Medyanın ilk sırasında Fenerbahçe var

Medya Takip Merkezi, yıl boyunca her gün 1700'ü aşkın yayın organını tarayarak oluşturduğu raporla, spor dünyasının nabzını tuttu.

Rapora göre Fenerbahçe haber sayısında şampiyon takım Beşiktaş’ı geçti. Fatih Terim’in “en medyatik” tahtına, Mustafa Denizli otururken, yılın en çok konuşulan kulüp yöneticisi Aziz Yıldırım, en çok konuşulan futbolcusu ise Arda Turan oldu.

Medya Takip Merkezi’nin (MTM) gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yaptığı 2009 yılını kapsayan araştırma verilerine göre, yıla damgasını vuran spor kulübü Fenerbahçe oldu. Yıl boyunca 226 bin 798 haberde yer alan Fenerbahçe, toplam 1.693 saat süresince de ekranlarda kaldı.

Medya Takip Merkezi Genel Müdürü Halef Remzi Vayıs, her gün 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesini takip ederek oluşturdukları raporla spor dünyasının nabzını tuttuklarını belirterek, 2009’da Fenerbahçe’nin şampiyon takım Beşiktaş’tan daha çok konuşulduğunu söyledi.

2009’da Beşiktaş, Fenerbahçe’den sonra yılın en çok ilgi gören ikinci spor kulübü oldu. Ligde sergilediği başarılı performansıyla sporseverlerin ve medyanın ilgisini çeken Beşiktaş’ın haberleri, 2008 yılına göre % 42 oranında artış gösterdi. Yıl boyunca toplam 209 bin 427 haberde yer alan Beşiktaş, Türk Kızılayı’nın forma sponsorluğuyla da büyük ilgi topladı.

2008’in en popüler ikinci spor kulübü olan Galatasaray, bu yıl üçüncü sıraya geriledi. Yıl boyunca 201 bin 648 haberde yer alan Galatasaray’ın, ekranlarda kalma süresi ise 1.585 saat oldu.

SİVASSPOR

“Yılın medya gündemi” raporu sonuçlarına göre, 2009’un en popüler bir diğer spor kulübü Sivasspor oldu. Geçtiğimiz yıla oranla haber sayısı % 85 artan Sivasspor, şampiyonluk yolunda Beşiktaş’ı zorlayan takımlar arasındaydı. Önceki yıla oranla haber sayısı en fazla yükselen takım olan Sivasspor, yıl boyunca toplam 80 bin 902 habere konu edildi.

MUSTAFA DENİZLİ


Medya Takip Merkezi’nin, spor dünyasının nabzını tuttuğu medya araştırmasına göre, 2009’un en çok konuşulan teknik direktörü Mustafa Denizli oldu. Beşiktaş Teknik Direktörü Denizli, yıl boyunca “gidecek mi-kalacak mı?” tartışmalarıyla sıkça gündemdeydi. Medyada toplam 46 bin 893 haberde yer bulan Denizli, diğer teknik direktörlerin neredeyse iki katı kadar habere konu yapıldı.

Gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerini kapsayan aynı araştırmanın sonuçlarına göre; yılın en çok konuşulan ikinci ve üçüncü teknik direktörleri, Fenerbahçe’nin eski ve yeni teknik direktörleri Daum ve Aragones oldular.

2008 yılının en çok konuşulan teknik direktörü olan Fatih Terim’in bu yıl listede dördüncü sıraya gerilemesi, yılın önemli gelişmeleri arasındaydı. 2008 yılına oranla haber oranı % 20 düşüş gösteren Terim, toplam 23 bin 869 habere konu edildi.

AZİZ YILDIRIM

MTM’nin raporuna göre, yılın en çok konuşulan kulüp yöneticisi Aziz Yıldırım oldu. Yıldırım yıl boyunca 31 bin 60 haberde yer aldı. Yıl içerisinde en çok konuşulan bir diğer kulüp yöneticisi ise Yıldırım Demirören oldu. Demirören, 24 bin 478 haberle öne çıktı.

Yılın en popüler futbolcusu: Arda Turan
2009 yılında Galatasaray kaptanı seçilen Arda Turan, yılın en çok konuşulan sporcusuydu. Sergilediği başarılı performansların yanı sıra, özel hayatıyla da sıkça medyaya konu olan Turan, yıl toplamında 30 bin 154 haberde yer buldu. Arda’nın ekranlarda kalma süresi ise 76 saat oldu.

Yılın en medyatik bir diğer spor adamı ise Fenerbahçeli Roberto Carlos’tu. Yıl sonuna doğru Brezilya’nın Corinthians takımına transfer olan Carlos, yıl boyunca 24 bin 605 haberde yer aldı. Geçtiğimiz yılın en medyatik sporcusu olan Alex ise bu yıl listenin üçüncü sırasına geriledi. Alex yıl boyunca 24 bin 292 haberde yer aldı.

SPOR DÜNYASINDA YILIN “EN”LERİ

Medya Takip Merkezi’nin (MTM) yılın gündem raporuna göre, spor dünyasının “en”leri şöyle;
- Yılın en çok konuşulan spor kulübü: Fenerbahçe
- Yılın en çok konuşulan kulüp yöneticisi: Aziz Yıldırım
- Yılın en çok konuşulan teknik direktörü: Mustafa Denizli
- Yılın en çok konuşulan futbolcusu: Arda Turan
- Yılın en çok konuşulan futbolcu transferleri: Mehmet Topuz, Cassio Lincoln, Gökhan Zan ve Tabata oldu.
- Yılın en çok konuşulan antrenör transferi: Frank Rijkaard
- Yılın en çok konuşulan stad açılışı: Mart ayında Başbakan Erdoğan tarafından Kayseri’de açılışı yapılan Kadir Has Stadı.
- Yılın en çok konuşulan basketbolcusu: NBA'de, Orlando Magic’de, sezonun en başarılı takımlarından Cleveland Cavaliers'ı yendikleri karşılaşmada üstün performans sergileyerek dikkatleri üzerine çeken Hidayet Türkoğlu, yılın en çok konuşulan basketbolcusu oldu.
- Yılın en çok konuşulan basketbol takımı: Efes Pilsen Basketbol Takımı
- Yılın en çok konuşulan voleybol takımı: A Milli Bayan Voleybol Takımı
- Yılın en dikkat çekici gelişmeleri; 7. FİBA Bayanlar Avrupa Kupası’nda finalde İtalyan Cras Basket Taranto takımını her iki maçta mağlup eden Galatasaray Bayan Basketbol Takımı şampiyon oldu.
- 11 ve12 Nisan 2009 tarihleri arasında İstanbul’da üçüncü ayağı gerçekleşen Dünya Motokros Şampiyonası spor basının markajına giren bir diğer konuydu.
-  5-7 Haziran tarihleri arasında, İstanbul Park Pisti'nde yapılan Formula 1, Haziran ayında spor basının yakın takibine giren konular arasındaydı. Formula 1 yıl boyunca 1.842 habere konu edildi.
- İspanya'daki Uluslararası Madrid Maratonu'nda da Türk sporcu Mehtap Sızmaz, bayanlarda birinciliği elde etti.