'Şiddet Yasası' tribün terörünü önleyecek mi?

Tribünlerde yaşanan ve maddi manevi kayıplarla sonuçlanan olaylara çözüm bulmak için, TFF bir yasa hazırlığı içerisine girdi.

Futbol Federasyonu tarafından hazırlanan ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı, Adalet ile İçişleri Bakanlığı’nın onayına sunulan “şiddet yasası” kabul edildiği takdirde, hapis ve para cezaları holiganlara göz açtırmayacak.

TBMM'DEN GEÇERSE..
“Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair” 5149 sayılı yasada yapılacak revizyon TBMM’den geçerse, suç işleyen taraftarlara, kulüp yöneticilerine ve medyaya ağır yaptırımlar uygulanacak.
Tasarıya göre yasada belirtilen tüm suçları ikinci kez tekrarlayanlar tüm spor müsabakalarından ömür boyu men edileceği gibi 3 aydan 12 yıla kadar hapis cezasına da çarptırılacak.

İşte Futbol Federasyonu’nun İngiltere ve Hollanda modellerini inceleyerek ilgili bakanlıkların onayına sunduğu 25 maddelik yasa tasarısının can alıcı başlıkları:

Ağır hapis cezaları
Statlara yasak madde sokmak ve kullanmak: 3 yıldan 5 yıla kadar müsabakalardan men, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası.

Çirkin ve kötü tezahürat: 2 yıldan dört yıla kadar men, beş bin liradan on bin liraya para cezası.
Dini ve etnik ayrımcılık: 3 yıldan 5 yıla men ve para cezası

Usulsüz bilet satışı: 2 yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin liradan on bin liraya kadar para cezası. İlgili kulübe 250 bin liradan bir milyon 500 bin liraya kadar para cezası.
Yasak beyan ve demeç: Yüz bin liradan başlayan para cezası.

Tahrik edici yayınlar: Haber veya yorum yazan medya mensubuna 200 bin, ilgili medya kuruluşuna ise 500 bin liradan başlayan para cezası.

Maçlarda yasak alana girmek: Tribünden oyun alanına giren kişiye iki yıla kadar müsabakalardan men, oyunun durmasına neden olanlara 3 yıldan 5 yıla kadar müsabakalardan men cezası.

Şike ve teşvik primi: 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası.

SPOR MAHKEMELERİ KURULACAK
Adalet bakanlığı yasa taslağına onay verdiği takdirde spor alanlarında suç işleyenlerin cezalarını özel ihtisas mahkemeleri ya da bakanlığı görevlendireceği ceza mahkemeleri verecek. Müsabakalardan men cezası alanlar sadece o branşa ait değil, tüm spor karşılaşmalarına giremeyecek. Bu cezaya çarptırılan kişiler maçın başlangıcı, devre arası ve bitiminde en yakın mahalli karakola başvurmak zorunda olacak.

KOLTUK KIRAN YANDI
Men cezası alan kişiler takımının yurt dışına çıkışından beş gün önce pasaportunu karakola teslim edecek.
Spor alanlarını zarara uğratanlara (koltuk kıran veya tuvaletlerdeki lavaboları kıranlar) bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men edilecek.

Şiddet olaylarında kavga eden ve yaralanmaya yol açanlar üç yıldan beş yıla kadar men ve iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası alacak.

HER KULÜBE BİR SPOR POLİSİ
Yasaya göre her kulübe birer spor polisi atanacak. Maçlarda özel güvenlik ve polis birlikte görev yapacak. Spor alanlarının tümü kamera ve benzeri teknik donanıma sahip olacak. Maç biletlerinin üzerine T.C. kimlik numaraları yazılacak.

Spor alanlarında 20 kişilik gözetim odaları hazır olacak. Olay çıkaranlar burada tutulacak. Sanıklar 24 saat içinde yargılanacak ve cezaları belirlenecek.