'Yetenek Avcıları' Çocukları Sporla Geleceğe Hazırlıyor

Balıkesir Valiliği öncülüğünde 20 ilçede iki yıl önce başlatılan projeye katılan idareci, öğretmen ve eğitmenler, dezavantajlı bölgelerdeki çocuklarda gizli kalmış yetenekleri gün yüzüne çıkararak farklı spor dallarında kendilerini geliştirmelerini sağlıyor Vali Ersin Yazıcı: 'Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor Müdürlüğünün imkanlarına, elimizdeki antrenör ve beden eğitimi hocalarının kapasite durumuna göre branşlar belirledik. Şu anda 39 bin 100 öğrenci proje kapsamında, bunun 11 bini satranç' 'Çocukları düzensiz ve kötü koşullardaki yaşamdan adeta çekip koparıp sporla hayatını disipline etmeye çalışıyoruz. Bunun adına 'disiplin' demeden bu işi yapıyoruz'

İLKAN TOPRAK - Balıkesir'de, ilin plaka numarasından hareketle "Sporda Yetenek 10'la Gelecek" adı verilen ve çocukların yeteneklerinin keşfedilmesi, zararlı alışkanlıklardan uzak tutulması hedeflenen proje kapsamında farklı spor branşlarında 39 binden fazla öğrenciye ulaşıldı.

Valilik öncülüğünde iki yıl önce başlatılan projeyle, özellikle dezavantajlı bölgelerde yaşayan, Türkiye'nin umudu ve geleceği olan öğrencilerin, okul dışı zamanlarında bağımlılıktan, sanal ve zararlı ortamlardan uzak tutularak sporla hayatlarını disipline etmeleri hedefleniyor.

Sporun verdiği disiplinin yanı sıra milli ve manevi duygularının güçlenmesi hedeflenen projede, ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına malzeme desteği de sağlanıyor.

Projeye katılan İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün yetkilileri, okul idarecileri, öğretmenler, spor eğitmenleri ve diğer görevliler birer "yetenek avcısı" olup okullarda, mahalle aralarında gizli kalmış değerleri gün yüzüne çıkarmaya, geleceğin sporcularını yetiştirmeye çalışıyor.

Okulların depoları boşaltılarak açılan alanlarda, spor salonlarında atletizm, badminton, basketbol, jimnastik, judo, tekvando, boks, oryantiring, güreş, eskrim, masa tenisi, voleybol, karate, hentbol, dart, bocce, satranç, yüzme, geleneksel Türk okçuluğu, halk oyunları ve tenis eğitimleri veriliyor.

- "Hedef kitlemiz 7-13 yaş grubu"

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 ilçede ikişer okulda başlayan projeye ilginin her geçen gün arttığını söyledi.

Öncelikle ele aldıkları kitlenin 7-13 yaş grubu olduğunu belirten Yazıcı, "Projeyi alt gelir grubunun çocuklarının yoğun olduğu bölgelerdeki okullarda başlattık. İlkokul 3'ten ortaokul 8'inci sınıfa kadar çocuklara futbol dışında ilçenin imkanlarına göre Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor Müdürlüğünün imkanlarına, elimizdeki antrenör ve beden eğitimi hocalarının kapasite durumuna göre branşlar belirledik. Şu anda 39 bin 100 öğrenci proje kapsamında, bunun 11 bini satranç." dedi.

Yazıcı, ilçe kaymakamları ve milli eğitim müdürlerine belirledikleri hedef doğrultusunda ilkokul birinci sınıflardaki 15 bin civarındaki öğrenciden 11 binine satranç takımı dağıtıldığını aktardı.

Projenin amaçlarına değinen Yazıcı, şöyle konuştu:

"Çocukları düzensiz ve kötü koşullardaki yaşamdan adeta çekip koparıp sporla hayatını disipline etmeye çalışıyoruz. Bunun adına 'disiplin' demeden bu işi yapıyoruz. Çocuk spor yapmaya başladığında örneğin voleybol, masa tenisi, tekvando yapmaya başladığında haftada birkaç gün antrenmana gelmek, hocasının antrenörünün talimatlarını yerine getirmek, vücut sağlığına uykusuna dikkat etmek zorunda.Sonuçta çocuğun hayatı birkaç ay sonra sporla disipline oluyor ve biz buna 'disiplin' demiyoruz. Sporun ve müziğin şöyle bir sihri var insan yaşamında, spor çocuklarda ve büyüklerde kazanma güdüsüyle yapılan bir şey. Hangi sporu yaparsanız yapın, şampiyon olmak, birinci olmak, takım olarak birinci olmak, takıma seçilmek, ilk 3'e girmek gibi otomatik hedefler oluşuyor insanda."

- Çocukların kötü alışkanlıklardan uzak tutulması

Vali Yazıcı projenin, sağlık harcamalarını ve güvenlik zafiyetini azaltma, obeziteyle mücadeleye katkı sağlama gibi hedeflerinin olduğunu dile getirdi.

İhtiyaç sahibi ailelerin çocuklarının yaşamlarına dokunarak hayatlarını değiştirmek, mutlu bir gelecek sağlamak istediklerini vurgulayan Yazıcı, "Hepimizin bildiği bir gerçek var ki çete, mafya, uyuşturucu hatta kadın ticareti ile ilgili hainlerin içinde olduğu insanlar, adam devşirdiği, adam bulmaya çalıştığı, daha rahat etkileyip kendilerince çete yaptığı, uyuşturucu sattırmaya çalıştığı insanları bu mahallerden edinmeye çalışıyorlar. Elimizdeki istatistikler bunu gösteriyor bize. Sporda Yetenek 10'la Gelecek Projesi ile bunu belli oranda engelleyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Eğitim verdikleri çocukların hepsinin çok iyi sporcu olmasını beklemediklerini anlatan Yazıcı, kötülüklere kaymamaları için çocukların hayatlarına bir hedef belirlemeyi esas aldıklarına işaret etti.

Çocukların tamamen kendi istekleriyle çalışmalara katıldığına değinen Yazıcı, bunun sonuçlarının bir kaç yıl sonra görülebileceğini, çocukların hayatının otomatikman düzene girmeye başladığını söyledi.

Yazıcı, şunları kaydetti:

"Antrenör veya beden eğitimi hocası diyor ki 'Oğlum akşam 21.00'de yatacaksın.' 5 senedir annesinin erken yatıramadığı çocuğu antrenörü yatırıyor. Bir de sporun yaşamımızdaki gerekliliğini düşündüğünüzde, hayatı düzene girdiğinde çocuk bir müddet sonra bu kötü unsurlarla karşılaştığında çekilmek istendiğinde de ait olduğu bir yer var; aile dışında. Mutlaka bunu hocasıyla iletiyor. 3 yıl antrenörüyle çalışan bir çocuk hocasıyla abi-kardeş gibi oluyor. Bazen babasının dediğini yapmıyor, antrenörünün dediğini yapıyor. Sporda böyle bir güç var, sihir var daha doğrusu."

Yazıcı, projeye en fazla sahip çıkan ilçenin Karesi olduğunu, bu bölgede 9 bin 133 öğrencinin proje kapsamında spor yaptığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA