Karslıların Ramazan Eğlencesi Açıklaması Cirit

Kafkas Atlı Spor Kulübü Başkanı Selçuk Başkaya:'Çevre köylerden ve ilçelerden bir çok vatandaş gelip, iftar saatine kadar cirit oyununu seyrediyor. Bizler de iftara az bir zaman kala oyunu bitiriyoruz' Seyircilerden Orhan Kemal Oktay:'Cirit maçlarının ramazanda yapılması güzel oldu, hem vakit geçiriyoruz hem de diğer ilçe ve köylerde oturup göremediğimiz arkadaşlarımız ile bir araya gelip, aynı heyecanı yaşıyoruz'

Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya geldikleri dönemden beri oynadıkları ve "savaş oyunu" olarak da bilinen cirit, halen yaşatıldığı Kars'ta meraklılarının ramazan eğlencesi haline geldi.

Kışın kar üstünde yaptıkları cirit gösterileriyle özellikle Doğu Ekspresi ile kente gelenlerin beğenisini toplayan ciritciler, bahar mevsiminde de bu oyunu sergilemeyi sürdürüyor.

Şu sıralar ise ramazan ayı dolayısıyla cirit oyununu iftar saatlerine göre ayarlayan vatandaşlar, öğleden sonra başladıkları cirit müsabakasına iftar saati yaklaşana kadar devam ediyor.

Ciridi şu sıralar Selim ilçesine bağlı Kekeç köyündeki yeşil çayırlarda oynayan cirit meraklıları, iftara kadar eğlenceli vakit geçiriyor.

Çevre köy ve ilçelerden vatandaşlar da Kekeç köyüne gelerek, iftar saatine kadar cirit müsabakalarını izliyor.

Kafkas Atlı Spor Kulübü Başkanı Selçuk Başkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cirit oynayarak vatandaşların eğlenceli vakit geçirmesini sağladıklarını söyledi.

Cirit oyunu saatlerini ramazan ayına göre ayarladıklarını ifade eden Başkaya, "Ata sporumuz cirit oyununu ramazan ayında da yaşatmaya çalışıyoruz. Önceden cirit maçlarını saat 09.00 ile 10.00 arasında oynardık, şimdi ise öğleden sonra başlıyoruz. Bizi izlemek için çevre köylerden ve ilçelerden bir çok vatandaş gelip, iftar saatine kadar cirit oyununu seyrediyor. Bizler de iftara az bir zaman kala oyunu bitiriyoruz." dedi.

- Cirit sayesinde buluşuyorlar

Selim ilçesinden gelen izleyicilerden Orhan Kemal Oktay da cirit oyunu sayesinde köylerde ve ilçelerde göremedikleri arkadaşlarını gördüğünü, aynı heyecanı beraber yaşadıklarını ifade etti.

Cirit oyunlarının ramazan ayına denk gelmesiyle daha güzel vakit geçirdiklerini aktaran Oktay, "Asırlar öncesinde atalarımız yine bu coğrafyada bu oyunu oynuyorlardı. Aynı heyecanı, aynı duyguyu şimdi onlar gibi biz de yaşıyoruz. Cirit maçlarının ramazanda yapılması güzel oldu, hem vakit geçiriyoruz hem de diğer ilçe ve köylerde oturup göremediğimiz arkadaşlarımız ile bir araya gelip, aynı heyecanı yaşıyoruz." ifadesini kullandı.

- "İftara kadar çok eğlenceli vakit geçiriyoruz"

Vatandaşlardan Abdurrahman Cansız ise yüzyıllardır oynanan ata sporunun ramazanda oynanmasının çok güzel olduğunu belirtti.

Cansız, "Ramazan ayında böyle bir aktivite olması bizim için de iyi oldu. Çok güzel vakit geçiriyoruz, organizasyon ve ortam çok güzel, çevre köylerden de izlemeye gelenler var. Cirit ile iftar saatine kadar çok eğlenceli vakit geçiriyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA