Organik futbol stadyumu

Planlama ve tasarım firması olan NBBJ şirketi, Çin'de yapılması planlanan Dalian Shide Stadyumu için sıra dışı önerisini açıkladı.

Spor mimarisine yeni bir tarz getiren proje sıradan olan her şeyi değiştiriyor. Okyanus kıyısına yapılması planlanan stadyumun arka tarafı ise dağlar ve kent merkeziyle çevrili olacak.

Bu yeni kıyı parkından gelişen tasarım, arazinin, sahayı çevreleyecek oturma bölümünü içine yerleştirdikleri iki bahçe duvarı oluşturacak şekilde açılacağını öngörüyor. Duvarlar bir yandan güçlü ve görsel olarak etkileyici bir destek sistemi oluştururken bir yandan da iki tarafı açık bırakarak içerideki etkinliğin kentle bütünleşmesini sağlıyor. Çatı ise taraftarları koruyacak, aynı zamanda güzel ve benzersiz bir örtü oluşturacak esnek bir asma kablo ve kumaş sisteminden meydana geliyor.

Binanın gerekli tüm sistemleri ve çatı yapısı, VIP salonları, tuvaletler, giriş stantları, mekanik alanlar ve bilet gişeleri- bahçe duvarlarının içinde bulunuyor. Bu duvarlar dışarıdan, dört mevsim boyunca renk değiştiren ve aralarında karbon azaltıcı özellikleri olanların da yer aldığı canlı bitkilerle kaplanıyor.

İçeriden ise yerinde yenilenebilir enerji ile çalışan ve sürekli renk değiştiren dev LED paneller ile kaplanıyor.