Beşiktaş Rapid Wien'i deplasmanda mağlup etti

Temsilcimiz Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi'ndeki ikinci maçında Avusturya temsilcisi Rapid Wien'i deplasmanda 2-1 mağlup etti.

UEFA Avrupa Ligi (L) Grubu ikinci maçında temsilcimiz Beşiktaş, Rapid Wien ile Ernst Happel Stadı'nda karşı karşıya geldi. Mücadele gücünün oldukça yüksek olduğu zorlu karşılaşmada kazanan taraf 2-1'lik skorla temsilcimiz Beşiktaş oldu.

Rapid Wien'in golü 51. dakikada Veli Kavlak'tan gelirken; Beşiktaş bu gollere 55. dakikada Rapid Wien kalecisi Raimund Hedl'in yaptığı büyük hata sonucu Holosko ve 63. dakikada Bobo ile cevap vererek karşılaşmadan galibiyet ile ayrılmayı bildi. Rapid karşısında aldığı galibiyetin ardından UEFA Avrupa Ligi (L) Grubu'ndaki puanını 6'ya yükselten Beşiktaş, gruptaki üçüncü maçını Porto ile İnönü Stadı'nda oynayacak.

QUARESMA'NIN SAKATLIĞI...


Beşiktaş, Rapid Wien karşısında aldığı galibiyete sevinirken; siyah-beyazlı taraftarları üzen haber Ricardo Quaresma'dan geldi. Transfer edildiği günden bu yana Beşiktaş'a büyük katkı sağlayan Portekizli yıldız, Wien karşısında kasığından bir sakatlık yaşadı ve karşılaşmanın 28. dakikasında yerini Holosko'ya bıraktı. Holosko yaptıkları kadar, yapamadıkları ile de maça damga vurdu. Karşılaşmanın 55. dakikasında Rapid kalecisi Hedl'in hatası sonucu golü bulan Holosko, bu golün ardından iki kez kaleci Hedl ile karşı karşıya kaldı ancak bu iki pozisyonda da müsait durumda bulunan arkadaşlarına pas çıkarmayıp golü kendisine yazdırmak isteyerek büyük tepki topladı.

GUTI 11'DE, HILBERT SAĞ BEKTE

Beşiktaş Teknik Direktörü Bernd Schuster, son oynanan Medical Park Antalyaspor maçının kadrosundan iki değişiklik yaparak takımını Rapid Wien karşısına sürdü. Geçen maçta ilk 11'de sahaya çıkan Necip ve Zopotocny bu kez yedek soyunurken, yerlerine Guti ile Ferrari oynadı. Schuster, saskatlıkları bulunan Ekrem ve Erhan'ın yokluğunda savunmanın sağında geçen hafta olduğu gibi Hilbert'i görevlendirdi. Savunmayı Hilbert, İbrahim Toraman, Ferrari ve İbrahim Üzülmez'den oluşturan Alman teknik adam forvette Bobo'yu oynatıp arkasında da Guti'ye görev verdi.

Bu arada yedek kaleci olarak sahaya Rüştü çıkarken, Cenk ise 18 kişilik maç kadrosuna alınmadı. Beşiktaş'ta Rüştü'nün yanı sıra İsmail, Nihat, Nobre, Necip, Holosko ve Zapotocny yedek kulübesinde oturan isimler oldu. Sakatlığı nedeniyle geçen hafta sonunda yapılan Medical Park Antalyaspor maçında forma giyemeyen İspanyol futbolcu 1 maç sonra takımdaki yerini aldı. Guti'nin yanı sıra geçen haftaki maçtan sonra ağrıları bulunan ve birkaç antrenmana katılamayan Quaresma da ilk 11'de sahaya çıktı.

ORTA SAHADA SAVAŞ

Ernst Hapael'de 50 bin taraftarının müthiş desteğini arkasına alarak karşılaşmaya baskılı başlayan Rapid Wien, maçın ilk dakikalarında erken gol bir gol bularak Beşiktaş'ın direncini kırmak ve rakibini daha riskli oynamaya zorlamak için sağlı sollu ataklar ile Hakan Arıkan'ın koruduğu kaleye yüklenmeye başladı. Hareketli ve coşkulu futbolu ile dikkat çeken Avusturya temsilcisi kalabalık bir orta saha anlayışı ile temsilcimiz Beşiktaş'ın atak organizasyonlarının çıkış noktası olan bölgeyi etkili bir şekilde kapattı.

DİREKTE PATLAYAN TOP
QUARESMA'NIN SAKATLANMASI...

