Kanarya istediğini aldı

Uefa Avrupa Ligi H grubunda mücade eden Fenerbahçe, deplasmanda karşılaştığı Moldova ekibi Sheriff Tiraspol'u tek golle geçerek ilk galibiyetini aldı.

İki takım arasında ilk yarısı golsüz eşitlikle tamamlanan maçta, sarı lacivertlilerin golü 53. dakikada kaptan Alex'ten geldi. UEFA Avrupa Ligi (H) Grubu'nda ilk maçta sahasında Hollanda'nın Twente takımına 1-0 mağlup olan Fenerbahçe, bu sonucun ardından grubundaki ilk puanlarını aldı ve 3 puana yükseldi. Sheriff ise ilk maçında S.Bükreş'e karşı aldığı beraberliğin ardından bu maçtan puansız ayrıldı ve 1 puanda kaldı.
DAUM'DAN BEKLENEN DEĞİŞİKLİKLER
Fenerbahçe Teknik Direktörü Christoph Daum, UEFA Avrupa Ligi (H) Grubu'nda deplasmanda Moldova'nın Sheriff takımıyla yaptıkları mücadelede, sakatlıkları nedeniyle kadroda bulunmayan futbolcuların yerine, takımını beklenen değişikliklerle sahaya sürdü. Sakatlıkları nedeniyle İstanbul'da bırakılan futbolculardan Güiza'nın yerine forvette Semih, Gökhan'ın yerine savunmanın sağında Önder ve Dos Santos'un yerine de orta alanın solunda Uğur görev aldı. Emre'nin cezası nedeniyle ligde forma giymediği maçlarda şans bulan Mehmet Topuz, bu futbolcunun Sheriff maçında ilk 11'e girmesiyle yedekler arasında sahaya çıktı. Topuz'un yanı sıra ligde son iki hafta maçında ilk 11'de sahaya çıkan Vederson da Avrupa Ligi mücadelesinde yedek kaldı. Milli Futbol Takımı'da parmağı kırıldığı için ameliyat edilen ve yaklaşık 3 hafta takımdan ayrı kalan Önder, Gökhan'ın yokluğunda teknik direktör Daum'un şans verdiği isimlerden birisi oldu. Önder en son ligin 4. haftasında Manisaspor maçında ilk 11'de sahaya çıkmıştı.
ORTA SAHA MÜCADELESİ
Moldova'da Sheriff ile Fenerbahçe arasında oynanan UEFA Avrupa Ligi karşılaşmasının ilk 30 dakikalık bölümü, orta saha mücadelesi şeklinde ve oldukça çekişmeli geçti. Sarı lacivertli temsilcimiz, mücadelenin bu bölümüne kadar ortada Alex, solda Uğur ve sağdan Kazım ile taşınan topları hücumdaki Semih ile buluşturarak gol bulmayı amaçlarken; Sheriff ise genç ve dinamik oyuncularıyla; daha çok uzaktan şutlarla gol atmayı hedefledi. Sheriff'in bu bölümlerindeki ataklarında Fenerbahçe savunmasının son derece riskli ofsayt taktikleri göze çarparken; sarı lacivertliler çok hızlı olan ve çabuk dinamizm kazanan bir görüntü çizen bu takıma karşı, riskli de olsa ofsayt taktiklerinde başarılı oldu.
BASKI ARTIYOR
İki takım arasında ilk 30 dakikası golsüz eşitlikle sonuçlanan ve üstünlük mücadelesinin zirveye çıktığı bu dakikaların ardından, rakibine göre bireysel anlamda daha kaliteli bir takım olan Fenerbahçe oyuna ağırlığını koymaya başladı. Sarı lacivertliler, ilk yarının son 15 dakikalık bölümünde hücuma çok adamla çıkarak gol bulmayı amaçlarken; Sheriff ise hızlı oyuncularına güvenerek ani ataklarla eksik yakalayacağı Fenerbahçe savunmasına karşı tehlike yaratmayı amaçladı. Sarı-lacivertliler, ilk 45 dakikanın ortalarından itibaren daha agresif bir mücadele ortaya koyan Sheriff'e savunmadaki dikkatli oyunuyla gol şansı tanımadı.
İlk yarıda 30 dakikalık bölümde gol yollarında zorlanan sarı lacivertli temsilcimiz, bu dakikalarda tüm hatlarıyla rakibini açmaya çabalarken; sağ ve sol kanattan gelişen ataklarla da gol tehlikeleri yaratmaya başladı. Mücadelenin 42. dakikasında sol kanattan gelişen Fenerbahçe atağında, sarı lacivertli temsilcimiz Semih Şentürk ile golü buldu ancak bu gol, ofsayt gerekçesiyle değer kazanmadı...
İlk yarıda iki takım da golü bulamayınca, soyunma odasına 0-0'lık eşitlik ile girildi.
İKİNCİ YARIDA KAPTAN DEVREDE
Fenerbahçe, kendisinden kalite olarak daha zayıf olan fakat oldukça diri bir takım görünümündeki Sheriff'e karşı ilk yarıdaki golsüz eşitliğin ardından ikinci yarıya oldukça iyi başladı. Bu yarıya sağlı sollu ataklar ve iyi hücum organizasyonlarıyla başlayan sarı lacivertliler, maçın 53. dakikasında kaptan Alex de Souza ile golü buldu. Bu dakikada gelişen atakta, Semih Şentürk sağ kulvarda topla sıfıra kadar indi. Kale sahası içinde uygun durumda bulunan Alex'e aktardı ve başarılı oyuncunun vuruşuyla temsilcimiz 1-0 öne geçti.
GOLDEN SONRA SAKİNLEDİ
Sheriff'e karşı ikinci yarıya daha istekli çıkan ve ilk 10 dakika dolmadan golü bulan temsilcimiz Fenerbahçe, 1-0 öne geçmesinin ardından daha sakin ve düşük tempolu bir oyun ortaya koymaya başladı. Ayağa paslarla rakibini kontrol altında tutan sarı lacivertliler, oyunun temposunu da eline alarak daha rahat bir futbol ortaya koymaya başladı. Zaman zaman Emre Belözoğlu'nun uzaktan şutları, zaman zaman ise oyundan düşmeye başlayan Sheriff'e karşı hızlı ataklarla ikinci golü bulmayı amaçlayan sarı lacivertliler, savunmasında ise Bilica ve Lugano ikilisiyle rakibine geçit vermedi. Sheriff'in kaleye gelen ender şutlarında ise kaleci Volkan başarılıydı.
VOLKAN GÜNÜ KURTARDI
Moldova'da Sheriff Stadı'nda Sheriff Tiraspol karşısında karşılaşmanın son 20 dakikalık bölümüne girilirken yavaş yavaş yorulmaya başlayan Fenerbahçe'de teknik direktör Daum'dan iki değişiklik geldi. Sağ kanattaki Kazım ve sol kanattaki Uğur Boral'ı oyundan alan Alman teknik adam, yerlerine Mehmet Topuz ve Deivid'i sahaya sürdü.
Bu değişikliklerin ardından yeniden diri bir takım görünümüne kavuşan Fenerbahçe, kalan dakikalarda rakibine karşı üstünlüğünü tam olarak sürdüremedi. Sahasında 1-0 mağlup durumda olan ve daha fazla risk alarak Fenerbahçe kalesine gelmeye çalışan Sheriff'in yarattığı tehlikelerde kaleci Volkan oldukça başarılıydı ve yaptığı kurtarışlarla takımının olası bir gol yemesini engelledi.