İTO da Formula 1'i bırakıyor

Pistler artık spordan sorumlu Devlet Bakanlığı'nın konrolunde olacak.

Küresel kriz nedeniyle Toyota, Honda ve BMV’nin bıraktığı dünyanın en önemli spor organizasyonlarından Formula1’i İstanbul Ticaret Odası da (İTO) bırakıyor. İTO, 20 milyon dolarlık yatırımla başlayan ve toplam harcanan paranın 200 milyon doların üzerine çıktığı Formula1 pistini spordan sorumlu Devlet Bakanlığı’na devredecek. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında Forumla 1 pistini İTO’nun işletmeyi düşünmediğini söyledi. Yalçıntaş “İTO olarak, Formula 1 pistini, 2011 - 2023 yılla arasında işletme düşüncemiz yok. TOBB Başkanımız da aynı görüşte” dedi. Konuyu F1’in patronu Bernie Ecclestone’a da ilettiklerini belirten Yalçıntaş, pistin mal sahibinin Vakıflar Genel Müdürlüğü olduğunu belirterek “Biz burayı yap-işlet-devret modeli ile almıştık. Zaten 2023 yılında Vakıflar’a devredilecek” diye konuştu. Formula1 pistine bugüne kadar 200 milyon doların üzerinde yatırım yaptıklarını vurgulayan Yalçıntaş “İşletmenin devredilmesi ile ilgili konuyla ilgili bakanlıkla görüşmelerimiz devam ediyor” diye konuştu.

% 3.5 BÜYÜRÜZ

Türkiye’nin 2010 yılında büyüyeceğinin net bir şekilde görüldüğünü söyleyen Yalçıntaş, ancak hükümetin bütçe açığını kapatmak için aşırı borçlanmaya gitmemesi gerektiğini söyledi. Yalçıntaş, kriz nedeni ile 2009 yılının ise yüzde 6.3 küçülme ile kapatılacağını, 2010 yılının ise yüzde 3.5 civarında büyümesinin hedeflendiğini vurguladı.

Bernie’ye iletildi

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş (solda) Formula1’in patronu Bernie Ecclestone’la pistin yapıldığı dönemde projeye birlikte denetlemişlerdi. Yalçıntaş, İstanbul Park pistinin işletmesinin spordan sorumlu bakanlığa devredileceğini Formula1’in patronuna da ilettiklerini vurguladı.

IMF, iç pazarı kilitlemesin

Murat Yalçıntaş, erken seçimle ilgili bir soruya yanıtlayarak “Eğer bazı önderler, kendi hesapları için Türkiye’yi kaosa, gerginliğe sokarlarsa, gelmekte olan bahar çok sert ve çabuk bir şekilde kışa döner” dedi. IMF ile yeni bir stand-by anlaşmasını da yorumlayan Yalçıntaş, “IMF anlaşması, iç pazarı kitleyecek bir anlaşma olmamalı” dedi.