Sibel Özkan Öz'den Kore'de altın madalya

Güney Kore'de gerçekleştirilen 77. Dünya Halter Şampiyonasına katılan Milli sporcumuz Sibel Özkan Öz, silkmede altın madalya kazandı.

Sibel Özkan Öz, Dünya Halter Şampiyonalarında altın madalya kazanan ilk Türk bayan halterci oldu.

Türkiye, Dünya Halter Şampiyonası'nda beklediği ve istediği altın madalyaya bayanlarda ulaştı. 48 kg'da podyuma çıkan Pekin Olimpiyat Oyunları'nın gümüş madalyalı ismi Sibel Özkan Öz, silkmede altın madalyanın sahibi olarak Türk spor tarihine geçti. Sibel Özkan Öz, Dünya Halter Şampiyonaları'nda Türkiye'ye altın madalya kazandıran ilk bayan halterci oldu. Ancak silkme müsabakalarında, hakemlerin skandal kararı oyunlara damgasını vurdu. Yapılan itirazla hakemlerin skandal kararı son anda engellendi ve silkmede Çinli sporcuya giden altın madalya geri alındı.

Olimpiyat Şampiyonu Nurcan Taylan ile Pekin'in gümüş madalyalı ismi Sibel Özkan arasındaki mücadelede aradan sıyrılan Çinli Wang, 2 altın madalya kazanmayı başardı.
Koparmada iki Türk sporcu birbiriyle yarışırken, Çinli Mingjuan Wang bu çekişmeyi uzaktan izledi. Nurcan Taylan ilk hakkında 90 kiloyu kaldıramadı. İkinci hakkında bu kiloda başarılı olan Taylan, altın madalya için 93'ü denedi ancak başaramayınca, gümüş madalya ile yetindi. Sibel Özkan ise 89'u ilk hakkında geçerken, 92 ve 93'ü kaldıramayarak, üçüncü sırada kaldı. Koparmayı Çinli Wang 93 kiloluk kaldırışıyla birinci sırada tamamladı.

Silkme daha çekişmeli geçerken, bir de skandala imza atıldı. Nurcan Taylan 115, Sibel Özkan ise 117 kiloda başarılı oldu. Wang ise 118 istedi ancak bara yanlışlıkla 115 kilo takıldı. Bu ağırlığı kaldıran Çinli sporcu, 118 kilo kaldırmış gibi birinci ilan edildi. Ancak Türk heyetinin yaptığı ısrarlı itiraz, IWF Başkanı Tomas Ajan'dan da destek görünce, Mingjuan Wang'ın son kaldırışı geçersiz sayılarak, bir hak daha tanındı. Ancak Wang, 118 kiloyu kaldıramayaktan vazgeçti ve podyuma gelmekten vazgeçti ve Sibel Özkan 117 kiloluk kaldırışıyla, altın madalyanın sahibi oldu.

Nurcan Taylan ise tartı avantajı ile gümüş madalyaya uzandı.

206 kiloluk toplam derece Sibel'e bir de gümüş madalya getirirken, 205 kilo ile Nurcan bronz madalyanın sahibi oldu. Çinli sporcu ise 208 toplam ağırlık ile altın sayısını ikiye çıkartmayı bildi. Böylece Sibel bir altın, bir gümüş, bir de bronz madalya kazandı. Diğer milli sporcu Nurcan Taylan ise iki gümüş ve bir bronz madalyanın sahibi oldu.