Milli marş okuyarak Fransız olunmaz

Fransızların efsanevi futbolcusu Eric Cantona, ''milli marş okuyarak değil, öncelikle sokaktaki insanların sorunlarına duyarlı bir devrimci olarak Fransız olunacağı'' görüşünü dile getirdi.

Cantona, geliri Fransa'da yoksullara yardımlarıyla ünlü Rahip Pierre Vakfına verilecek fotoğraf kitabının tanıtımı için Fransız basınıyla bir araya geldi. Kitabın tanıtımı sırasında Fransa'da iktidar partisi tarafından gündeme getirilen ''ulusal kimlik'' tartışmasına katılan Cantona, ''Fransız olmak için bu ülkenin milli marşını söyleyebilmenin ve Fransızcayı düzgün konuşabilmenin gerektiğinin iddia edilmesinin, aptallık olacağını'' belirtti.

Spor yaşantısına uzun süre İngiltere'nin Manchester United takımında oynadıktan sonra 2000'li yılların başında son veren eski milli futbolcu Cantona, sokaktaki yoksul ve fakir insanların sorunlarına duyduğu endişeyi dile getirerek, ''Fransız olmak, önce devrimci olmak demek'' diye konuştu.

Cantona fotoğraf kitabında, Fransa'da gecekondu ve zor koşullarda yaşayan insanların sorunlarına dikkat çekiyor. İtalyan ve İspanyol kökenli, Fransa'ya göç etmiş bir ailenin çocuğu olan Cantona, ''sivri dili'' ve ''renkli kişiliği'' ile kamuoyunda tanınıyor.