Şutları babama borçluyum

Trabzonspor'un genç oyuncusu Ceyhun Gülselam, Bayern Münih'in altyapısında 8 yıl oynadığını, ardından da Almanya'nın 2. ve 3. Liglerinde forma giydiğini söyledi. Geçtiğimiz sezon transfer olduğu Trabzonspor'da oyuna sonradan girse de uzaktan attığı şutlar ve bulduğu gollerle kalitesini gösteren genç oyuncu, bu başarısını babasına borçlu olduğun

 

Ü ; mit Milli Takım ' dan bir ü ; st sınıfa , A Milli Takım ' a terfi ettiği iç ; in ç ; ok mutlu olduğunu belirten Ceyhun Gü ; lselam , bu sezon Trabzonspor ' da ve A Milli Takım ' da sü ; rekli forma giyen bir oyuncu olmak istediğini sö ; yledi . Futbol Federasyonu basın departmanı tarafından hazırlanan Tam Saha Dergisi ' ne konuşan Cihan Gü ; lselam ' ın rö ; portajının ayrıntıları şö ; yle ;
- Sezon senin iç ; in harika başladı . İlk lig maç ; ında oyuna sonradan girmene rağmen mü ; kemmel bir gol attın ve takımına galibiyeti getirdin . Ü ; stelik Trabzonspor ' da ilk on bir oyuncusu olmamana rağmen Milli Takım kadrosundasın . Ö ; ncelikle seni kutlayalım ve bu başarının sana neler hissettirdiğini sorarak başlayalım .
Ö ; ncelikle bana gü ; vendiği ve takımımda sü ; rekli oynamadığım halde devamlı Milli Takım ' a ç ; ağırdığı iç ; in Fatih Terim Hocama ç ; ok teşekkü ; r ediyorum . Bu davet bana ayrı bir motivasyon verdi , kendime olan gü ; venimi de artırdı . Ben oynamadığı zaman kendisini bırakan bir oyuncu tipi değilim . Uzun sü ; re yedekte kalsam da sü ; rekli oynayacakmış gibi hazırlanıyorum ve dolayısıyla gö ; rev verildiğinde en iyisini yapmaya ç ; alışıyorum .
- Trabzonspor ' a Almanya 3 . Ligi ' nden transfer oldun . Bu transferin nasıl gerç ; ekleştiğini anlatır mısın?
Unterhaching ' in A genç ; takımında oynadığım dö ; nemde Ersun Yanal Hocam beni Manisaspor ' a almak istemişti . Ancak o dö ; nemde Almanya ' da okula gidiyordum ve eğitimimi yarıda bırakıp Tü ; rkiye ' ye gelmek istememiştim . Okulumu bitirmek benim iç ; in ö ; ncelikli hedefti . Ersun Hoca Trabzonspor ' un başına geç ; tiğinde beni yeniden istedi ve şartlar mü ; sait olunca Tü ; rkiye ' ye geldim .
- Unterhaching ' de oynadığın dö ; nemde seninle yaptığım rö ; portajda , ' Oynadığım takımda en ö ; nemsediğim nokta kendimi geliştirecek ortamı bana sağlamasıdır ' demiştin . Trabzonspor ' da bö ; yle bir ortam bulabildin mi?
Zaten Trabzonspor ' a gelmeden ö ; nce Almanya ' dan da beni isteyen başka takımlar oluştu ama biraz ö ; nce sö ; zü ; nü ; ettiğiniz dü ; şü ; nceyle Trabzonspor ' a gelmek istedim . Bu tercihi yaptığım iç ; in de hiç ; pişmanlık duymadım . Tam tersine Trabzonspor ' un oyuncusu olmaktan bü ; yü ; k bir mutluluk duyuyorum .
- Trabzonspor ' da oynamanın futboluna neler kattığını dü ; şü ; nü ; yorsun?
A takımla antrenmana ç ; ıkmak bile ç ; ok farklı . Tü ; rkiye ' de ç ; ok daha profesyonelce antrenmanlar yaptım . Almanya ' da sonuç ; ta bir 3 . Lig takımında oynuyordum ve şartlar ne kadar iyi olursa olsun bir 3 . Lig takımı ile bir Sü ; per Lig takımı arasında ç ; ok ciddi farklar var . Yaptığınız antrenmanlardan bile bu farkı anlayabiliyorsunuz . Bir de Turkcell Sü ; per Lig gerç ; ekten ü ; st dü ; zeyde bir futbol arenası ve bö ; yle bir ortamda futbol oynamak benim gelişmeme ö ; nemli katkılar sağladı .