Orta saha bölgesinde büyük bir mücadelenin yaşandığı, pozisyon açısından kısır ancak oldukça tempolu olan zorlu mücadelede Beşiktaş'ın kritik pas hataları Wien'i hızlı hücum varyasyonlarına sürükledi... Gelişen bu atak organizasyonlarında Rapid, Hoffman ve Veli ile başarılı pas organizasyonları gerçekleştirse de Kara Kartal'ın savunma kurgusunda görev yapan Ferrari ve İbrahim Toraman ikilisinin hemen hemen kusursuz futbolları tabeladaki skoru 0-0'a kilitledi. Karşılaşmanın ilk 45 dakikalık bölümünde 'mücadele' dışında akıllarda kalan üç pozisyon vardı. Bunlardan ilki; 12. dakikada Ricardo Quaresma'nın olağanüstü şutunun direkte patlaması, yine Quaresma'nın 28. dakikasında sakatlanması ve Ferrari'nin 34. dakikasında 30 metreden Raimund Hedl'in koruduğu kaleye yolladığı füze oldu.

VELİ ATTI, HEDL HEDİYE ETTİ...


Karşılaşmanın ilk yarısında Rapid Wien'e oranla topa daha fazla sahip olan ve oyunu kontrol altında tutmayı başaran Beşiktaş, Ricardo Quaresma'nın sakatlanmasından sonra hücum organizasyonlarında ciddi sıkıntı yaşadı. Quaresma'nın sakatlanması Beşiktaş'ın sadece taktik planlarını değil moral, motivasyonu üzerinde de olumsuz bir şekilde etkili oldu. Mücadelenin ikinci yarısına da ilk yarıda olduğu gibi kontrollü bir şekilde başlayan Beşiktaş, orta alanda Aurelio ve Guti'nin kaybettiği toplar sonucunda kalesinde ardı ardına pozisyonlar görmeye başladı.

HAKAN ARIKAN'IN HAMLELERİ...

Bu dakikalarda hem Rapid hücum oyuncularının isabetsiz vuruşları hem de Hakan Arıkan'ın başarılı hamleleri oyunu dengede tutmayı sağladı. Dakikalar ilerledikçe baskısını arttıran ve agresif futbolu ile dikkat çeken Rapid Wien, aradığı golü 51. dakikada Veli Kavlak ile buldu. Skor avantajını yakaladıktan sonra da Beşiktaş savunması arasında ciddi pozisyonlar yakalayan Rapid, KARTAL Hakan'ı geçemedi... Dakikalar 55'i gösterdiğinde Rapid Wien kalecisi Raimund Hedl, müsait durumda inanılmaz bir hata yaptı ve bu hatayı Holosko başarılı bir şekilde değerlendirdi, meşin yuvarlağı ağlara göndererek tabelaya yeniden dengeyi getirdi.

HOLOSKO'NUN BENCİLLİĞİ VE BOBOOOOOO...

Risk alan Rapid Wien karşısında uzun toplarla etkili olan Beşiktaş, uzun toplarla etkili olmaya başladı! İşte o anlardan birinde; 58. dakikada Holosko kaleciyle karşı karşıya kaldığı pozisyonda meşin yuvarlağı filelere değil üst direğe nişanladı. Rakip kaleye ardı ardına poziyonlar yakalayan Beşiktaş'ta Holosko'nun bencil futbolu maça adeta damga vurdu. Karşılaşmanın 58. dakikasında müsait durumda Bobo'ya pas vermeyen ve yüzde yüz bir golün önüne geçen Slovak oyuncu, bu kez de karşılaşmanın 60. dakikasında yine kaleci ile karşı karşıya kaldığı pozisyonda bomboş durumdaki Tabata'ya pas çıkarmayıp kaleye yaptığı vuruşla Beşiktaş'ın adeta kaderini tayin etti.

Holosko'nun iki pozisyonda yaptığı tercih hataları başta Tabata olmak üzere takım arkadaşları tarafından da büyük bir tepkiyle karşılandı. Geniş boşluklar veren Rapid Wien savunması arasında geniş boşluklar bulan Kara Kartal, dakikalar 63'ü gösterdiğinde Bobo ile golü buldu ve skoru 2-1'e taşıdı. Kalan dakikalarda Rapid Wien'in baskısı sonuç vermedi ve Beşiktaş oyunü sürklase ederek 1-0 mağlup duruma düştüğü karşılaşmadan galibiyetle ayrılmayı başardı.

