Milli Çekiççiler Ankara'da Form Tutuyor

Milli çekiççiler Kıvılcım Kaya Salman ve Dünya Ezgi Sayan hazırlıklarına Ankara Eryaman'daki TOHM'da devam ediyor Milli Takım Antrenörü Tayfur Salman: '(Dünya Atletizm Şampiyonası için) Kıvılcım'ın bir ay sonra barajı geçeceğini düşünüyorum. Dizindeki sakatlık meydana geldiği için neredeyse 1,5 ay geriden geliyoruz' 'Dünya Ezgi Sayan'ı aslında 2024 Paris Olimpiyatları'na hazırlıyoruz'

MUHAMMED ALİ TİMUR - Milli çekiççiler Kıvılcım Kaya Salman ve Dünya Ezgi Sayan, dünya ve Avrupa şampiyonalarına Ankara'da hazırlanıyor.

Sezonu Adana'da yaklaşık 4 ay süren kampla açan milli sporcular, çalışmalarına Ankara Eryaman'daki Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi'nde (TOHM) devam ediyor.

Atletizmde Milli Takım Antrenörü Tayfur Salman, milli sporcuların kamp sürecini ve performanslarını AA muhabirine değerlendirdi.

Antrenör Salman, Kıvılcım'ın 25-26 Mayıs tarihlerinde İspanya'da düzenlenecek Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda, Dünya Ezgi'nin ise temmuz ayında İsveç'te düzenlenecek Gençler Avrupa Şampiyonası'nda yarışacağını ifade etti.

Antrenör Salman, eşi ve aynı zamanda sporcusu milli çekiççi Kıvılcım Kaya Salman'ın Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenecek Dünya Atletizm Şampiyonası'na sene içerisinde geçirdiği sakatlıklara rağmen kota alacağına da inancının tam olduğunu söyledi.

Milli atlet Kıvılcım'ın dizindeki sakatlık yüzünden sezona geç başladığını belirten antrenör Salman, "Şampiyonaya katılmak için kota mücadeleleri çok çetin geçiyor. Barajları geçmek eskisi gibi kolay değil. Bu yıl gerçekten tüm sporcuların dikkatini çeken dereceler oldu. Dünya Şampiyonası'nın barajı olimpiyatla eşdeğer tutuluyor. Kıvılcım'ın bir ay sonra barajı geçeceğini düşünüyorum. Dizindeki sakatlık meydana geldiği için neredeyse 1,5 ay geriden geliyoruz. Şu an tabii gitmesi muhtemel ama bir ay sonra gitmesi garanti bir sporcu olacak." ifadelerini kullandı.

Doha'daki hedeflerinin öncelikle final olduğunu vurgulayan Salman, her sporcunun madalya almak için mücadele ettiğini ancak bu yıl Kıvılcım'ın sakatlıkları ve uzun süren tedavi süreci nedeniyle ilk 5 veya 6'yı hedeflediklerini dile getirdi.

Dünya Ezgi Sayan'ın hazırlıklarının da verimli geçtiğini belirten Salman, sporcunun tüm hazırlığının Gençler Avrupa Şampiyonası yönünde olduğunu kaydetti.

Dünya Ezgi'nin 19 yaşında olduğunu vurgulayan Salman, "Yaşı daha küçük. Onun için şimdiden büyükler kategorisinde yarışmasını uygun bulmuyorum. Çünkü rakipleri karşısında alacağı kötü bir sonuç spordan soğumasına ya da başarılı olamayacağı yönünde bir hisse kapılmasına sebep olabilir. Biz onu aslında 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'na hazırlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Kampın TOHM'da olması büyük bir avantaj"

Milli Takım Antrenörü Tayfur Salman, TOHM'da yaptıkları atmalar olimpik kadro hazırlık kampının genellikle tekniğe ve performansa yönelik bir çalışma olduğunu söyledi.

Kampın Doha'daki şampiyonaya kadar süreceğini anlatan Salman, "Eryaman kampı hem benim hem de sporcular açısından çok verimli geçiyor. Tabii bunda Ankara'da yaşamamızın vermiş olduğu rahatlık da var. Çünkü sporcular da Ankaralı ve kampın burada olması onların aile ortamlarından uzak kalmalarına ve psikolojik olarak yıpranmalarına engel oluyor." diye konuştu.

- 2020 Tokyo'da hedef madalya

Salman, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliğinin (IAAF) uygulamaya koyduğu yeni kota ve katılım kriterleri ile 2020 Tokyo Olimpiyatları'na kota elde etmenin oldukça zorlaştığını ifade etti.

Bir sporcunun ulaşabileceği en üst seviyenin olimpiyatlar olduğunu belirten Salman, "2020 Tokyo'ya katılmak için büyük bir çaba içerisinde olacağız. Dünya ve Avrupa şampiyonaları olimpiyatların gölgesinde kalan yarışlar. Bundan dolayı herkesin hedefi öncelikle buraya katılmaktır. Katıldıktan sonra finaldir. Finalde ise madalyaya uzanmaktır." yorumunu yaptı.

Değişen yeni sistemle kota almanın zorlaştığına dikkati çeken Salman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kıvılcım 2012 Londra ve 2016 Rio Olimpiyatları'nı gördü. Hedefimiz tabii ki 2020 Tokyo Olimpiyatları'na katılmasıdır. Kıvılcım hiçbir olimpiyatı kaçırmadı. Londra'da ve Rio'da 15'inci oldu. Bence bunlar büyük bir tecrübe yaşattı. Benim antrenör olarak görüşüm, performasından gözlemlediğim, olimpiyatlara katılacağı yönündedir."

2020 Tokyo'da madalya hedeflediklerini ifade eden Tayfur Salman, "Madalya neden olmasın? Katılım azaldı, barajlar yükseldi. Kıvılcım'ın 2012 Londra ve 2016 Rio'daki rakipleri şu an yok. Olmadığı için de madalya alması yüksek sporculardan birisi." diye konuştu.

Kaynak: AA