Galatasaray yönetimi: İstifayı üzülerek kabul ettik

Galatasaray yönetimi, bir açıklama yaparak başkan yardımcısı Yiğit Şardan'ın istifasını üzülerek kabul ettiklerini açıkladı.

Sarı-kırmızılı yönetim, Mecidiyeköy'deki toplantılarının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulu, Galatasaray Cafe Crown Basketbol Takımı'nda Cemal Nalga'nın usulsüz olarak bazı maçlarda oynatıldığının anlaşılmasıyla başlayan, takımın idari ve teknik kadrosunun görevine son verilmesinin ardından, başkan yardımcısı Yiğit Şardan'ın dün istifa dilekçesini vermesiyle devam eden süreci, olağanüstü bir toplantıyla değerlendirdi.

Galatasaray Kulübü'nün birkaç gündür derin bir sarsıntı yaşadığını kaydeden Helvacı, ''Olmaması gereken bir şey oldu. Hepimiz çok üzgünüz. Sorumlularını sahada tespit ettik ve bizce gerekli şekilde cezalandırdık. Bu cezayla yetinmeyeceğiz, her türlü mecrada da cezalandırılmaları için çalışacağız. İlgilileri, kulüp disiplin kuruluna vereceğiz, başka mecralarda da cezalandırılmaları gerekiyorsa, bunun için çaba sarf edeceğiz'' dedi.

Helvacı, başkan yardımcısı Yiğit Şardan'ın istifasını ise üzülerek kabul etmek durumunda kaldıklarını söyledi.

Yiğit Şardan'ın, Galatasaray Yönetim Kurulu açısından değerli bir isim olduğunu dile getiren Helvacı, şöyle konuştu:

''Kendisiyle paylaştığımız görev süresi boyunca, yaptığı projeler ve çalışmalar, Galatasaray'a önemli değerler katmıştır, ancak şube sorumluluğu ve kurumsal yönetim anlayışı çerçevesinde verdiği istifayı, yönetim kurulu, herhangi bir takdir yetkisi olmadığı için üzülerek kabul etmiş bulunmaktadır. Bir kişinin istifası üzerine davranışta bulunmamız mümkün değil, buna imkan yok. İstifa tek taraflı bir hukuki işlemdir. İknaya imkanımız yoktur, ancak istifasını geri alması icap eder, ama böyle bir beklenti de doğru değil. Gerçekten çok üzüntülüyüz. Yönetim kurulu toplantısının önemli bir bölümü, arkadaşlarımızın duydukları üzüntüyü ifade etmeleriyle geçti. Keşke bir alternatifimiz olsaydı, keşke bu istifayı açıklamamış olsaydı. Keşke sadece basketbol şubesi sorumluluğundan istifa etmiş olsaydı, çünkü olay tamamen kendisinin bilgisi dışında gelişen, haberinin olmadığı ve kesinikle katkıda bulunmadığı bir sonuçtur. O sebeple, istifasının çok gerekli olduğunu ben şahsen düşünmüyorum. Beraber başlamıştık ve beraber bitirmeyi arzu ederdik, olmadı. Şartlar bunu gerektirdi.''

YÖNETİMİN İSTİFASI KONUSU


Galatasaray Yönetim Kurulu olarak, bundan sonra hem olayla ilgili gelişmeleri doğru yönetmeye çalışacaklarını, hem de genel kurulun kendilerine sorumluluk olarak yüklediği seçim süresinin sonuna kadar görevlerini sürdüreceklerini aktaran Mehmet Helvacı, yönetim kurulunun istifasının söz konusu olmadığını söyledi.

