalışacağız" şeklinde
konuştu.
Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu ise, bu yıl içerisinde yapılacak çalışmalarla Süleymaniye'nin gündeme gelmesinin söz konusu olduğunu ifade ederek "Birkaç ilde de bu konuda tesisler yapılacak ve bu tesislere bizim kayak merkezimizde dahil edilmek isteniyor. İnşallah bu yıl başlanacak. Bu kış gerekli teknik çalışmalar yapılacak. İhalelerin bir kısmını da biz yapacağız. Sayın bakanımız bu konuda da son derece taraftar. Bir aksilik olmazsa 2011 yılında bu işler başlayacak. Bu yılki etüt ve incelemeleri
tamamlanacak. Zaten biz proje bölümlerini büyük oranda tamamlamıştık. Ama bu tamamen teknik bir iş olduğu için bu yöndeki çalışmaları da Kayak Federasyonu yapacak. 2011 yılında montaj işlemleri bir aksilik olmazsa yapılacak" bilgisini verdi.
Bakan Özak ve beraberindekiler daha sonra Gümüşhane kent merkezine geçerek Bağlarbaşı mahallesinde yapımı devam eden Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Külliyesi ve Camii'nde incelemelerde bulundu.
Süleymaniye Kış Sporları Merkezi'nin projelerini incelemek üzere Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne giden Bakan Özak'a burada Vali Salihoğlu, Milletvekilleri ve teknik personel eşliğinde proje hakkında bilgi verildi. Bakan Özak, daha sonra Trabzon'a hareketle Gümüşhane'den ayrıldı.
(RE-ÖS-EYB-EYB-S)