- Dolayısıyla 3 . Lig ' den gelen bir oyuncu olarak ilk sezonunda yedek kalmak ve zaman zaman oynamak senin iç ; in bü ; yü ; k bir hayal kırıklığı olmadı diyebilir miyiz?
Aslında ben pek de ö ; yle bakmıyorum . Sonuç ; ta ben 3 . Lig ' e giderken mecbur kalmıştım . Genç ; takımdan A takıma ç ; ıktığım dö ; nemde Unterhaching 2 . Lig takımıydı ve bir sezon oynadıktan sonra kü ; me dü ; şmü ; ştü ; k . Sö ; zleşmem devam ettiği iç ; in de 3 . Lig ' de oynamak zorunda kalmıştım . Dolayısıyla Trabzonspor ' a transfer olurken ' Oynayacağım ' dü ; şü ; ncesiyle gelmiştim . Ç ; ü ; nkü ; hiç ; bir futbolcu yedek kalmak istemez .
- Peki , kenarda kalmak sana neler dü ; şü ; ndü ; rdü ; ?
Sonuç ; ta bu teknik direktö ; rü ; nü ; zü ; n kararı . Yedek kalmak benim aç ; ımdan hırsımı artıran , ç ; alışma azmimi kamç ; ılayan bir durumdu .
- Almanya ' da doğup bü ; yü ; mü ; ş bir oyuncu olarak Trabzon şehrine alışma sü ; recinde neler yaşadın?
Bu aç ; ıdan takım arkadaşlarım bana ç ; ok yardımcı oldu . Milli Takımlardan tanıdığım ağabeylerim vardı . Tolga ağabeyle de Milli Takım ' da buluştuğumuz dö ; nemlerde konuşmuştuk . Bana Trabzon şehrini anlatmıştı . Dolayısıyla alışmakta zorluk ç ; ekmedim . Şehir gerç ; ekten ç ; ok gü ; zel . Deniz ve yeşillik harika . Bir insan başka ne isteyebilir ki?
- Trabzonspor taraftarı ile ilişkilerinden sö ; z eder misin?
Son derece sıcakkanlı bir taraftar topluluğuna sahibiz ve onlarla hiç ; bir problemim yok .
ŞEHRİN BASKISI İTİCİ GÜ ; Ç ;
- Trabzon şehri ç ; ok uzun yıllardır şampiyonluk hasreti ç ; ekiyor . Bu durum senin ü ; zerinde bir baskı oluşturuyor mu?
Zaten bizim amacımız bu hasreti gidermek . Arkadaşlarımızla da aramızda hep bunu konuşuyoruz ve hem sahada hem de antrenmanlarda elimizden gelenin fazlasını vermeye ç ; alışıyoruz . Bence şehrin baskısını da olumlu yö ; nde dü ; şü ; nmek gerekir . Ben bu baskıyı , başarılı olmak iç ; in itici bir gü ; ç ; olarak değerlendiriyorum .
- Almanya ' da futbolcu olmakla Tü ; rkiye ' de futbolcu olmak arasında ne gibi farklar var?
Ben futbolcu olduğumun farkına Tü ; rkiye ' de daha ç ; ok vardım . Burada insanlar ç ; ok daha sıcakkanlı . Yanınıza geliyorlar , sizinle futbolla ilgili konuşuyorlar , başarılı olduğunuzda tebrik ediyorlar . Destek vermeye , yardımcı olmaya ç ; alışıyorlar .
- Almanya ' daki futbol anlayışıyla Tü ; rkiye ' deki futbol anlayışı arasında ne gibi farklar var?
Her ligin kendine has ö ; zellikleri var . Bence Turkcell Sü ; per Lig artık ü ; st dü ; zey ligler arasında . Bunu ligimizde oynayan futbolcuların kalitesine bakarak da anlamak mü ; mkü ; n . Avrupa ' nın ç ; ok kaliteli oyuncuları Tü ; rkiye ' ye gelirken tereddü ; t bile etmiyor . Ben ligimizin hiç ; de kü ; ç ; ü ; msenmemesi gerektiğini dü ; şü ; nü ; yorum . İngiltere ve İspanya ' yı bir kenara bırakırsak , bizim ligimizin Almanya ve Fransa Liglerinin bile ö ; nü ; nde olduğunu sö ; yleyebilirim .
