Yeni yayın ihalesi kulüpleri ihya edecek

Futbolda düzenlenen yeni yayın ihalesi 3 ayrı paketten gelen gelirler ile kulüpleri memnun edecek.

3 paketin yıllık değeri tam 300 milyon Dolar. Bu rakamda artış olmasa bile Fener ve G.Saray 30-35 milyon Dolar alıyor

14 Ocak’ta yapılacak yeni ihale için muhammen bedel 3 paketin toplamı yıllık 267.9 milyon Dolar'ı bulurken bu rakam TFF payı, lig organizasyonu ve Katma Değer Vergisi ile birlikte toplam rakam 300 milyon Dolar'ı geçecek.. TFF’nin dün yayınladığı ihale şartnamesine göre muhammen bedeller A paketi için 214.3, B paketi için 40.2, C paketi için de 13.4 milyon Dolar olarak belirlendi.

YANİ 3 paketin toplamı 268 milyon Dolar. Yüzde 10’luk TFF payı (26.8 milyon), artı yüzde 2’lik lig organizasyonu (2.6 milyon) ve vergilerle paketin maliyeti yayıncılar için 300’ü bulacak. Tabii bu rakam bir yıllık. 4 yıllık toplam rakam da 1.2 milyar Dolar ki bu rakam tarihte yok. Ayrıca yıllık bedelin yarısı Dolar yarısı ise TL olarak ödenecek. 150 TL’lik yayın gelirine her yıl TEFE-TÜFE oranlarına göre zam yapılacak.

KULÜPLER VOLİYİ VURDU

Yeni miktar ayrıca bu sezon için 180 milyon Dolar toplam değeri olan yayın gelirinin yüzde 80 zamlanması anlamını da taşıyor.. Peki 3 paket ve yeni rakamlar ne anlama geliyor. İşte tüm paketler ve şifreleri:

A PAKETİ
Favori taliplisi Digitürk... Telekom sürpriz yapıp ihaleye son anda girebilir. Bu paketi sadece şifreli kanallar alabiliyor. Haftada 4 canlı yayın yapma hakkına sahip olacak yayıncı kuruluş, ligin uluslararası pazarlama yetkisini de alacak.

B PAKETİ
NTV, TRT ve ATV gibi önemli kanallar yarışacak. Çeşitli ortaklıklar da yaşanabilir. Her maçtan 45 dakika sonra 15’er dakikalık görüntü ve haber amaçlı özetleri satış hakkı var. Bu paketi alan kanal ayrıca TFF 1. Lig’i de verecek.

C PAKETİ
Telekom ve Vadofone bu paketin peşinde... Bu paketi kazanan kurum, maçların hem WEB’ten hem de cep telefonlarından yayın hakkını alacak.

SONUÇ
Peki yeni rakamlardan en kârlı kim çıkacak? Tabii ki kulüpler. Şampiyon olan takım 35 milyon Dolar gelire konabilir. Yine 10 galibiyet alan bir Anadolu takımı da en az 10 milyon Dolar kazanacak.

MAÇ GÖRÜNTÜLERİ SADECE 2 KANALDA

YENİ yayın paketinin seyirciler açısından önemi de çok büyük. Çünkü 3 pakete ayrılan havuzda seyirciler geçen yıllarda olduğu gibi maç sonralarında her kanalda görüntü izleyemeyecek. A paketi şifreli, B paketi 15’er dakikalık görüntüleri alan, C paketi de WEB ve GSM kanallarında izlenecek. Şifreli kanal haftada 4 maç yayınlayacak, maçtan 45 dakika sonra 15’er dakikalık görüntüler yayınlayacak.

B paketini alan yayıncı kuruluş, her maçtan 15 dakika görüntü verecek. İşin hassas noktası ise haber amaçlı 3’er dakikalık görüntü alan diğer kanallar ancak yayındaki son maçın üzerinden 12 saat geçtikten sonra özetleri kullanabilecek. Yani pazar 22.00’de biten maçı diğer kanallar, pazartesi 10.00’dan sonra ekrana getirebilecek. Kısacası yeni sezonda Türk futbol seyircisini de adapte olması gereken bir dönem bekliyor.

YAYIN GELİRİ 16 SEZONDA 41 KAT ARTTI

SÜPER Lig’de kulüpler naklen yayınlardan ilk olarak 1994-95 sezonunda para kazanmaya başladı. İlk iki sezon havuz sistemi olmadığı için Cine 5, ATV, Show TV, Kanal D ve Star gibi ülkenin önde gelen kanalları anlaştığı kulüplerin maçlarını verdi. 1996’dan sonra ise havuz sistemine geçildi.

BU dönemde 4 defa (1996, 1999, 2001, 2004) yayın ihalesi yapıldı. Lig ise 16 yılda 7.2 milyon Dolar'dan 300 milyon Dolar'a yükselirken, tam 41.66 kat da değer kazanmış oldu.

Türkiye Avrupa’da 6. basamakta

AVRUPA’DA naklen yayınların en değerli olduğu ülke tartışmasız İngiltere.. M.United’ın 100 milyon Pound’un üzerinde para kazandığı yayınların toplam ekonomisi 1.7 milyar Pound. İspanya’da her kulübün yayıncısı ayrı.. Real Madrid 200, Barça da 150 milyon Dolar alıyor. İtalya, Fransa ve Almanya ise ilk 5’e giren ülkelerden.

TÜRKİYE ise 300 milyon Dolar'lık yeni değeriyle 6. sıradaki yerini koruyacak. Ancak bu rakamla Hollanda, Belçika, Portekiz gibi liglerinin marka değeri düşük ülkeleri oldukça geride bırakmış durumdayız. Örneğin komşu Yunanistan’da ligdeki 16 takım 38 milyon Dolar civarında bir para kazanıyor.