''Gelecek hafta yapılacak olağanüstü divan kurulu toplantısında, yönetime yönelik eleştirilerin ve yönetimden istifa beklentilerinin olmasının beklendiği'' belirtilerek yöneltilen bir soruya, ''Başka istifa söz konusu değil, başka istifanın olması için bir neden de yok'' yanıtını veren Helvacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Divan kurulu toplantısında ne gibi bir tepkinin geleceğini bilmiyorum. Bir tepkinin gelmesini de ne istiyorum, ne bekliyorum, çünkü bundan sonra gelecek tepkiler, Galatasaray'ın varlığına zarar verecek tepkiler olabilir. O yüzden, bu konuda tepki gösterecek olanlara veya düşüncesi olanlara bir mesaj göndermek istiyorum. Galatasaray zaten bu işten yeterince zarar görmüştür, daha fazla zarar görmesine engel olmak gerekir. Sorumlular görevlerinden alınmıştır. Yönetim kurulunda sorumlu arkadaşımız, başka birçok görevi olmasına rağmen, hassasiyet göstermiş ve istifa etmiştir. Başka bir istifanın teknik olarak olmasına gerek yoktur. Bugünkü süreç içinde böyle bir talep varsa, olduğuna inanmıyorum ama, bir seçime gitmeye kalksak, üç haftalık bir zaman gerektirir. Seçilecek kişiler de mart ayına kadar görev yapacaktır. Önümüzde de bir mali kongre var. Bizim bir istifayla böyle bir sürece yol açmamız kesinlikle kabul edilemez, Yapılan hata çok büyüktür, ama Galatasaray ne basketbol takımı, ne de futbol takımından ibarettir. Galatasaray çok büyük bir camiadır.''

''KİMSENİN GÖREVİ BIRAKIP KAÇMA NİYETİ OLAMAZ''

Yapılan toplantıda, yönetim kurulu olarak istifa etmenin tartışılıp tartışılmadığı sorusuna, ''Hayır'' cevabını veren Mehmet Helvacı, ancak konuyla ilgili birtakım konuşmalar olduğuna da değindi.

Toplantıda, yönetim kurulu arkadaşlarının hassasiyet gösterdiklerini kaydeden Helvacı, ''Yiğit arkadaşımızın hassasiyetine biz de katılalım, katkıda bulunalım istediler. Sadece bu çerçevede, ne yapılabilir, Yiğit arkadaşımızla beraber olduğumuzu nasıl gösterebiliriz, nasıl arkasında durabiliriz diye konuşuldu, ama hiç kimsenin görevi bırakıp kaçmak gibi bir niyeti olamaz'' ifadelerini kullandı.

''HAK EDİLEN CEZANIN ALINMASI GEREKİR''

Mehmet Helvacı, yaşanan olayın kendileri açısından savunması olmadığını, hak edilen cezanın alınması, ancak bunun bireysel davranış olarak görülmesi gerektiğini kaydetti.

Galatasaray Kulübü'nün kurumsal tarafının ve kendilerinin olaydan hiçbir şekilde haberdar olmadıklarına değinen Helvacı, ''Kulübün göstermiş olduğu bir davranış değil, bireysel bir davranıştır. Basketbol Federasyonu'nun da meseleye bu şekilde baktığını tahmin ediyorum. Bu akşamki maçımızla ilgili bir tedbir kararı açıklanmamıştır. Kurumsal yapıyla ilgili bir ceza öngörülüyor olsaydı, bu akşamki maç için de bir sonuç açıklanırdı. Hak edilen cezaların alınması gerekir'' şeklinde konuştu.

Yapılan usulsüzlüğün, spora ve sporculuğa yakışmayan bir sahtecilik olduğunu söyleyen Mehmet Helvacı, ''Bu sahteciliği bizim kabul etmemiz mümkün değildir. Ne gibi bir ceza verilecekse, verilecektir. Hak ettiğimizi düşünüyorum. Anlayışla karşılıyoruz, ama burada tamamen kişilere yönelik bir cezanın olması icap eder. Kurumsal olarak bu olaya Galatasaray hiçbir şekilde karışmamıştır'' dedi.

Helvacı, gelecek hafta salı günü yapacakları yönetim kurulu toplantısında, basketbol şubesiyle ilgili yeni atamaları yapacaklarını da sözlerine ekledi.