TÜ ; RKİYE ' DA FUTBOLA BAŞLAMA YAŞI Ç ; OK GEÇ ;
- Altyapısını Bayern Mü ; nih ' te almış bir oyuncu olarak oradaki futbol eğitimiyle Tü ; rkiye ' deki futbol eğitimi arasında bir kıyaslama yapabilir misin?
Verilen eğitimin niteliği aç ; ısından ne gibi farklar olduğunu pek bilmiyorum ama şunu sö ; yleyebilirim ; Almanya ' da futbola başlama yaşı 5-6 ' dır . Tü ; rkiye ' de ise 12-13 yaşından sonra futbola başlandığını gö ; rü ; yorum . Bu ö ; nemli bir gecikme . Ç ; ü ; nkü ; ne kadar erken başlarsanız ö ; ğrenme sü ; reciniz o kadar kısalır . Ü ; stelik erken yaşta başladığınızda futbolun temel doğruları alışkanlık haline dö ; nü ; şü ; r . Benim gö ; rebildiğim tek fark , başlama yaşıyla ilgili .
- Trabzonspor ' da geç ; irdiğin ilk sezonda hep sonradan oyuna giren bir oyuncu oldun . Bu sezonu kendi aç ; ından nasıl değerlendiriyorsun?
Oynasam da oynamasam da benim iç ; in ç ; ok ö ; nemli bir tecrü ; be oldu . Bir de geç ; mişe takılıp yaşamak yerine iyi-kö ; tü ; yö ; nlerine bakıp bir muhasebe yapmak ve geleceğe dö ; nmek lâ ; zım . Ben şimdi neleri daha iyi yapabilirim diye dü ; şü ; nü ; yorum ve bu yolda ilerlemek istiyorum . Geç ; tiğimiz sezon takıma birç ; ok yeni oyuncu transfer edilmişti ve bunun da zorlukları vardı . Ama şimdi birbirini daha iyi tanıyan bir takımız . Arkadaşlık da pekişti . Ben bu sezonun Trabzonspor aç ; ısından da kişisel olarak kendi aç ; ımdan da ç ; ok daha iyi geç ; eceğini dü ; şü ; nü ; yorum .
- Trabzonspor bir teknik direktö ; r değişikliği yaşadı ve takımın başına Hugo Broos getirildi . Bu değişikliğin sana yansımaları nasıl oldu?
Benim Ersun Yanal hocamla da bir problemim yoktu . Sonuç ; ta benim Trabzonspor ' a transfer olmamı sağlayan oydu . Hugo Broos ' un gelişi klasik tabirle bir taze kan olarak yorumlanabilir . Onunla da gayet iyi anlaşıyorum . Bana olumlu baktığını biliyorum , ç ; ü ; nkü ; ü ; zerimde ç ; ok duruyor .
BROOS İYİ KALPLİ BİR İNSAN
- Broos oyuncusuyla birebir ilgilenen bir teknik adam mı?
Evet , ö ; yle bir hoca . Bir sorununuz olduğunda onunla ç ; ok rahatlıkla konuşabilirsiniz . İyi bir teknik direktö ; r olmasının yanında iyi kalpli bir insan .
- Teknik direktö ; rler futbolcularına bir takım gö ; revler ve sorumluluklar yü ; kler , onlardan bir takım istekleri olur . Peki , futbolcu teknik direktö ; rü ; n nasıl biri olmasını ister?
Futbolcu , teknik direktö ; rü ; yle arasında sıcak bir diyalog olmasını ister . Arada elbette bir mesafe olmalı ama bu mesafe aşılamaz duvarlar biç ; imine dö ; nü ; şmemeli . Teknik adam oyuncularıyla diyalog kurarak eksiklerini ve hatalarını anlatmalı . Hugo Broos bö ; yle bir teknik direktö ; r . Sizden ne istiyorsa bunu ç ; ok aç ; ık ve net bir biç ; imde sö ; ylü ; yor .
- Takım geç ; en sezondan farklı bir futbol oynuyor ve hü ; cumu daha fazla dü ; şü ; nen bir yapıya bü ; rü ; ndü ; . Bu oyun tarzını kendi aç ; ından nasıl değerlendiriyorsun?
Kamp dö ; nemi boyunca zaten bu oyun tarzı ü ; zerinde ç ; alıştık . Artık daha ç ; ok pas yapmaya ç ; alışan bir takımız . Yeni oyun tarzı topa daha fazla sahip olmayı ve pas yapmayı ö ; ngö ; rü ; yor . Geç ; mişte topu kazanmak iç ; in rakibin peşinden koşuyorduk , şimdi bol pas yaparak , topa sahip olarak oynuyoruz . Bir futbolcu iç ; in topun peşinden koşmaktansa topla oynamak ç ; ok daha keyif vericidir .