MAÇTAN DAKİKALAR (İLK YARI)

6. dakikada Guti'nin sağdan ortasında topla arka direkte buluşan Ernst'in şutunda top açık farkla üstten auta gitti.
12. dakikada Ernst'ten aldığı pasla soldan ceza alanına giren Quaresma'nın plase vuruşunda top yan direkten döndü. Dönen topu savunma uzaklaştırdı.
16. dakikada Nuhiu'nun sol çaprazdan sert şutunda top üstten auta çıktı.
22. dakikakada Trimmel'in sağdan ceza alanına girerken yaptığı vuruşta meşin yuvarlak üstten auta gitti.
26. dakikada Guti'nin ara pasında sağdan ceza alanına giren Quaresma'dan önce Soma araya girip yatarak topu uzaklaştırdı ve büyük bir tehlikeyi önledi.
35. dakikada Aurelio'nun sağdan ortasında savunmanın uzaklaştırdığı topla ceza alanı dışında buluşan Hilbert'in gelişine yaptığı sert vuruşta kaleci Hedl, uzanarak meşin yuvarlağı güçlükle tokatlayarak uzaklaştırdı.
43. dakikada Tabata'nın ceza alanı dışından şutunda kaleci Hedl, topu iki hamlede kontrol etti ve karşılaşmanın ilk yarısı golsüz berabere tamamlandı.

MAÇTAN DAKİKALAR (İKİNCİ YARI)

47. dakikada Yasin'in ara pasında ceza alanına giren Nuhiu'nun sağ çaprazdan vuruşunda top yandan auta gitti.
51. dakikada Nuhiu'nun pasında soldan ceza alanına giren Veli, rakibini geçtikten sonra plase bir vuruşla topu köşeden ağlara göndererek Rapid Wien'i 1-0 öne geçirdi.
54. dakikada İbrahim Toraman ve Hilbert'i geçen Nuhiu'nun ceza alanının sol çaprazından şutunda kaleci Hakan uzanarak topu son anda uzaklaştırdı.
55. dakikada Ernst'in uzun pasında topla savunmanın arkasında buluşan Holosko, kaleci Hedl'ı da geçtikten sonra topu ağlara göndererek skoru eşitledi: 1-1
56. dakikada Trimmel'in sağdan yaptığı ortada kaleci Hakan'ı geçen top üst direkten döndü.
58. dakikada yine savunmanın arkasına sarkan Holosko'nun ceza alanı içinden şutunda top üst direğe çarparak auta gitti.
60. dakikada Ernst'in ara pasında ceza alanı içinde kaleci ile karşı karşıya kalan Holosko'nun şutunda kaleci Hedl'a çarpan top kornere çıktı ve Beşiktaş mutlak bir golden oldu.
64. dakikada Beşiktaş aradığı 2. gole ulaştı. Bu dakikada Tabata'nın mükemmel pasında topla savunmanın arkasında buluşan Bobo, meşin yuvarlağı ceza alanına kadar taşıdıktan sonra sol köşeden filelere göndererek Beşiktaş' 2-1 öne geçirdi.
83. dakikada Veli'nin soldan ortasında Vennegoor of Hesselink'in altı pas içinde boş pozisyondaki kafa vuruşunda kaleci Hakan topu tokatladı. Hakan daha sonra rakip oyuncuya giden topu uzanarak bir kez daha yumruklayarak uzaklaştırdı ve büyük bir gol tehlikesini önledi.
88. dakikada orta alandan aldığı topla soldan ceza alanına kadar inen Holosko'nun şutunda top kaleci Hedl'da kaldı.
Karşılaşmayı Beşiktaş 2-1 kazandı.

UEFA AVRUPA LİGİ: RAPİD WİEN 1 - 2 BEŞİKTAŞ

Stat: Ernst Happel
Hakemler: Aleksei Kulbakov, Dmitri Zhuk, Stanislau Savitski (Belarus)
Rapid Wien: Hedl, Sonnleitner, Patocka, Soma, Tanju, Trimmel (Dk. 67 Vennegoor of Hesselink), Kulovits, Yasin (Dk. 80 Salihi), Veli, Hofmann, Nuhiu
Beşiktaş: Hakan, Hilbert, İbrahim Toraman, Ferrari, İbrahim Üzülmez, Tabata, Aurelio, Ernst, Quaresma (Dk. 32 Holosko), Guti (Dk. 86 Necip), Bobo (Dk. 76 Nobre)
Goller: Dk. 51 Veli (Rapid Wien), Dk. 55 Holosko, Dk. 64 Bobo (Beşiktaş)
Sarı kartlar: Dk. 45+4 İbrahim Toraman, Dk. 90 Hakan (Beşiktaş), Dk. 60 Yasin, Dk. 75 Kulovits, Dk. 79 Vennegoor of Hesselink (Rapid Wien)