Amerika'nın derbi isteği

Amerika Futbol Federasyonu Başkanı, Fenerbahçe ile Galatasaray'ı Giants Stadı'nda maça çağırdı...

Fenerbahçe USA Derneği'nin davetlisi olarak New York'taki Türkevi'nde düzenlenen panele katılan ABD Futbol Federasyonu Başkanı Mark Abbott, ''Fenerbahçe ile Galatasaray takımlarının ülkenin en önemli stadyumlarının başında gelen Giants'da bir dostluk maçı yapmasının muhteşem bir olay olacağını'' söyledi.

Abbot, ABD'de yaşayan Türk futbolseverlerin ilgi gösterdiği panelde ülkesindeki futbol sistemi hakkında bilgi verdi ve katılımcıların sorularını yanıtladı.

Amerika'daki futbol sisteminin ve sektör olarak futbola bakışlarının Türkiye'den çok farklı olduğunu ifade eden Abbot, yönetenler olarak futbolu önce ticari bir iş, sonra spor olarak gördüklerinin altını çizdi.

Abbott, ''Bu ülkede profesyonel her spor dalına ilk önce bir ticari faaliyet olarak bakılır. Biz de futbolu böyle görüyoruz. Federasyon Başkanı olarak ben uluslararası ekonomi üzerine yüksek lisans eğitimi almış birisiyim. ABD'de futbol sektöründe yıllık 500 milyon dolarlık bir bütçe dönüyor'' dedi.

Profesyonel ligin 1996'da kurulduğunu belirten Abbott, lige 2010'da katılacak Kanada takımı Vancouver ve Portland ile takım sayısının 18'e çıkacağını kaydetti. Lige girecek takımların 30 milyon dolar katılım payı verdiğini söyleyen ABD Futbol Federasyonu Başkanı, kendileri için televizyonlarla yapılan uzun süreli anlaşmaların ve sponsor firmaların çok önemli olduğunu kaydetti.

Ligdeki takımlar hakkında da bazı bilgiler veren Mark Abbott, özellikle Seattle'da tribünlerin kombine satışlarının çok iyi olduğunu ve takımların her zaman dolu seyirceye maç oynadıklarını ifade etti. Abbott, New York bölgesinde de 3 eyaletin ortak takımı olarak Red Bull New York'un çok önemli yatırımlar yaptığını, 2 milyon dolar harcanarak yapılan New Jersey'deki yeni stadyumun yakında açılacağını belirtti.

Konuşmasının ardından, futbolseverlerin sorularını cevaplayan ABD Futbol Federasyonu Başkanı, bir soru üzerine, ''Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki rekabeti biliyorum. Başta New York ve New Jersey olmak üzere, ABD'de futbola ilgilenen çok sayıda Türk yaşıyor. Her iki takımın da burada, Giants Stadyumu'nda bir dostluk maçı yapması muhteşem bir olay olur. Eğer biz ve onlar programlarını ayarlayabilirlerse böyle bir organizasyonun içinde olmaktan mutluluk duyarım'' diye konuştu.

Fenerbahçe USA Derneği yöneticileri de Abbott'u, kendilerinin davetlisi olarak İstanbul'da oynanacak bir Fenerbahçe-Galatasaray derbisini izlemeye götüreceklerini belirtti.

Panel katılan Başkonsolos Mehmet Samsar da bir konuşma yaptı.

Fenerbahçe ile ilgili bir barkovizyon gösterisinin de yer aldığı programda, Fenerbahçe USA Derneği Başkanı Ekmel Anda, derneklerinin üye sayısının 3 bini geçtiğini, hedeflerinin ABD'deki tüm Fenerbahçe taraftarlarını tek çatı altında toplamak olduğunu ifade etti.