- Zafer ve Engin gibi Almanya doğumlu oyuncuların transferinin ardından Trabzon ' daki hayat senin aç ; ından daha kolaylaştı diyebilir miyiz?
Zafer ' i zaten Ü ; mit Milli Takım ' dan tanıyordum . İyi arkadaşım . Engin ağabeyi de tanıyorum . Onu televizyondan sü ; rekli takip ediyordum . İkisi de ç ; ok iyi insanlar . Ama zaten takımda genel olarak Tü ; rkç ; e konuşulduğu iç ; in ben herkesle iyi arkadaşım . Yine de aynı kü ; ltü ; rle yetiştiğiniz insanlarla bir arada olmak gü ; zel .
- Trabzon ' da tesislerde mi yaşıyorsun?
Hayır , evde kalıyorum . Yalnız yaşıyorum ama ailem sık sık ziyaretime geliyor . Birkaç ; yıl iç ; inde Tü ; rkiye ' ye dö ; nmeyi dü ; şü ; nü ; yorlar . Babam futbola ç ; ok meraklı ve maç ; larıma sık sık geliyor . Maç ; larıma gelemedikleri zaman da mutlaka telefonla gö ; rü ; şü ; yoruz . Bana sü ; rekli moral ve destek veriyorlar .
- Takımında ilk on bir oyuncusu olmamana rağmen Milli Takım ' a davet edilmeni nasıl yorumluyorsun?
Bu konuda Fatih Terim Hocama bir kez daha teşekkü ; r ediyorum . Takımımda sü ; rekli oynamadığım halde beni A Milli Takım kadrosuna ç ; ağırıyor . Tabii beni Ü ; mit Milli Takım ' dan da tanıyor . Beni neden seç ; tiği konusunda konuşmam ise yanlış olur . Hocamın mutlaka bir bildiği vardır . Milli Takım oyuncusu olmak herkese nasip olmayacak bir şey . Ç ; ok mutlu ve gururluyum . Bu nedenle milli formayı giydiğimde elimden gelenin daha fazlasını yapmak iç ; in ç ; aba harcıyorum . Beni motive eden , daha ç ; ok ç ; alışmak iç ; in kamç ; ılayan bir durum bu . Milli Takım ' a her zaman gelmek istiyorum ve bu nedenle da daha yoğun bir ç ; aba harcıyorum .
- Sen hem stoper hem de ö ; n libero olarak oynayabilen bir oyuncusun . Kendi aç ; ından baktığında nerede oynarsan daha verimli olabiliyorsun?
Milli Takımlarda son Ukrayna maç ; ına kadar hep stoper oynadım . Ü ; mit Milli Takım ' da da bir kez ö ; n liberoda gö ; rev almıştım . Her iki bö ; lgede de oynayabilen bir oyuncuyum ve benim aç ; ımdan ö ; nemli olan ilk on birde yer alabilmek . Dolayısıyla hangi pozisyonda gö ; rev verildiğinin bir ö ; nemi yok .
- Trabzonspor bu sezon orta alana Tjikuzu , Engin , Zafer gibi oyuncuları transfer etti . Sen bu rekabetteki konumunu nasıl gö ; rü ; yorsun?
Rekabet hem takım iç ; in hem de oyuncu iç ; in iyidir . Bu nedenle bugü ; nkü ; durumu negatif gö ; rmü ; yorum . Kendime gü ; veniyorum ve oynayacağıma da inanıyorum .
- Kendine gü ; ven duygun , topa vurduğun mesafelerden de belli oluyor aslında . Ç ; ok genç ; bir oyuncu olmana ve sık sık oynama fırsatı bulamamana rağmen mesafe tanımaksızın topa vuracak cesareti iç ; inde bulabiliyorsun .
Bu konuda arkadaşlarım da beni cesaretlendiriyor . Antrenmanda atağım şutları gö ; rdü ; klerinde maç ; larda da topa aynı şekilde vurmam iç ; in beni teşvik ediyorlar . Zaten siz de attığınız şutlarda isabet sağladığınız zaman bir sonraki şut iç ; in daha cesur oluyorsunuz . Mesela Sivasspor maç ; ında ç ; ektiğim ilk şutun direkten dö ; nmesi , gol olan ikinci vuruş iç ; in bana cesaret vermişti .
- Peki , bu şut atma becerinin altında ne yatıyor? Sonuç ; ta ç ; ok ç ; alışarak elde edilmiş bir ö ; zellik olması gerekiyor değil mi?
İşin aslı şu , ç ; ok kü ; ç ; ü ; k yaşlardan itibaren , antrenmanların dışında babamla da şut ç ; alışması yapıyordum . Babam o dö ; nemde altyapıda antrenö ; rdü ; . Benim 7-10 yaş arasında olduğum dö ; nemde birlikte ç ; ok fazla ç ; alışmıştık . O zaman bana hep , ' Şut atarken topa vurduğun ayağın değil , destek ayağın ö ; nemli ' der ve ayağımı nereye koyacağımı tekrar tekrar gö ; sterirdi . Bugü ; n sahip olduğum şut atma tekniğimi babama borç ; luyum .
- Peki , halen ö ; zel olarak şut antrenmanı yapıyor musun?
Her antrenmandan sonra birkaç ; oyuncu sahada kalıp farklı mesafelerden şut ç ; alışması yapıyoruz . Bizim takımda topa iyi vuran ç ; ok sayıda oyuncu var . Selç ; uk , Colman , Alanzinho , Zafer Yelen , Gö ; khan Ü ; nal , Umut Bulut , hepsi iyi şut atan oyuncular ve onlarla birlikte ekstra ç ; alışmalar yapıyoruz .
- Trabzonspor ' un bu sezonki oyun anlayışı ve kadro yapısıyla ligin neresinde olabileceğini umuyorsun?
Bizim hedefimiz her zamanki gibi şampiyonluk . Trabzonspor gibi bü ; yü ; k bir kulü ; p zaten her sezona şampiyonluk hedefiyle başlar .
HER OYUNCUNUN İKİ AYAĞI VAR!
- Rakiplerinize baktığınızda ü ; nlü ; teknik direktö ; r ve futbolcuları transfer ettiklerini gö ; rü ; yoruz . Bu durum sizin aç ; ınızdan endişe verici bir durum , bir handikap gibi gö ; rü ; nü ; yor mu?
Hayır , hayır . Kesinlikle bö ; yle bir endişemiz yok . Sonuç ; ta her oyuncunun iki ayağı var . Futbol bir takım oyunu ve ö ; nemli olan takım halinde belli bir uyumu sağlayabilmek . Oyuncuların isimleri , şö ; hretleri ya da aldıkları paranın miktarı değil , bir araya geldiklerinde oluşturdukları takımın gü ; cü ; ö ; nemli . Ü ; stelik Trabzonspor futbolcu kalitesi aç ; ısından da hiç ; bir rakibinin gerisinde değil .
- Kendi bö ; lgende Tü ; rkiye ' de ve dü ; nyada beğendiğin futbolcular kimler?
Vieira ve Frank Lampard ' ı ç ; ok beğeniyorum . Stoper olarak da Rio Ferdinand ve Paolo Maldini ö ; rnek aldığım oyuncular .
- Kısa ve uzun vadeli hedeflerin neler?
Benim hedeflerim hep kısa vadeli . Trabzonspor ' da ilk on bir oyuncusu olmak , şampiyonluklar ve kupalar kazanmak istiyorum . Bir başka bü ; yü ; k hedefim ise A Milli Takım ' ın değişmez oyuncularından biri haline gelmek . Bu hedeflere ulaşmak iç ; in kendimi sü ; rekli geliştirmem gerektiğini dü ; şü ; nü ; yorum . Hedeflerimin kısa vadeli olması ise benim hayat felsefemden kaynaklanıyor . Hep adım adım ilerlemek gerektiği kanaatindeyim . Bu adım adım ilerleyiş , sonuç ; ta sizi varacağınız noktaya kadar zaten gö ; tü ; rü ; r .
- A Milli Takım ' da bö ; lgendeki rekabet hakkında neler sö ; ylersin?
Takımdaki ağabeylerimin kaliteleri zaten belli . Ben şu anda kendimi ö ; ğrenme aşamasında gö ; rü ; yorum . Onlar da gerç ; ekten bana ç ; ok yardımcı oluyor .
- Hobilerin var mı? Boş vakitlerinde neler yaparsın?
Arkadaşlarımla bowlinge gidiyorum , masa tenisi ve playstatiton oynuyorum .
- Bu oyunlarda iyi misin?
Bunu arkadaşlarım daha iyi bilir ( Gü ; lü ; yor ) . Bunların dışında yine takım arkadaşlarımla Karadeniz ' in muhteşem gü ; zelliklerini keşfedecek geziler yapıyoruz .